Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Xi Jinping ii succeda lui Hu Jintao la conducerea Chinei

Xi Jinping i-a succedat, joi, lui Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) şi, prin urmare, a Chinei, o putere mondială autoritară în plină schimbare, pe care va trebui să o reformeze şi să combată corupţia care o ameninţă, a anunţat agenţia China Nouă. Xi, în vârstă de 59 de ani, a apărut în faţa presei internaţionale în fruntea noului grup de lideri chinezi, "conducerea colectivă", formată din şapte persoane, care va guverna destinele Chinei în următorii zece ani, informează Mediafax.

În zgomotul aparatelor de fotografiat şi în faţa camerelor de luat vederi din lumea întreagă, Xi a urcat pe scena Palatului Poporului, urmat de şase figuri noi care vor forma nucleul puterii chineze, "comitetul permanent" al Biroului politic al PCC.
Întrerupând tradiţia, Xi, cu un aer grav dar zâmbitor, după ce şi-a prezentat colegii, a susţinut un scurt discurs în care a avertizat că el însuşi şi noua echipă au de înfruntat "responsabilităţi enorme", recunoscând că PCC se confruntă cu "provocări grave", între care corupţia, a subliniat el. Dar noii lideri chinezi s-au mobilizat pentru "a asigura o viaţă mai bună" poporului, a afirmat el.
Departe de excesele mediatice ale alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, de săptămâna trecută, apariţia noii conduceri a partidului unic chinez, aflat la putere din 1949, pune punct final lucrărilor, înconjurate de cel mai mare secret, ale celui de-al XVIII-lea congres al PCC, îngreunate în mod excepţional de cazuri de corupţie şi abuz de putere în cadrul "nomenclaturii" comuniste. Reunit în cursul dimineţii, noul comitet central al PCC, format din 205 demnitari aleşi cu o zi înainte de participanţii la congres, au desemnat un nou Birou politic format din aproximativ 25 de membri.
Dintre aceştia a fost ales nucleul, redus de la nouă la şapte membri şi format din principalele personalităţi ale regimului, în cadrul căruia Xi Jinping va trebui să se impună în următorii cinci ani ai primului său mandat, urmat de regulă de un al doilea.
Plecând, Hu Jintao l-a rugat pe succesorul său să "facă curăţenie" în casa Chinei, afectată de corupţie. "Dacă vom eşua în a trata corect această problemă, ea s-ar putea dovedi fatală pentru Partid şi ar putea chiar să provoace prăbuşirea statului", a avertizat el în deschiderea congresului.
Primul lider născut după venirea la putere a regimului comunist, în urmă cu 63 de ani, Xi Jinping rămâne în mare parte o personalitate enigmatică.
În străinătate, nu este aşteptat niciun viraj spectaculos în timpul conducerii sale în materie de politică externă. Xi Jinping revendică "mândria istorică şi naţională" a Chinei. Putere în ascensiune în Pacific, ea va continuă să ţină piept Statelor Unite şi să preseze Europa, principala sa piaţă de export, să iasă din criza datoriilor.
În privinţa drepturilor omului, Xi Jinping va trebui să decidă dacă îl va elibera pe laureatul premiului Nobel pentru Pace în 2010, intelectualul disident Liu Xiaobo.
Foto: Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

bravo

Acum 11 ani

au clase de elevii , care invata de mici , limba ,traditia , specificul ,obiceiuri ,economie ,politica , etc, tot pentru fiecare tara , de pe glob in parte. va deveni primul colos mondial .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus