Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Dr. Sanda Moldovan, medicul sibian cu cabinet la Hollywood: "Am tratat pacienti ca Oliver Stone, Diana Ross sau John Voight"

Sanda Moldovan a părăsit Sibiul și România la doar 14 ani, mergând în Ohio. Astăzi este unul dintre medicii cunoscuți și apreciați în Statele Unite ale Americii. Este membru diplomat al Academiei Americane de Parodontologie (American Academy of Periodontology) și lucrează în cabinete private din Beverly Hils sau New York. Recent colaborează cu celebra companie CBS la producția TV "The Doctors", filmată în studiourile Paramount din Hollywood. Cum decurge viața ei în Statele Unite ale Americii și când a vizitat ultima oară Sibiul, aflați în rândurile următoare.

Reporter: Când ați plecat din România și în ce circumstanțe se întâmpla?
Dr. Sanda Moldovan: Am plecat din România la nouă luni după Revoluție, la vârsta de 14 ani. Bunica mea a fost născută în Cleveland, Ohio, și am plecat din țară legal, cu statut de rezidență permanentă în Statele Unite ale Americii.
 
Rep.: Cum a fost copilăria dumneavoastră în Sibiu, ce amintiri aveți legate de Sibiu?
Dr. S. M.: Am amintiri foarte frumoase din copilărie, pe care mi-am petrecut-o în întregime la Sibiu.  Am locuit pe Strada Negoi, în cartierul Trei Stejari și am învățat la Școala Nr. 4, unde am fost comandantă de unitate la pionieri.  Mergeam pe jos la școală cu prietena mea, Florina, din fundul grădinii. Erau mulți copii pe stradă și ne jucam tot timpul, vara cu mingea, iarna cu bulgări de zăpada. Îmi aduc aminte că iarna mergeam cu săniuța în parcul Sub Arini cu tata și fratele meu mai mare. Am avut o copilărie splendidă, fără griji, cu vacanțe frumoase la mare, la Păltiniș, în munții Apuseni. Nu mi-aș fi dorit nimic mai mult.
 
Rep.: Când ați fost ultima oara în Sibiu?
Dr. S. M.: Ultima mea vizită la Sibiu a fost în vara anului 2007, când Sibiul a fost Capitala Culturală a Europei. Am rămas plăcut impresionată de cât de frumos arată Sibiul renovat, în special centrul. M-am plimbat foarte mult prin oraș, la Muzeul Satului, și am participat la festivalurile din Piața Mare. De asemenea, am făcut un album de poze foarte frumos, cu care și acum mă laud la prieteni, ce frumos este orașul meu natal.
 
Rep.: Cum decurge o zi obișnuită de muncă pentru dumneavoastră în SUA?
Dr. S. M.: Zilele mele sunt variate, așa că nu am timp să mă plictisesc. În jur de trei ori pe săptămână văd pacienți la cabinetele dentare din Beverly Hills, Santa Monica sau New York. Aici lucrez cu alți specialiști în tratamente de pariodontologie, implantologie dentară și nutriție în ceea ce privește vindecarea după chirurgie sau a bolilor dentare. Uneori mă găsiti la UCLA (University of California, Los Angeles), unde predau cursuri de implante dentare. Am avut și oportunitatea de a contribui în mod obișnuit la show-ul CBS "The Doctors", care se filmeaza în studiourile Paramount din Hollywood. Acum, în timpul liber, lucrez la cartea "Accelerate your Healing" (Accelerează-ți vindecarea), pe care sper să o termin în februarie 2013 pentru publicare. Sper să o traduc și în românește.
 
Rep.: Cât de greu a fost să vă faceți un nume în medicină în SUA? Cum ați ajuns să lucrați în zona Los Angeles?
Dr. S. M.: Am facut rezidențiatul în parodontologie și masterul în Biologie Orală la UCLA. Deoarece mi s-a oferit posibilitatea să lucrez în continuare la UCLA și în cabinetele particulare ale unor doctori renumiți, am decis să rămân aici, în Los Angeles. Pentru a-ți face un nume în SUA, în orice profesie, este necesară multă perseverență, și trebuie sa fii deschis la toate posibilitățile care se ivesc. Curiozitatea și cercetarea, seriozitatea în ceea ce privește munca mea, a stat la baza succesului meu.
 
Rep.: Știu ca este un clișeu, dar lucrând la Hollywood, aveți sau ați avut pacienți celebri?
Dr. S. M.: Los Angeles este capitala entertainment-ului din SUA. Suntem înconjurați de actori, producători de filme, scriitori și cântăreți. Am tratat pacienți ca Oliver Stone, Diana Ross, John Voight și Marc Forster, directorul filmului James Bond – ”Quantum of Solace”.
 
Rep.: Ați lua în considerare posibilitatea de a ține conferințe sau de a practica medicina în Sibiu sau în România?
Dr. S. M.: Mi-ar face plăcere să vin la Sibiu să împărtășesc din experiența mea profesională, metodele noastre de lucru și noutățile în domeniul implantologiei și regenerării osului. Sunt curioasă să văd cum se lucrează în România, așa că cine este interesat de o colaborare, i-aș ruga să mă contacteze la adresa smmoldovan@mac.com.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Florina Pirnea

Acum 10 ani

Sunt extrem de placut surprinsa si de mandra de tot ceea ce a realizat prietena mea dr Sanda Moldovan care a fost mereu in varful piramidei si pot sa spun ca tot ceea ce a obtinut a fost incununat de efort si multa munca. Este o persoana cu un suflet de aur, inteligenta si foarte ambitioasa; frumusetea exterioara este sutinuta de o extraordinara caldura sufleteasca. A fost si este un exemplu pentru mine prin tot ceea ce a realizat. Asa cum a mentionat si ea imi aduc aminte de anii copilariei si de momentele frumoase de neuitat petrecute impreuna. Este o incantare pentru mine ca astfel de oameni fac parte din viata mea si consider ca este o onoare si un privilegiu pentru cei care ajung sa o cunoasca atat pe linie profesionala cat si personala. Din Noua Zeelanda, Florina
Raspunde

david

Acum 10 ani

Eu o cunosc .Mi- fost vecina pe str. Negoi
Raspunde

creg.

Acum 10 ani

Lucrind in urma cu aprox. 10 ani la aeroportul international Portland la controlul tichetelor si pasapoarte pt. inbarcare in una din zile pintre multii pasageri identific si o persoana cu numele de mai sus, imi exprim bucuria in limba materna ca printre atita lume pestrita mai circula si cite o rominca chiar frumoasa, la care-mi raspunde; \"I\'m Hungaris\", pe loc raminind ca paralizat inminindu-i pasaportul, desgustat de raspuns. Ca sa-mi revin din din starea creata citeva ore mai tirziu, indentific o femee asiatica cu numele de Popa Mary, la care din nou fac soc privindo cu suspect,ma intreaba in english daca e ceva in neregula? la care-i raspund; acesta-i nume Romanesc,la care imi raspunde;My husband is rumenien people.Pe loc me-a disparut tristetea,aflind ca persoana de mai sus era chiar din cartierul in care am locuit mult timp iar pe strada cu pricina locuiau multi din fosti edili ai fostului regim.(mari patrioti?)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus