Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Schimbarea la scena a Salii Thalia. Spectatorii pot sta si deasupra scenei | Foto

Pentru a îmbunătăți acustica Sălii Thalia – care îi nemulțumește și pe artiști și pe spectatori, după cum susține conducerea Filarmonicii – zona scenei va fi transformată cu o investiție estimată la 120.000 de euro. Vor fi montate panouri acustice, atât deasupra scenei, cât și pe lateralele acesteia. Iar deasupra panourilor laterale vor fi amenajate între 50 și 100 de noi locuri pentru spectatori care, practic, vor sta deasupra scenei.

”S-au plâns și spectatori și membri ai orchestrei. S-au făcut mai multe propuneri de îmbunătățire, de eliminare a disfuncționalităților, practic scena nu a fost terminată la darea în funcțiune a sălii”, spune Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu. Potrivit lui, Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuţie şi Consulting Bucureşti SRL din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” a realizat un studiu care relevă faptul că există un decalaj între sunetele din orchestră. ”Expertiza s-a bazat pe rezultatele măsurătorilor acustice, precum şi pe observaţiile obţinute cu ajutorul a două chestionare completate de membri orchestrei. Astfel, s-a evidenţiat o defavorizare clară a perceperii celorlalte partide în ansamblul orchestrei. Pianul şi corzile se aud prea slab, în timp ce grupurile din spate – percuţie, suflători alamă se aud prea puternic. Totodată, calitatea audiţiei în sală este mai bună în spate şi la loja a II-a şi mai slabă către scenă şi la lojile laterale de la parter”, sintetizează reprezentanții Filarmonicii studiul amintit.
Investițiile necesare îmbunătățirii acusticii Sălii Thalia sunt estimate la 120.000 de euro și ar urma să fie realizate în vara viitoare, când orchestra sibiană este în vacanță.

Noutăți pe scenă: scaune și orgă

Prin amplasarea panourilor verticale pe lateralele scenei, va putea fi creată și o platformă pe care să fie așezate scaune. Între 50 și 100 de scaune vor putea fi amplasate pe platforma amenajată la aproximativ trei metri înălțime față de nivelul scenei (în prezent, Sala Thalia are o capacitate de puțin peste 400 de locuri). În zona din spatele scenei va fi lăsat loc și pentru o viitoare orgă. ”O mai veche doleanţă a conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu”, mai arată reprezentanții instituției de cultură.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus