Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Senatul a respins autonomia Tinutului Secuiesc

Senatul a respins un proiect de lege din 2005 privind autonomia Ţinutului Secuiesc, iniţiat de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba şi Becsek-Garda Dezso. Cei doi iniţiatori susţineau în expunerea de motive că "secuimea, populaţia autohtonă cu identitate naţională maghiară, majoritară în Ţinutul Secuiesc, revendică autonomia teritorială a acestei regiuni în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale şi cu practica în acest domeniu din statele Uniunii Europene", informează site-ul pesurse.ro. Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare şi două abţineri, Senatul fiind forul decizional. Iniţiativa legislativă a fost respinsă încă din 2005 de Camera Deputaţilor, iar la Senat proiectul a trenat mai mulţi ani, primind în iunie 2009 un raport negativ de la comisiile juridică şi pentru administraţie publică. Din decembrie 2009, proiectul a mai fost introdus de alte zece ori pe ordinea de zi a şedinţelor de plen ale Senatului, însă nu s-a reuşit niciodată votarea lui.

Iniţiatorii argumentau propunerea lor legislativă prin faptul că raportul Parlamentului European cu privire la cererea de aderare a României la Uniunea Europeană, din 1 aprilie 2005, menţiona că "protecţia monorităţii maghiare necesită măsuri suplimentare, în conformitate cu principiile subsidiarităţii şi ale autoguvernării".
Raportul celor două comisii subliniază că "niciun grup şi nicio persoană nu poate exercita suveranitatea în nume propriu", iar organizarea administrativ-teritorială în regiune autonomă, cu ţinut sau scaune, depăşeşte limitele organizării statale a României aşa cum este prevăzută la articolul 3 al Constituţiei, cu comunele, oraşele şi judeţele ca singure unităţi administrative recunoscute.
Foto: evz.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

17 comentarii

buluc

Acum 10 ani

Era CLULMEA culmilor sa se fi intamplat altfel..
Raspunde

Vasile

Acum 10 ani

Acum sa dea jos panourile cu Tinut Secuiesc si sa invete limba romana. La Praid nu m-am inteles in tara mea, cand am vrut sa-mi cumpar ceva. Sunt unguri care nu pot scoate 2 cuvinte in romaneste, chiar daca s-au nascut in Romania.
Raspunde

mosu

Acum 10 ani

ce autonomie ? ce tinut secuiesc ? NESIMTIRE din partea hoardelor asiatice ce nu s-au civilizat .POPOR razboinic inca in acest secol cu gustul sangelui si-a carni crude de sub sea nu veti primi nimic doar in bot sa va treziti galbejitilor
Raspunde

valjan

Acum 10 ani

cand un secui ma tine de p....a se numeste tinut secuiesc .
Raspunde

Cherestoy Atilla

Acum 10 ani

Dapoi sa nu invete deloc romana, ca lor nu le trebe. Degeaba sunt secuii harnici , ca daca-s prosti si nu se descurca in limba tarii vor ramane slugi la unguri sau romani care le dau de lucru la cartofi sau struguri
Raspunde

@valjan

Acum 10 ani

beşi de aici porcule.
Raspunde

ha ha

Acum 10 ani

bv comunistii....mai ramaneti inca 100 de ani sub asuprirea miticilor k si asa au adus transilvania in lumea a 3-a...hai TRANSILVANIA LIBERA
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

@7 ha ha - fa si tu un serviciu comunitatii si impuscate, te rugam!
Raspunde

@7

Acum 10 ani

O sa fiu primul care o sa puna mana pe arme in cazul unui razboi cu ungurii!Luav-ar dracu de bozgori...mars in mortii vostrii in Ungaria! P.S.Sunt din Transilvania,Sibiu mai exact.
Raspunde

pt. 9

Acum 10 ani

Si ce daca esti din Sibiu, nu poti fi prost? Citeste, copile, si fa diferenta intre secui si unguri. Ca daca rromii sunt numiti romani, tot nestiutorii ca tine sar primii...
Raspunde

@9

Acum 10 ani

in timp ce ultranationaismul care ti-a fost indoctrinat iti alimenteaza ura impotriva ungurilor, tiganii preiau controlul tarii.Deschide ochii!
Raspunde

Asy

Acum 10 ani

Primele izvoare scrise privitoare la secui datează din anul 1116, când au fost menționați, alături de pecenegi, ca alcătuind avangarda cavaleriei ungare.[47] Ca popor asociat maghiarilor, secuii au fost colonizați în sistemul de prisăci medievale de-a lungul graniței nou extinse. Secuii se aflau în serviciul militar al regilor Ungariei. Astfel, prima mențiune a lor, din anul 1116, îi descrie ca participanți la bătălia de la Olsava, sub comanda regelui Ștefan al II-lea al Ungariei (1116-1131). O altă mențiune autentică a secuilor pare să fie un document al regelui Béla al II-lea (1108/1110-1141), databil în jurul anului 1131, care pomenește o slugă însărcintă cu transportul sării, cu numele de Scichul.[48]Câteva decenii mai târziu, în 1146, secuii, alături de aceiași pecenegi, făceau parte din oastea regelui Géza al II-lea al Ungariei (1141-1162), fiind implicați în luptele de pe Leitha, împotriva markgrafului Heinrich al II-lea de Austria. O altă diplomă din 1217 vorbeste despre satul Székelyszáz din Bihor. ***ro.wikipedia.org/wiki/Secui deci nu exista o diferenta intre ssecui si unguri pai atunci astea de la wikipedia informeaza gresit oamenii
Raspunde

@Asy

Acum 10 ani

Chiar sunt doua neamuri diferite secuii si ungurii, chiar daca utilizeaza aceeasi limba si cultura. Izvoarele alea spun de fiecare data ca secuii au facut-desfacut ceva alaturi de oastea regelui maghiar Cutareanu I, Cutarescu II, etc. Nicidecum nu spun izvoarele alea ceva de genul ungurii-secui au facut-dres ceva. Dupa primele izvoare scrise privitoare la secui asteptam cu interes zglobiu si pe ultimul izvor scris despre secui. Au secuii o vorba despre maghiari: secuiul l-a ca..cat pe ungur.
Raspunde

Asy

Acum 9 ani

Daca au aceeasi limba si culturaa cum pot sa fie doua neamuri diferite e ca si cum ai spune ca moldovenii din Romania sunt un neam iar moldovenii din Basarabia sunt un alt neam. E adevarat ca sunt cateva diferente intre ei ca de au stat sub rusi atatea ani dar la baza sunt romani ca doar pana la cedarea basarabiei romani se numeau si cei de peste Prut. Poate nu inteleg eu dar in conceptia unora ce inseamnna a te asocia cu cineva .
Raspunde

@Asy

Acum 9 ani

Secuii sunt descendentii unui trib turcic care a insotit migratia hunilor in Europa. Sunt albi caucazieni ca \"rasa\" (ALT NEAM ) . Nu inseamna ca-s rai, sau prosti. Doar ca sunt alt neam, care si-a pierdut limba stramosilor si folosesc acum limba maghiara. Exista vreo diferenta intre australieni si americani ? Cum, da ? Ca doar folosesc aceeasi limba si cladesc o aceeasi cultura !
Raspunde

MARI

Acum 9 ani

ZI PE ROMANESTE ; TIGANI - DE LA NEMTI .
Raspunde

Asy

Acum 9 ani

australienii sunt britanici ca doar asa au aparut ca o colonie a UK si da ei inca se considera britanici deoarece ei inca o vad pe regina UK conducatoarea lor si apropo americanii nu au o istorie a lor america e formata din populatiile europene
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus