Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Premiera europeana la "Radu Stanca"

Teatrul Naţional „Radu Stanca” prezintă pentru prima dată în Europa un spectacol de teatru care are la bază o piesă a dramaturgului japonez Chikamatsu Monyaemon.

Piesa "O poveste japoneză!" marchează debutul regizorului Yasuda Masahiro pe scena teatrală din România. Spectacolul montat la Sibiu este o adaptare după piesa „Asasinarea unei femei în infernul de ulei” scrisă în 1721 şi jucată în mod special pe scena de bunraku şi kabuki.

„Sunt foarte fericit că am reuşit să realizez această piesă care are valoare mondială la Sibiu. Proiectul nostru este unic în sensul că un teatru românesc joacă o piesă tradiţională japoneză, în stil japonez”, a povestit regizorul Yasuda Masahiro.

Metoda de lucru a regizorului japonez reprezintă un antrenament unic pentru actori, care dezvoltă tehnica dialogului şi percepţia propriului corp prin exerciţii corporale, vocale şi de mimică, împrovizaţie liberă sau de sketch-uri. Antrenamentul de bază a inclus exerciţii de mers, de tipul „două-bătăi” în care actorii se mişcă schimbând exepresia feţei în funcţie de diferite emoţii, transformând mişcări din viaţa de zi cu zi în acţiuni scenice şi îmbogăţind imaginaţia prin exerciţii corporale.

„Spectacolul "O poveste japoneză!" nu este doar o piesă de teatru, ci şi o întâmplare unică în Europa, pentru că lucrăm la ea practic de patru ani, de când am început să organizăm workshop-uri în care actorii s-au deprins cu un alt tip de disciplină, dar şi cu un tip de taetru foarte diferit de cel din teatrele europene. A fost o întâlnire extrordinară, dar cu un parcurs dificil atât pentru regizor cât şi pentru actori”, a spus Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca”.

Din distribuţie fac parte Ciprian Scurtea, Diana Fufezan, Florin Coșuleț, Dana Taloș, Raluca Iani, Adrian Neacșu, Viorel Rață, Tomohiko Kogi,Veronica Arizancu şi Arina Ioana Trif.

Premiera spectacolului are loc joi, 27 septembrie, de la ora 19:00, la Teatrul „Radu Stanca”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus