Joi,
13.06.2024
Ploi Moderate
Acum
22°C

Cum a aratat cea mai mare licitatie din istoria Directiei Silvice Sibiu

Direcția Silvică Sibiu a organizat săptămâna trecută cea mai mare licitație din istorie, scoțând la vânzare peste 110.000 de metri cubi de lemn. O estimare banală arată că licitația a depășit 2,5 milioane de euro.

Sala mare a Grand Hotel Dumbrava a fost plină ochi joia trecută. Au sosit la Sibiu oameni de afaceri din industria prelucrării lemnului din toată țara, de la Tulcea și București până la Harghita. Judecând după mașinile aflate în parcare, majoritatea Land Rover, Mercedes și Totoya, în sală se aflau numai oameni cu foarte mulți bani în conturi, dispuși să cheltuie sume serioase. Licitația de la Sibiu i-a atras și din cauza faptului că, în acest moment, pe piața lemnului din România este criză, cauzată de secetă, defrișări și cote reduse. ”Este foame mare de lemn!”, a rezumat Ioan Terea, directorul Direcției Silvice Sibiu.

În cifre, Direcția Silvică Sibiu a scos spre vânzare aproape 115.000 de metri cubi, aproximativ 68 la sută din toată ”producția” estimată pentru anul 2013. Am încercat să traduc această cantitate în date ceva mai ușor de înțeles pentru cineva care nu lucrează toată ziua cu cantități de lemn. Deși e complicat, ar fi vorba de ordinul miilor de TIR-uri încăcate cu bușteni. Enorm. Evident, prima grijă a fost cea ecologistă. ”Cota de tăiere la nivel național se aprobă în Parlamentul României și se ține cont de mai multe variabile, dar în principal de cât crește pădurea țării într-un an. Apoi, această cotă este împărțită administratorilor din teritoriu, cum este și Direcția Silvică Sibiu. Ceea ce trebuie să știți este că noi vindem practic mai puțin de cât s-a estimat că va crește pădurea în județul Sibiu anul viitor”, a explicat Ioan Terea.  În acest timp reprezentanții celor 81 de firme înscrise la licitație mâncau saleuri și își făceau calculele. ”Pe mine mă interesează să prind stejar mare, cu fag nu am ce face”, spunea un domn la o masă.

A doua mea grijă a fost legată de bani. Ce face Direcția Silvică cu banii obținuți? ”Foarte multe lucruri. Se fac investiții, se amenajează drumuri forestiere pentru cei care cumpără, se accesibilizează zonele vizate, se amenajează terenurile degradate, se împăduresc zone noi, și după toate acestea rămâne și un profit. 90 la sută din profit merge apoi la statul român”, a lămurit Terea. În timpul ăsta, în sală se întâlnesc doi vechi prieteni. ”Mă, ai tăi sunt oamenii ăia de taie pe valea...? Ai prins zonă bună!”, spune unul. În scurt timp am ajuns la conluzia că cei prezenți în sală cunosc pădurile României în cel mai mic detaliu. E de ajuns să treacă cu mașina pe undeva și știu unde și ce se taie. Atunci m-am gândit, cum și cât au dreptul să taie? ”Fiecare licitator este atestat pentru o anumită cantitate de lemn, pe an. Dacă ai două tractoare și trei TAF-uri, spre exemplu, nu poți să ceri să exploatezi nu știu cât. Fiecare primește o anumită parte și este supravegheat. După ce câștigă aici licitația ei merg în pădure și taie doar ce este marcat de noi pentru tăiere”, a mai spus Terea.

Ca să vă faceți o idee și mai clară, pentru anul următor numai Direcția Silvică Sibiu va licita aproximativ 200.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Cum la licitațiile anterioare prețul mediu de vânzare a fost în jur de 109 lei pe metrul cub, rezultă că numai joia trecută s-a vândut la Sibiu lemn de peste 2,5 milioane de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

BLAT

Acum 11 ani

TEREA vinde padurile lui CIOBICA!!! si apropo Terea are Toyota si Ciobica are Mercedes, ca tot ati facut referire la masini.
Raspunde

victor

Acum 11 ani

unde e DNA ul sa-i verifice.Sa vada e legal ce fac?!Sa ia la purecat si licitaiile vechi
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

Cum se face ca de vreo trei-patru luni incoace, in zona localitatii SIBIEL pe drumul ce duce catre Schitul Sibiel, se defriseaza padurea non-stop. Exista oare si programe de reimpadurire?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus