Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
1°C

Intalnire Intesa SanPaolo si oamenii de afaceri: Se vede o luminita!

Intesa SanPaolo Bank a strâns la jumătatea săptămânii trecute aproape 80 de oameni de afaceri din Sibiu la o discuție despre ”Normalitatea în afaceri”. Dacă până acum se vorbea numai despre criză, acum se mai discută și despre luminița de la capătul tunelului.
La evenimentul de la Hilton Sibiu a fost prezent și vicepreședintele pe țară al băncii italiene, Stefano Burani, sosit de doar trei luni în România. Stefano Burani a recunoscut sincer că nu a venit prea încântat în România, însă este plăcut impresionat de ceea ce a găsit. ”Am venit cu așteptări mici și sunt fericit să spun că am așteptări mari acum. Atât italienii cât și români au preconcepții legate unii de alții. Marea lor majoritate sunt foarte greșite. Eu am găsit aici un mediu economic foarte interesant. Este adevărat, economia nu trece printr-o perioadă prea favorabilă, cu toții putem vedea asta, însă nu este ceva specific țării voastre ci întregii Europe. Faptul pozitiv legat de economia în România este că aici sunt mult mai multe perspective. Cei mai mulți investitori italieni privesc  România cu interes. Îi atrage faptul că există un mediu de lucru sigur și faptul că există o cultură a muncii similară cu cea italiană. Din multe puncte de vedere italienii și românii sunt caractere asemănătoare. Și nu în ultimul rând limba este una ușor de înțeles”, a declarat Stefano Burani.


La întâlnire au participat atât oficialități locale, precum prefectul Ovidiu Sitterli, sau Ioan Banciu, vicepreşedinte Consiliului Judeţean, cât și invitați de la București, precum Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor sau Mircea Perpelea, director în cadrul BNR. ”Județul Sibiu este unul puternic în creșterea animalelor și prelucrarea produselor agricole. Noi, în România, avem o șansă pe care nu trebuie să o mai ratăm. Pământul devine pe zi ce trece mai prețios decât aurul, iar mâncarea devine mai scumpă decât petrolul. Avem în momentul de față o lipsă de încredere în noi înșine. Pornim de la idea că este greu, că nu putem.  Dacă vine un neamț și investește în vreun sat îl ridicăm în slăvi, îl lăudăm, deși poate el era pe ultima treaptă al el acasă. Eu sunt adeptul creditelor pentru că un credit te ambiționează, altfel nu prea faci nimic”, a declarat Adrian Rădulescu.


Dintre sibienii prezenți la discuții, fostul președinte al Sibex, Teodor Ancuța a ținut să ia cuvântul. ”Mă doare când văd la Voineasa o investiție de 28 de milioane de euro. Sau la Rânca, o comună, investiții din fonduri europene și o dezvoltare cum la Sibiu nu am văzut. Ce să mai zic de Șugag, unde au ajuns la 7 kilometri de pârtie? Din păcate noi, la Sibiu, am cam rămas în urmă din acest punct de vedere”, a spus Teodor Ancuța. Acesta a mai anunțat că intenționează să acceseze o nouă linie de creditare pentru a continua investițiile în turism la Păltiniș. Una dintre concluziile întâlnirii a fost semnalată de Marco Petriccione, director de retail şi IMM în banca amintită. ”Acest moment de criză nu mai este de mult unul de criză financiară sau economică. S-a extins într-o criză de încredere. Întreprinzătorii nu mai au încredere în bănci iar băncile nu mai au încredere în clienți. Iar noi toți nu mai avem încredere în instituțiile statului. Politica agravează totul și nu spun asta referindu-mă la situația din România ci la Italia, unde situația este și mai instabilă. În România începem să vedem luminița de la capătul tunelului. Sunt multe de făcut, infrastructura și agricultura în primul rând, însă sunt și o mulțime de oportunități. Să plecați din țară? De ce? Oricine din Europa de Vest vă va spune că România este una din țările cu cele mai multe oportunități din Europa, în acest moment”, a concluzionat Marco Petriccione.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus