Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Sibex aprilie 2011 - octombrie 2012: cronica unui proiect (ne)„reusit”

“Este ultimul şi cel mai important proiect din viaţa mea” declara dl. Cristian Sima presei imediat după ce a fost ales Preşedinte şi Director General al Sibex la finalul lui aprilie 2011.
Într-adevăr, este un proiect important să pui pe butuci o bursă…Fie ea şi o mică (totuşi) bursă provincială. Să o readuci la nivelul din urmă cu aproape 8 ani. Să o târăşti în scandaluri, fie şi numai tangenţial. Să o amesteci cu politicul şi să faci presiuni doar ca să-ţi salvezi poziţia. Un proiect important şi, din păcate, reuşit. Nu ştim încă dacă „noul Sibex”, aşa cum îi plăcea camarilei sale să spună, a fost ultimul proiect din tumultoasa sa existenţă de broker…Este însă foarte probabil să fie ultimul proiect care să îl implice în piaţa de capital autohtonă. Şi asta pentru că, în lumina recentelor evenimente, încrederea în persoana Cristian Sima este deja o poveste de domeniul fantasticului. Cristian Sima s-a compromis definitiv în piaţa de capital nu pentru ca a pierdut bani. Nu există broker sau investitor care să nu fi pierdut măcar o dată. Ci pentru ca a fugit!
Cât despre viaţa dlui Sima, dacă până mai ieri - alaltăieri nu se mai ştia unde-o fi, ce gândeşte, ce (mai) speră sau urzeşte, vineri s-a aflat că fostul preşedinte-director general al Sibex e pe o insulă in Atlantic. Islanda. Acolo, dl. Sima se simte în siguranţă, departe de ameninţările care i-au fost aduse în România, după cum a declarat el însuşi la Realitatea TV, post unde a intervenit telefonic în 12.10, seara. Acolo încearcă să-şi găsească pacea, după ce pierdut o nimica toată de vreo 4 milioane de euro din banii clienţilor săi prin speculaţii pe pieţele externe prin societatea WBS Holding, înregistrată în paradisul fiscal al Insulelor Virgine.
Din Islanda a început corespondenţa sa cu jurnalişti financiari. Trei scrisorele care fac deliciul publicului pe site-urile publicaţiilor din ţară… Apoi o intervenţie telefonică la televiziune naţională de ştiri. Show mediatic. Dar şi ceva nume. Din discuţie nu a lipsit bursa sibiană, unde personajul nostru a deţinut până miercuri 10 octombrie funcţiile de Preşedinte şi Director General. Şi-atunci, într-un noian de informaţii despre politicieni, CNVM (n.r. – autoritatea pieţei de capital) ameninţări şi lupte cu SIF-urile, care este rolul Sibex? Dl. Sima a fost acuzat de unii acţionari că neimplicarea sa la WBS România (societate de brokeraj care tranzacţionează pe piaţa de capital) e de faţadă; că nu a dezvoltat piaţa derivatelor de la Sibiu, ci doar a profitat de ea, fie doar prin simplul fapt că a încasat un salariu (sic!) şi nu a avut rezultate; că a dispărut când CNVM-ul controlează Sibex, deşi, în calitate de conducător, ar fi trebuit să fie în linia întâi. Demiterea sa de la conducerea bursei este oficial fundamentată exact pe acest ultim motiv, într-o încercare de PR de salon pentru cosmetizarea imaginii. Astfel, bursa sibiană pare să se delimiteze de fostul ei şef şi toate acţiunile sale. Doar că lucrurile nu sunt aşa de simple. Pentru că Sima însuşi a declarat telefonic la Realitatea TV că „am avut ameninţări să vând. Hotnews, Sibex… şi pierderile făcute de mine sunt legate una de cealaltă".  
Sibex nu vrea, şi e de înţeles, să lege demiterea lui Sima de ştirea privind pierderea banilor unor clienţi ai şefului societăţii. Chiar dacă nu e vorba de banii unor clienţi Sibex, ci ai altor investitori, prin WBS Holding pe pieţele externe, nu dă bine ca un preşedinte-director de Bursă să fie asociat cu aşa ceva. Dar iată că Sima spune că există o legătură. Şi deşi demiterea de la Sibex este o măsură care dă impresia de acţiune „politically – corect”, rămân multe semne de întrebare. De altfel, cu mai puţin de o lună în urmă, acelaşi Sima „supravieţuise”, datorită unei amânări spectaculoase a Adunării Generale a Acţionarilor decisă de un ordin CNVM, unei încercări a acţionarilor bursei de a-l schimba şi de a-l trage la răspundere. Sima însuşi explică destul de clar în scrisorile sale de „intervenţii” pe linie politică la autoritatea pieţei. Aşadar Sibexul a fost implicat chiar de Sima în scandal, iar asta este o lovitură pentru bursa sibiană.
Se poate cosmetiza o „agresiune” care a lăsat urme adânci? Oricât de bun ar fi machiajul, va exista mereu un ochi în plus. Ochiul investitorilor. Şi opinia publică. Pentru aceştia fondul este altul. Demiterea lui Sima de la Sibex este fundamentată pe mult mai mult: pe conflictul cu acţionari de forţă, foşti aliaţi care şi-au văzut înşelate aşteptările. Pe amestecul politicului în piaţa de capital. Pe lupta pentru bani. Ca peste tot, „jocurile” se fac la nivel de interese. Iar jocul acesta nu-l mai cuprinde pe Cristian Sima. Nu trebuie omis însă că, în ultimul an şi jumătate, el nu a fost singur la Sibex. Membrii Consiliului de Administraţie i-a girat acţiunile iar „mâinile” din teritoriu i-au desăvârşit opera managerială.
 Mulţi dintre vechii angajaţi au plecat. Aţii, cum necum, supravieţuiesc. Ba chiar urcă pe scara succesului deşi, la nivel de merite, sunt nişte epigoni ai celor care au ridicat Sibexul în trecut. Însă, cu cât te afli mai sus, cu atât există pericolul prăbuşirii. Chiar istoria recentă a Sibex o confirmă. Iar o nouă Adunarea Generală a Acţionarilor a fost deja convocată pentru 19-20 noiembrie.
Iar business-ul? Pierdere! Sau „le jeux sont faits”, cum ar spune crupierul, că tot este asociat Sibexul un fel de cazino reglementat. Prăbuşirea cotaţiei acţiunii Sibex la minim istoric, sub valoarea nominală (0,9 lei în 13.09 2012) e un semn cât se poate de clar. Faptul că în ultimul an şi jumătate operatorul de piaţă sibian s-a remarcat mai mult prin scandaluri şi procese decât prin performanţe este cauza directă a pierderilor înregistrate.
Cu o imagine şubrezită, cu din ce în ce mai puţini investitori, cu volume care, în lumea mare a burselor futures frizează ridicolul, Sibex se află pe marginea prăpastiei, dacă nu e chiar căzută deja pe jumătate. Din păcate, şansele de salvare sunt puţine. În 2010, Sibex a avut oportunitatea unui management extern. Nonşalanţi, acţionarii au refuzat-o. Li s-a părut nepotrivit ca un străin, fie el chiar expert pe pieţele de capital (n.r. – Patrick L. Young) să se amestece în treburile interne ale bursei derivatelor. Noi nu ne vindem ţara! În schimb nu ne ferim să ne furăm căciula. Schimbarea de management a deschis cutia Pandorei. Poate că şi speranţa o fi apucat să iasă din cutie. Se spune că niciodată nu e prea târziu. Se mai spune că mulţi dintre acţionari regretă acum că nu au acceptat un expert străin la conducerea bursei.
Cu siguranţă nu şi domnul Cristian Sima. „Ultimul şi cel mai important proiect” al său a „reuşit”…  

D. Nicolae

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

zzz

Acum 11 ani

articolul asta e redactat 95% de dr (veterinar) Ancuta
Raspunde

maria din romania

Acum 11 ani

e bun
Raspunde

Tenacious D

Acum 11 ani

@ZZZ prietene, te inseli! E redactat de mine! Crezi tu ca lui Ancuta i-ar fi fost rusine sa se semneze cu numele lui? Din contra. Oricum, pentru cei care au ramas la Sibex e dureros nu? Sa vada ca au distrus o piata.
Raspunde

Obiectiv vorbind

Acum 11 ani

Sibiu = oras de c@c@t , cu bursa de c@c@t si oameni de c@c@t . Can zici Sibiu sau sibieni, zici c@c@t. Pofta mare si tare !
Raspunde

zzzz

Acum 11 ani

@Tenacious D, nu faci diferenta intre o insitutie si o persoana care se intampla sa ajunga presedinte (ales!) acolo. nu faci diferenta intre o bursa si un hedge fund nereglementat, ma rog, nu faci multe diferente. pun pariu pe salariul tau pe un an ca nu ai avut in viata ta bani la bursa, nu ai avut in viata ta o pozitie speclativa, nu pricepi nimic din mecanismul bursier, dar esti un specialist care poimaine va scrie un articol despre agricultura, sapt viit despre turism ar apoi despre fotbal... respect!
Raspunde

@zzz

Acum 11 ani

1. Persoana reprezinta instituția. Instituția are de suferit de pe urma persoanei in cazul de fata. 2. Crede-ma, stiu f bine ce e o bursa. Iar WBS Holding numai hedge fund nu e :)). Cum si de Sibex e ușor forțat sa zici ca e BURSA in adevăratul sens al cuvântului, ținând cont de volumele pe care le face. Comparativ de exemplu cu XTB care nu e bursa, nu? Sibex e o bursa in teorie. prin 2006-2009 era aproape de o bursa.... 3. Poziție speculativa pe futures nu am avut, pentru ca nu am dispus de bani pe care sa-mi permit sa-i pierd. Daca as avea, as risca si pe derivate. Investiție pe piața spot am avut. Diferență mare intre speculație si investiție nu? Deci jumate de pariu îl pierdeai. 4. Imi pari atasat de \"valorile\" dlui Sima....e decizia ta. Dar nu judeca un articol superficial. El e scris ca sa înțeleagă toți oamenii si nu pentru economiști sau jucători la bursa. Respect asemenea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus