Marţi,
26.01.2021
Parțial Noros
Acum
0°C

Ce asteptari au oamenii de afaceri din Sibiu de la 2013?

Dincolo de campania electorală, oamenii de afaceri pregătesc deja bugetul pe anul viitor. Pentru companiile româneşti, prudenţa este cuvântul cheie, în timp ce investitorii străini arată că alegerile de la noi îi afectează în mod indirect, dar extrem de serios.

 
Una din cele mai dinamice companii sibiene cu capital românesc este SC Flaro SA. Cifra de afaceri va înregistra o creştere de aproximativ 12% faţă de cea de anul trecut, numărul angajaţilor a crescut de la 230 la 270, iar salariile, de asemenea. "Iniţial am vrut să aplicăm o creştere salarială de opt procente. Dar, în iulie, am aplicat creşteri între 10 şi 12%. Oamenii trebuie plătiţi", spune Ştefan Almăşan, directorul general al companiei specializată în ultimi ani mai ales pe producția de componente din plastic în special pentru industria auto.
Pentru anul viitor, creșterea prognozată este de cinci procente. ”Este o creștere realistă, sperăm să ajungem la un rulaj anual de șase milioane de euro”, estimează Almășan. 
 
Avem an electoral. Afectează?
 
Cel mai mare investitor din Zona Industrială Vest este Continental: 145 de milioane de euro au fost investiți aici de compania germană, care a ajuns anul acesta să aibă 2.000 de angajați. Anul trecut, cifra de afaceri a fost de aproximativ 280 de milioane de euro, trendul este crescător și se va menține și anul viitor, apreciază Oswald Kolb, general manager Continental Automotive Systems Sibiu. Potrivit lui creșterea cifrei de afaceri apare în urma investițiilor ample din ultima perioadă, după ce în 2008 și 2009, creșterile au fost sub previziuni, din cauza crizei economice. ”Pentru Sibiu ne așteptăm la o creștere consistentă”, spune Kolb, fără să dezvăluie însă și date concrete, având în vedere listarea la bursă a companiei.
Însă chiar și un colos industrial cum este Continental la Sibiu resimte influența tumultosului an electoral din România. ”Noi nu depindem de rezultatul alegerilor, dacă acesta este într-o direcție sau alta. Noi depindem în mod serios de forța de muncă potrivită pentru noi, calificată. Iar pe noi ne afectează această nemulțumire a oamenilor de aici, care decid să plece din țară. Monitorizăm cu atenție acest fenomen, pentru că dacă oamenii buni pleacă, atunci și noi avem o problemă. Indirect, situația instabilă din România ne afectează prin faptul că îi determină pe potențialii noștri angajați să plece din țară”, arată Kolb.
 
Mircea Bulboacă: maximă prudență
 
Cel mai mare constructor sibian, aflat în Top 5 la nivel național, este vorba de Con-A, va înregistra pe 2012 o cifră de afaceri în scădere, la nivelul apropiat celei din 2010 – aproximativ 190 de milioane de lei. ”Însă din punct de vedere al rezultatelor financiare, rezultatul va fi unul mai bun decât cel de anul trecut”, arată Mircea Bulboacă, președintele grupului de firme Con-A. ”Anul 2013 este sub semnul întrebării deocamdată, nu avem contracte de execuție la nivelul capacității pe care o are CON-A. Dar acest lucru este oarecum valabil în fiecare an pentru domeniul construcțiilor, iar o evaluare mai realistă vom avea anul viitor în primăvară, când odată cu vremea mai caldă se dezmorțește și piața construcțiilor și demarează cele mai multe proiecte”, spune Bulboacă.
 
El consideră că anul următor va fi unul dificil pentru toate companiile românești, motivul fiind legat de reducerea substanțială a fondurilor pentru investiții de către autoritățile centrale . ”Ca să ne încadrăm în deficit, ca de obicei, acest capitol al bugetului va fi cel mai lovit. Alături de lipsa atragerii fondurilor europene, la capacitatea și necesitățile pe care le are România, consolidează poziția de maximă prudență a oamenilor de afaceri când vine vorba despre viziunea asupra anului 2013”.
 
Anul electoral are tot un efect indirect, dar serios, asupra pieței construcțiilor, prin faptul că investițiile publice au fost reduse. ”Acest lucru creează o foarte mare concurență pentru realizarea lucrărilor private, ceea ce determina companiile de construcții să lupte 10 - 20 pentru o singură lucrare și tot ceea ce derivă de aici – sume mai mici investite, calitate mai redusă a proiectelor, profit mult redus, riscuri mult mai mari asumate de constructor, șomaj etc.”, mai arată Mircea Bulboacă.
 
* articol publicat in data de 11 noiembrie

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

socialistul

Acum 8 ani

Mai ce cresteri masive in economia Judetului Sibiu. Cert este ca realizam sub 50% din cat am realizat in anul 1989 iar numarul de locuri de munca s-au injumatatit. Astea da realizari marete. SA TRAITI BINE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus