Duminică,
14.08.2022
Cer Senin
Acum
27°C

Caderea liniei de orizont

 

Dacă treci, după ce se întunecă, prin majoritatea satelor românești ale zilelor noastre, singura lumină din localitate este cea provenind de la farurile răzlețelor mașini… Că primăria nu mai are bani apare de înțeles, dar că nici un locuitor nu-și mai permite să lase un bec aprins în curte sau în casă, este ceva ce amintește (cui își mai amintește !!) de „epoca de aur” a anilor 1980-89… Nimeni nu discută, pe nici un canal din agitatul nostru peisaj mass-media, despre aceste lucruri, despre adevăratele semnale asupra stării de fapt a jumătate din populația acestei țări – anume lumea satelor românești ! Remarc doar că această situație are un ecou devastator în viața comunitară, în cea de suflet și de bună vecinătate, a satelor noastre , și-așa prea sfâșiate de emigrație, boli trupești și sufletești, de rezultatele crizei morale a lumii de azi…

A vorbit/ a scris cineva dintre meseriașii plătiți din mass-media noastră despre cel mai recent discurs al fermierului Willy Schuster din Moșna (jud. Sibiu) ținut în Parlamentul Europei ?? Despre organizațiile din care acest luptător pentru drepturile fermierilor români face parte – și le dedică din prețiosul său timp ! – și despre lupta acestor fermieri pentru dezvoltarea unei agriculturi de semi-subzistență, cel mai slab susținută de către birocrații europeni dar CEA MAI POTRIVITĂ PENTRU CONDIȚIILE ȘI TRADIȚIILE ZONEI MONTANE ȘI DE PODIȘ  de la noi din țară. Cam așa s-ar putea măsura nivelul liniei de orizont profesional și spiritual al publicațiilor profesionale și populare (de largă informare și educare) din România… Am spus educare, dar mi-e teamă că la acest capitol, în mass-media, trebuie să tragem o linie, ori să punem un mare zero !

Întreaga perioadă a toamnei acesteia, la Mediaș au avut loc manifestări de marcare a 100 de ani de la inaugurarea Liceului Stephan Ludwig Roth (fostul liceu german de băieți), cel mai impresionant ansamblu de clădiri pentru învățământ din orașul de pe Târnava Mare, așezat organic lângă Castelul medieval ce ocrotește biserica evanghelică „Sf. Margareta”. Ați citit undeva ceva despre toate acestea, în afară de notițe minuscule ? Este vorba totuși de o tradiție a învățământului transilvan de sute de ani, pentru care 1912 a fost doar o etapă de consacrare la nivel de liceu, care atunci însemna, prin calitatea profesorilor, seriozitate și dotare instrumentală, aproape o universitate ! Acolo ținea cursuri și unul dintre părinții astronavigației mondiale, savantul Hermann Oberth, - doamnelor și domnilor !!! Nimic n-a contat, nici pentru autoritățile locale sau județene, forumul german, inspectoratul școlar sau ministerul de resort, cel puțin în ziua celor mai importante manifestări – 27 octombrie.

Așa cum, pentru presa noastră de toate culorile și nivelele, nu contează deloc că nu ne transmite informații, comentarii și analize despre premianții la Olimpiadele de limba română, istoria neamului, religie, și toate celelalte discipline umaniste, ilustrând grotesca realitate că, exact la aceste capitole, presa scrisă și cea audio-vizuală ne inundă cu cele mai flagrante greșeli, de parcă ar fi plătită să ne strice limba și cultura națională, adevărurile istoriei și cele de credință!

Aceste competiții din domeniile umaniste, câte mai rezistă și mai entuziasmează pe unii dintre elevi, nu contează aproape deloc pentru autorități, pentru inspectori și minister, pentru jurnaliști și formatori de opinie. Nu mai constituie sărbători ale Școlii, ale spiritului românesc în general, aceste eforturi intelectuale care forjează elita elevilor și totodată a profesorilor din gimnaziu și liceu…

Când o persoană – sau un grup de persoane ce împărtășesc aceleași opinii și convingeri – nu mai reușește să simtă o bucurie, O ÎNĂLȚARE SPIRITUALĂ LA UN MOMENT ANIVERSAR, înseamnă că respectiva/respectivii au probleme grave de inserție socială, comunitară și culturală, tocmai în mediul pe care l-ar dori cât mai ofertant pentru ei și familiile lor… Imposibilitatea de a trăi o sărbătoare în spirit este apreciată de comentatorii creștini ca o boală a sufletului. Iar la nivel de comunități urbane și rurale, apare ca o gravă boală socială, cu urmări incalculabile!

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus