Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Descoperire deosebita pe autostrada Orastie-Sibiu – simboluri necunoscute pe un fragment din perioada neoliticului

Seria dscoperirilor continuă pe şantierele arhologice ale Autostrăzii Orăştie-Sibiu. Pe şantierul Miercurea Sibiului II Valea Gârbovei Autostrada Orăştie-Sibiu, arheologii Muzeului Brukenthal au descoperit încă un sit din primul val de neolitizare, care a scos la suprafaţă dovezi despre valul de migraţie de la începutul neoliticului, dar şi obiecte ornamentale, pictură pe ceramică şi chiar un fragment cu o scriere necunoscută.

Simboluri nedescifrate şi obiecte de cult din anul 6.000 î.Hr

“Descoperile arheologice dedicate au scos la iveala un sit din primul val de neolitizare. Acest sit se datorează unor comunităţi care au venit de undeva din Macedonia sârbă şi Macedonia grecească. Din punct de vedere istoric este o descoperire deosebită. În afara autostrăzii am găsit trei locuinţe, numerose obiecte şi ceva care pe mine m-a dat pur şi simplu peste cap- un fragment cu o scriere necunoscută, pe care nu am reuşi încă să o descifrăm. O să facem publică descoperirea şi o să aşteptăm specialişti din toată lumea, care îşi vor da cu părerea şi poate dincolo de controversele pe care o să le stârnească, o să se ajungă şi la desifrarea simbolurilor”, a declarat Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal.

Cercetările cu careacter pereventiv derulate în acest sit au condus la descoperirea unui număr de 29 de complexe, împreună un un bogat material arheologic. Complexele aparţin neoliticului timpuriu- cultura Starcevo-Criş, primei epoci a fierului – Hallstatt timpuriu şi mijlociu şi perioadei evului mediu timpului.

“Aceste descoperiri şi încadrarea lor arată că aceste comunităţi au venit năvalnic, cu toate tehnologiile de supravieţuire şi au stăpânit locul, adică jumătatea de vest a Transilvaniei, Olteniei şi o parte a Banatului. Deci primele valuri orientale s-au stabilit aici, acesta e nucleul primei neolitizări în jurul anului 6.000 î.Hr.”, a mai spun Sabin Luca.

Planuri mari pentru trei Parcuri Arhelogice

Descoperile de la Turdaş, Tărtăria, Cristian şi Miercurea Sibiului au determinat conducerea Muzeului Brukenthal să demareze un proiect de construire a trei Parcuri Arheologice la Tărtăria, Turdaş şi Cristian.

„Am trimis cereri, documentaţie, tot ce trebuia pentru a obţine avizele necesare construirii unor Parcuri Arhelogice la Tărtăria şi Turdaş. Planul pentru Tărtăria este următorul: reconstruim locuinţele descoperite şi în acelaşi timp continuăm să săpăm pe şantier, adică turistul vine acolo să viziteze şi poate să şi sape, să ajute la munca arheologilor. Apoi urmează în planul nostru Cristian pentru care încă nu am trimis cereri nici la minister nici la Consiliul Local şi aşa mai departe, dar ne pregătim să o facem”, a declarat directorul Muzeului Brukenthal.

Potrivit planului prezentat de Sabin luca, în cadrul şantierelor vor fi reconstruite la dimensiuni reale locuinţele descoperite, dar şi alte obiecte care vor putea fi adăugate, cum sunt cuptoarele de ceramică sau obiectele ornamentale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

QWsLvHklutSerq

Acum 11 ani

Bonsoir,J'ai eu bien du plaisir e0 lire vos liengs sur la seule exposition parisienne consacre9e e0 la peinture des c9coles du Nord. Je ne me suis pas encore rendu e0 Jacquemart-Andre9, mais je crois que e7a ne saurait trop tarder maintenant, votre billet faisant partie de ceux qui aiguillonnent et donnent envie d'aller voir de ses yeux et de plus pre8s, avec ou sans loupe.Bien cordialement e0 vous.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus