Modul în care autovehiculele parcate neregulamentar în Sibiu sunt ridicate de către SC Piețe Sibiu SA nu este legal, a decis Tribunalul Sibiu și a parafat ca definitiv Curtea de Apel Alba Iulia. În termeni tehnici, instanța a admis excepția de nelegalitate a unor dispoziții din regulamentul referitor la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Altfel spus, constatarea contravenției care să ducă la ridicarea mașinii nu mai poate fi făcută de agenții SC Piețe Sibiu SA, ci doar de către reprezentanții Poliției Rutiere sau ai Poliției Locale.
Peste 5.500 de mașini au fost ridicate în Sibiu din aprilie anul trecut, de când activitatea de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor și vehiculelor parcate neregulamentar a fost transferată în subordinea SC Piețe Sibiu SA – în baza Hotărârii Consiliului Local Sibiu nr. 103/2011. Din acel moment, cea mai mare parte a solicitărilor de ridicare au fost făcute de agenții constatatori ai SC Piețe Sibiu SA. Or, potrivit celor stabilite recent de instanță, agenții SC Piețe Sibiu SA nu pot avea o astfel de competență.
”Agentul constatator nu poate fi decât un polițist, funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră sau polițist, funcționar public din cadrul Poliției Locale Sibiu. Primarul municipiului Sibiu nu poate împuternici persoane fizice sau juridice cu calitatea de agent constatator. În caz contrar s-ar ajunge ca persoane juridice, respectiv societăți de profesioniști pe acțiuni, societăți de profesioniști cu răspundere limitată sau persoane fizice care nu au statut de funcționari publici să constate și să aplice sancțiuni în baza HCL 103/2011”, se arată în sentința dată de judecătoarea Elena Poiană, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Sibiu în aprilie 2012. Sentința a fost menținută și de Curtea de Apel Alba Iulia, care în septembrie anul acesta a respins recursul formulat de reprezentanții Consiliului Local Sibiu și cei ai SC Piețe Sibiu SA.
Potrivit Anexei nr. 3 din HCL 103/2011, articolul 3, alineatul 1 ”activitatea de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor și vehiculelor de orice fel oprite sau staționate neregulamentar în municipiul Sibiu se desfășoară în condițiile legii de către SC Piețe Sibiu SA numai în baza solicitărilor făcute de către agenții constatatori ai SC Piețe Sibiu SA, Poliției locale Sibiu, Serviciului public de administrare a domeniului public și privat al municipiului sau ai agenților de circulație”.
”Nu avem suficient personal”
Teoretic, orice contravenție de pe drumurile publice este constatată de polițiștii Serviciului Rutier. Ei pot solicita apoi ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe drumurile publice din Sibiu. Practic, acest lucru nu se prea întâmplă. ”Nu avem destui polițiști pentru a aloca și acestei activități oameni din cadrul serviciului nostru”, este declarația neoficială furnizată ziarului Turnul Sfatului. Oficial, răspunsul nu a venit până la închiderea ediției. Același răspuns oficial nu a fost furnizat nici din partea reprezentanților administrației sibiene, respectiv ai SC Piețe Sibiu SA, până la închiderea ediției. Dar, tot neoficial, Poliția Locală Sibiu are aceeași problemă. ”Din martie anul trecut, de când activitatea de ridicare a trecut la Piețe, Poliția locală nu mai are nicio treabă cu acest domeniu. Cu Serviciul de administrare a domeniului public, exista un protocol încheiat, dar acum nu prea mai există suficienți polițiști locali”, arată reprezentanții administrației locale.
Până săptămâna trecută, autospeciala de ridicat mașini lucra în două ture (06:00 – 22:00), solicitând, prin urmare, în fiecare zi, câte doi reprezentanți ai Poliției Locale sau ai Poliției Rutiere. De săptămâna trecută, numărul acestora ar trebui să fie dublu, având în vedere că a devenit operațională și cea de-a doua autospecială destinată ridicării mașinilor parcate neregulamentar.
Istoria unui mic proces
Admiterea excepției de nelegalitate a apărut în urma unui proces deschis în octombrie anul trecut de un sibian căruia i-a fost ridicată mașina din zona sediului Poliției. ”Era parcată jumătate pe trotuar, jumătate pe drum. Am considerat că sunt nedreptățit așa că am apelat la instanță”, spune Adrian, care s-a prezentat singur în proces, fără avocat. ”Culmea este că, acum, acolo unde am parcat eu când mi-au ridicat mașina acum este amenajată parcare jumătate pe trotuar-jumătate pe carosabil”. Procesul deschis la Judecătorie a ajuns la Tribunal, la Secția contencios-administrativ, unde a fost dată sentința mai sus descrisă. Acum, după respingerea recursului de la Alba, procesul de la Judecătorie va fi repus pe rol, pentru anularea procesului verbal care a dus la ridicarea mașinii lui Adrian. ”Eu sunt de acord cu ridicarea mașinilor, dar a acelora care efectiv încurcă circulația. Sunt atâtea exemple pe care le vedem zilnic. Eu nu am parcat astfel și de aceea m-a considerat nedreptățit”, adaugă Adrian. El a cerut în instanță să se anuleze și prevederea potrivit căreia, odată ridicată mașina să nu mai fie aplicată și amendă pentru contravenția parcării neregulamentare. ”Nu mi se pare normal ca, odată ce plătesc 500 de lei pentru ridicarea mașinii, să mai plătesc și amendă pentru parcare neregulamentară. Astfel de situații au mai fost atacate în instanță în țară și câștigate, dar la noi nu funcționează principiul precedentului”.
Se modifică sau nu?
Juriștii consultați de Turnul Sfatului în legătură cu acest proces au două variante pentru ceea ce va urma în cazul ridicării mașinilor parcate neregulamentar în Sibiu. ”Din câte văd, instanța nu a dispus și anularea acelei prevederi din hotărârea Consiliului local, considerată nelegală. Prin urmare, este posibil ca excepția de nelegalitate admisă să fie aplicată doar în această speță. Hotărârea CL Sibiu poate rămâne la fel, iar, eventual, fiecare șofer cu mașina ridicată care se va considera nedreptățit poate începe un nou proces. Este ceva de genul situației cu taxa auto”, este unul din punctele de vedere exprimate. O altă variantă posibilă, susțin juriștii, este aceea ca reprezentanții administrației locale să modifice legislația locală, în conformitate cu decizia instanței sibiene. Turnul Sfatului a solicitat și asupra acestui aspect o poziție din partea reprezentanților administrației locale.
În ultimul timp, mesajul administrației locale a fost acela că activitatea de ridicat mașini va afecta doar acele autovehicule care încurcă traficul. Din aprilie 2011, SC Piețe Sibiu SA a ridicat peste 5.500 de mașini parcate neregulamentar. În urma acestei activități au rezultat peste 110 procese, dintre care doar șapte au fost câștigate de șoferii care s-au considerat nedreptățiți.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Serviciului Rutier Sibiu , Tribunalului Sibiu , Poliției Rutiere , Poliției Locale Cisnădie , Piețe Sibiu , Consiliului Local Sibiu , Turnul Sfatului , Apel Alba Iulia , Poliţie Rutieră , Poliția Locală Sibiu , Tribunalul Sibiu , Elena Poiană , Cu Serviciul , Agenții Poliției Locale Sibiu , Hotărârii Consiliului Local Si , Potrivit Anexei
Vizualizari: 1831
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
M
Acum 5 ore
Gil
Acum 6 ore
Newman
Acum 6 ore
Flaver
Acum 6 ore
Maria