Dosarul „cămătarilor sibieni” a ajuns astăzi la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce ieri cinci din cei șapte inculpați au depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Alba Iulia. Instanța din urmă a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile, pentru toți cei șapte bărbați.
Potrivit site-ului portal.just.ro, împotriva deciziei de arestare preventivă au depus recurs Damian I. Dumitru, Constantin Cornea, Bogdan Florin Jucan, Nicolae Șandru și notarul public Răzvan Mărginean. Astfel că, din grupul celor șapte, Bucur Daniel Iliuț și Ion Tanciu nu au mai atacat cu recurs decizia Curții de Apel Alba Iulia.
Soluționarea recursului: astăzi sau în două-trei zile
În fapt, dosarul s-a mutat la București pentru că soluționarea recursurilor este de competența ÎCCJ. Finalizat ieri, dosarul de înșelăciuni, șantaj și cămătărie cu un prejudiciu de un milion de euro a fost trimis de către Curtea de Apel Alba Iulia la ÎCCJ. Acesta, cu numărul unic 1058/57/2012, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție astăzi. Deși are o limită de distribuire a deciziei de două-trei zile, instanța supremă poate oferi chiar astăzi, după ora 14, o soluționare. Însă, cel mai probabil judecarea recursului învinuiților din „dosarul cămătarilor” va fi amânată pentru ziua de luni. „A intrat astăzi. S-ar putea să se dea o soluționare după ora 14. Are distribuirea în două-trei zile, dar nu este obligatoriu să dureze atât, pentru că este vorba despre un recurs la arestare preventivă”, a declarat grefierul Rodica Alvădanei, din cadrul ÎCCJ, pentru Turnul Sfatului.
Cereau garanții imobiliare
În acest caz, 17 persoane sunt învinuite că au făcut parte dintr-o grupare infracțională „specializată” în cămătărie, violențe fizice și înșelăciuni. Dintre cele 17 persoane, 15 au fost aduse, luni, 12 noiembrie 2012, la audieri la DIICOT Alba. Dintre cele 15 petsoane, șapte au primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Până în acest moment, au fost identificate 15 victime ale grupării infracționale, pe care învinuiții din „dosarul cămătarilor sibieni” le-au împrumutat cu sume de bani în valută. Pentru sumele împrumutate, aceștia solicitau și încasau dobânzi săptămânale sau lunare între 10 și 50 la sută. Pentru a se asigura că își primesc banii înapoi, membrii grupării își obligau victimele să constituie garanții imobiliare, aici intervenind unul dintre notari, deoarece la Biroul Notarial al acestuia se întocmeau majoritatea documentelor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Turnul Sfatului , Apel Alba Iulia , Răzvan Mărginean , Bucur Daniel Iliuţ , Rodica Alvădanei , Biroul Notarial , Nicolae Șandru , Bogdan Florin Jucan , Ion Tanciu , Constantin Cornea
Vizualizari: 538
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Noi noi
Acum 4 ore
Noi noi
Acum 5 ore
Unul
Acum 5 ore
Unul
Acum 5 ore
Omul invizibil