Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
5°C

Sibiu, judet USL. Raluca Turcan, deputat

 

Potrivit exit-poll-ului realizat de publicația Rondul de Sibiu, Sorin Ilieşiu a primit 62,15% din voturi, faţă de Ion Ariton, creditat cu 26,1%. Ioan Tămâian ar fi câştigat cu un scor apropiat, de 62,01%, faţă de Cornel Ştirbeţ, cu 20,89%. Cele mai multe voturi dintre candidaţii ARD le-a obţinut Raluca Turcan – 27,66%. Insuficiente,faţă de cele 53,01% dintre voturi, cu cât este creditat Florin Orlăţan.
 
Totuși, după numărarea voturilor de azi-noapte, Florin Orlățan nu a reușit să câștige colegiul cu peste 50% din voturi și a pierdut mandatul. Raluca Turcan (ARD) va reprezenta Colegiul 2 Sibiu al Camerei Deputaților.
 
Cei de la Rondul de Sibiu arată că sondajul la ieșirea de la urne a fost efectuat pe un eșantion de 2.340 de respondenți, aleși din 80 de secții de votare, din cele 105 amenajate în municipiul Sibiu. Marja de eroare estimată este de +/-2%, la un nivel de încredere de 90%, mai arată publicația citată.  
 
Bucurie reținută la USL
 
Cu o oră înainte de anunțarea exit-poll-urilor, la sediul PSD de lângă primărie era liniște și pace. Amalia Cindrea trimitea SMS-uri de la o masă, Cornel Langa primea oamenii la intrarea în sediu, la o țigară, iar Adrian Besoiu urmărea niște tabele cu participarea la vot. ”La Poiana cine e, mă? Sună-l și bagă-l în ..., e cea mai slabă prezență din județ!”, a răbufnit Besoiu. ”I-am spus, n-am ce să-i fac!”, a răspuns doamna Cindrea. Apoi iar liniște. Cu timpul, mai apar fețe cunoscute: Petrică Duca de la Partida Romilor, Horațiu Marin de la tineret sau fostul candidat la primărie, Dragoș Floarea.
La 21 fără zece minute își face apariția Ioan Cindrea, alături Ioan Banciu. Rezervați, nu fac declarații, se așează la masă și așteaptă rezultatele exit-poll-ulurilor. Pe Antena 3 se anunță: USL are 58,3 la sută la Senat. Tot liniște. După câteva secunde vin niște aplauze, slabe, din fundal. Aplauze care se sting în câteva clipe. Doar Banciu se ridică și îi felicită pe Cindrea, apoi pe Besoiu, după care toți stau la masă și privesc discursul lui Crin Antonescu de la televizor. Încet, apar la sediul și candidații: Ioan Tămâian – vesel, Sorin Ilieșiu – și mai vesel, primit cu apelativul ”Domnul Senator!”. Veselia este însă reținută.
 
”Un vot împotriva lui Băsescu”
 
”Așteptăm cu răbdare numărătoarea voturilor. Cred că trebuie să numărăm mai întâi și după aceea să ne bucurăm. Apoi să ne facem datoria față de oameni. A fost un vot împotriva regimului Băsescu. Au fost zone cu zăpadă de o jumătate de metru și totuși oamenii au ieșit la vot împotriva regimului Băsescu”, a declarat Ioan Cindrea. A urmat Ioan Tămâian. ”Toată ziua am umblat de la o secție la alta. Sunt ușor trist că nu au venit mulți tineri la vot, era bine să vină, noi pentru ei luptăm. Am sentimentul că merg în Parlament”. Ultimul care a luat cuvântul a fost Sorin Ilieșiu. ”Sunt fericit că la nivel național mulți români au votat pentru un nou început. În ultimii ani am trăit cea mai neagră perioadă a României din ultimii ani. Sper din tot sufletul să-l fi învins pe domnul Ariton, cu toate că nu a fost o luptă egală, eu am avut doar nouă panouri și el peste o sută. Dacă voi câștiga, primul gest politic pe care îl voi face va fi ca în anul următor Sibiul să intre în patrimoniul mondial UNESCO”, a declarat Ilieșiu.
 
PDL – atmosferă mai mult decât sobră
 
Cu zece minute înainte de închiderea urnelor, la sediul PDL de pe strada Nicolae Bălcescu, președintele organizației județene, Ion Ariton, primea cu câte o vorbă de duh pe mai oricine intra. ”Ați venit să ne cântați prohodul”, a râs el la intrarea ziariștilor, în timp ce cu dreapta strângea de zor una din ”inimioarele de campanie” ale lui Cornel Știrbeț.
În sediu au mai așteptat anunțarea rezultatelor Raluca Turcan, alături de soțul ei, consilierele locale Livia Sava și Mariana Brunchea, și, printre alții, fostul jurnalist Radu Scutea alături de fostul director al Hidroelectrica Sibiu, Ovidiu Spătari.
Ion Ariton comentează aprig împotriva zvonurilor care dau USL-ul câștigător la Sibiu cu 70%. ”Mergeți acum la secțiile de votare și vedeți că e plin. Iar aceea sunt votanții noștri”. 
 
”Am mai trăit momente din-astea”
 
După ce postul B1TV anunța că USL a câștigat cu peste 55%, posturile TV au început să fie luate la rând, în comentariile timide ale celor prezenți. Ion Ariton are o vervă mai scăzută, dar nu se arată înfrânt și apreciază faptul că sibienii au ieșit la vot în număr mai mare decât acum patru ani. ”Diferențele între procente, de la o televiziune la alta, sunt destul de mari. Am mai trăit momente din-astea. Așteptăm numărătoarea paralelă, probabil că în următoarele două ore vom ști exact procentul de la Sibiu. Cred că va fi unul bun, pe care ni l-am propus și vom trimite în Parlamentul României colegi foarte bine pregătiți”, spune Ariton, care refuză să comenteze exit-poll-ul de la Sibiu, catalogându-l drept ”făcut de amatori”.
Cu toate acestea, Ariton pare să accepte faptul că face parte din Opoziție. ”Se vede clar că au câștigat, dar nu așa cum s-au așteptat. Cred că este un mare câștig pentru noi și o mare pierdere pentru ei și se va vedea în zilele viitoare. La 54% cât au dat nu mi se pare un scor zdrobitor așa cum au crezut”.
 
Estimările lui Știrbeț
 
Cornel Știrbeț calcula, la închiderea urnelor, că ARD va fi reprezentat în Sibiu de doi deputați și un senator. În ciuda victoriei USL. ”Era așteptat, nu e nicio surpriză. Este normală alternanța la putere. Sigur că severitatea votului împotriva ARD, a PDL de fapt, este exagerată, cred. Adică amplificată de o conjunctură internațională, de tot ceea ce se s-a întâmplat în Europa. Dar acesta este votul oamenilor, nu poți să comentezi altfel dacă ar fi justificat sau nu. Cred în continuare că ARD va avea la Sibiu doi deputați și un senator”.
În fine, și Raluca Turcan recunoaște victoria social-liberalilor. ”În momentul de față sunt estimări, vom vedea rezultatul final. Tendința pare clară în favoarea USL însă rămâne de văzut ce victorii vor fi la nivel de oameni în diferite colegii din România. Voi vedea ce rezultate voi obține la Sibiu. Îmi doresc să reprezint Sibiul în Parlament, să fac proiecte pentru sibieni și români. Rămâne de văzut dacă rezultatul îmi va permite acest lucru”, a spus Turcan.
Ea a mai condamnat o dată campania ”cu atacuri murdare” din ultimele zile. ”Cred că oamenii merită mult mai mult respect din partea politicienilor”, a încheiat ea.
 
Calculele redistribuirii
 
În cazul în care USL va avea în toate cele nouă colegii electorale din Sibiu victorii cu peste 50+1, ARD și PPDD care au obținut teoretic peste 20, respectiv 10 procente vor primi în plus, câte două, respectiv un mandat de parlamentar, datorită coeficientului electoral județean. Acest coeficient se obține, împărțind numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare partid în parte la numărul total de mandate stabilit pentru respectiva circumscripție; în cazul Sibiului, șase pentru Camera Deputaților și trei pentru Senat. Atunci când se va ajunge la redistribuirea mandatelor se va observa că locurile de deputat obținute de ARD și PPDD sunt ocupate deja de canddiați USL care le-au obținut cu majoritate de peste 50%. În această situație vor primi mandat în colegiile lor candidații ARD și PPDD cu cel mai mare număr de voturi din circumscripția Sibiu. În acest fel, este posibil ca două sau trei colegii să aibă după 9 decembrie câte doi parlamentari.
 
 
casetă de pus pe poză
Rezultate exit-poll
 
Colegiul 1, Senat
Iliesiu Sorin, USL (PNL) - 62,15%
Ariton Ion, ARD (PDL)  - 26,20%
Beldean Luminiţa, PPDD - 8,33%
Benedek Zacharie, UDMR - 1,49%
Oprescu Paul Călin, PRM - 1,10%
Cruciat Iuliana, PP  -  0,73% 
 
Colegiul 1, Camera Deputaţilor
Tămaian Ioan, USL (PNL)  - 62,01%
Ştirbeţ Cornel, ARD (PDL)  - 20,89%
Ganţ Ovidiu, FGDR  - 9,83%
Dincă Mihalache, PP DD  - 5,20%
Dumitra Lucian Florin, PER  - 1,67%
Keresztes Kalman  - 0,40%
 
 
Colegiul 2, Camera Deputaților
Orlățan Florin-Ioan, USL (PSD) - 53,01%
Turcan Raluca, ARD (PDL) - 27,66%
Ganț Ovidiu, FDGR - 9,52%
Huntai Ioan, PP DD - 7,46%
Ferencz Ernest, UDMR - 1,56%
Crețu Victor - 0,79%
Sursa: Rondul de Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

39 comentarii

Zii neagra

Acum 9 ani

Este o zii neagra, de doliu, in istoria Romaniei s a Sibiului daca castiga fostii comunisti, PSD-ul si gasca lui Iliescu
Raspunde

mia ptr zii neagra

Acum 9 ani

psd nu inseamna comunisti corect se traduce . Partidul Social Democrat . Eu ma bucur abia nu mai pot oamenii lui Basescu sa mai fure .
Raspunde

remus

Acum 9 ani

bai sibieni idioti ramasi prizonieri ai unor clisee idioate sa stati in casa ca o sa vina minerii sa va bata si incepeti sa plangeti ca o sa mergem spre rusia. batuti in cap rau... cred ca e de la consumul excesiv de branza puturoasa.
Raspunde

Mihai

Acum 9 ani

Sunteti praf, a castigat Turcan. Orlatan nu a putut inchide colegiul, are 48%, voi pe ce lume traiti?
Raspunde

Dorin

Acum 9 ani

@Remus: Nu stiu cine e idiot, tu nu vezi ca nimeni nu-i mai vrea pe hotii tai portocalii? Ati castigat vreun colegiu de pe locul I? Ca la 50%+1 nici nu cred ca visati... Ia zi tu, nu chiorul de seful vostru zicea acum cateva luni sa nu mergem la vot :)))? Pai voi va bucurati ca intra Turcana in Parlament cu 27%? Pe cine va reprezenta ea? Un sfert din jumatate de Sibiu? Adica 13% din populatie?????
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

vedeti-va de treaba, aia de la Rondu\' erau chiauni de cap cand au facut exitpolul asta.
Raspunde

Cetateanul turmentat

Acum 9 ani

Oricine ar fi iesit, bani nu mai sunt asa ca incepe marea taxare. Iarasi o sa vina un cozmanca cu ciudatenii de genul ca trebuie sa ai horn pana pe bloc ca sa ai centrala de apartament si alte stalinisme de-astea.
Raspunde

alexander

Acum 9 ani

ce bine ca am scapat de REGIMUL PORTOCALIU nu-i mai suportam si pt Sibiu Turcan,Ariton si Stirbet nu au facut nimic sa se duca in masa.Astia sa faca ceva pt sibiu
Raspunde

Bravo sibieni

Acum 9 ani

Nu urla Turcana la tv ca cei de pe locul 2 nu au ce cauta in parlament? Acum ce face ipocrita asta? Isi calca in picioare \" principiile\"?
Raspunde

mos craciun

Acum 9 ani

\"Cred că este un mare câștig pentru noi și o mare pierdere pentru ei \" Aritoane esti dus rau!
Raspunde

alexander

Acum 9 ani

eu nu o suportam pe TURCAN isi cumpara haine de mii de euro si ea nu a facut nik pentru sibiu nesimtita si sa nu cumva sa mai intre in parlament sa-i fie rusine ca a cheltuit atatia banii in campanie si tot degeaba sa-i fie rusine ca nu a facut nimic pentru sibiu sa plece in Moldova.
Raspunde

sdf

Acum 9 ani

au castigat comunistii.. asta e.. :(
Raspunde

Pituru

Acum 9 ani

Nivelul de inteligenta al romanilor este undeva in jur de 18% - 20%. Prostimea a votat - Dumnezeu sa aiba grija de ei, caci tot de ei o sa fie greu caci sunt amarati si plin de nevoi. Dar vorba romanului Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul!
Raspunde

@sdf

Acum 9 ani

ne place sa folosim un cliseu fara continut cand nu mai avem argumente.
Raspunde

sibian,

Acum 9 ani

Cata prostie si necunoastere. In primul rand toti sunt comunisti, sau au activat in partidul comunist pe diferite functii. Basescu ca si capitam de nava nu putea pleca afara daca nu raporta la SRI, toti cei care plecau in exterior pe vremea lui Ceausescu raportau, si dupa revolutie a fost secretar in ministerul transporturilor si mai apoi ministru. Ariton, Stirbet, Cindrea, Medan (de la UNTRR), etc etc. Cine a avut tangente cu exteruorul pe vremea lui ceausescu a vazut cum merg treburile si a stiut unde se pot face bani grei (un exemplu imobiliarele). Asa ca mai lasati-ma cu USL comunistii lui Iliescu.....toti sunt la fel de comunisti indiferent de culoarea lor politica, iar cei care nu sunt comunisti nu stiu cum sa fure mai mult, sau sa traga tepe...asa e sistemul.
Raspunde

sibian,

Acum 9 ani

Din acest motiv nici nu am votat pentru ca nu am avut cu cine. Daca nu ii agreez pe unii nu inseamna ca trebuie sa dau votul celorlalti.
Raspunde

alexander

Acum 9 ani

Pai cum sa piarda Orlatan a avut 48% si Turcan 27% a avut mai mult ORLATAN vroiam pe Orlatan sa ma reprezinte nu MOLDOVEANCA. Cine imi explica cum este posibil asa ceva?Mai multe voturi dar nu a iesit Orlatan sper sa fii iesit.
Raspunde

bes

Acum 9 ani

\"tace si face\" a fost batut de un candidat despre care sibienii nu stiau mare lucru pana acum cateva saptamani. \"Sibiu capitala regionala\" a fost batut de un candidat cunoscut majoritatii doar prin firma sa. @Cetateanul turmentat: termina cu prostiile, Cozmanca nu vinde asa ceva. ;-)
Raspunde

Albu

Acum 9 ani

Lichelelor, acum 4 ani cand nu l-ati sustinut pe Johannis (singurul politician sibian care va dovedise ceva) nu v-ati dat de ceasul mortii ca ajunge la putere o dreapta fara idei, ce avea sa duca tara de rapa. Era previzibil ce avea sa urmeze, toti anii acestia de inapoiere...Acum prevestiti Apocalipsa cand vin exact acelasi gen de politicieni la putere. Dreapta sau stanga nu exista in politica romaneasca decat in tupeul vostru maladiv! Stati numai sa vedeti migratia celor pe care i-ati sustinut pana mai ieri.. Adevaratul vot interesant dat de sibieni ieri sunt cele 10% procente date lui Gant. Despre acestea ar trebui sa vorbim. Peste 4 ani, daca vor mai fi alegeri, ele vor fi nucleul pentru schimbare..
Raspunde

Gigel

Acum 9 ani

@ Albu, ai recunoscut exact miscarea care trebuia. Nu esti singurul. In viitorul apropiat va veni si momentul cand Sibiul va fi condus de cine trebuie, nu de aritoni, turcani si alte figuri dubioase si nesibiene. In alta ordine de idei sper ca procesele de coruptie sa inceapa curand. Ca sa se curete pleava asta cel putin pt. un timp.
Raspunde

Dorin

Acum 9 ani

@ Albu Vorbesti despre Gant din partidul aluia care se face pres in fata lu\' Carabulea? Johannis? Carabulea care prieten la catarama cu Basescu? Sasii aia care asfalteaza urgent strazile noi ale avocatilor dar nu asfalteaza strazi care sunt de 100 de ani neasfaltate? Sasii aia care fac strazi care se surpa cand sunt in garantie? Sasii aia care baga 1M euro sa-i umple hotelu\' lu\' Carabulea la festivalul de teatru? Sasii aia care iau 180 RON/ora chirie pentru o sala de sport cluburilor sibiene ca sa dea 100k euro sa se dea unii cu motoarele si sa ne polueze muntii? Sasii aia care nu te primesc in audienta? Sasii aia care impun un soi de dictatura in CL?
Raspunde

Albu

Acum 9 ani

@Dorine, treaba aia cu \"polueaza aia cu motoarele muntii\" este o idee de aur! Multumesc ca mi-ai inseninat ziua! O zi in care n-ai ras se zice ca este una pierduta... Cat despre sasi, nu uita ce fel de oras este asta. Daca ei l-au facut sa reziste 800 de ani, ma gandesc ca nu-l vor distruge tocmai acum, de dragul unui \"caraBus\". Intr-adevar, tu traiesti intr-o dictatura. Iti doresc libertate....de gandire!
Raspunde

anonimus

Acum 9 ani

facem pariu prima iesire pe televiziuni a usl va fi vechea mostenire s-a furat mult aveti rabdare ca va dam de 2 franzele la amarasteni de pensionari e tara in criza mai asteptati vreo 20 de ani daca ati suportat 23 criza la fraieri care va voteaza din 4 in4 ani la voi belsug si bogatie ne mai dati de 2 franzele la sfirsit de mandat atunci o luna cit tine campania ne spuneti ca neati scos din criza si ca mai vreti odata da nu de alta da va placut
Raspunde

Ilie Voinica

Acum 9 ani

Romanica = o tara locuita de oameni prosti !!! Eminamente prosti(pina la idiotenie)!!! Howgh !
Raspunde

@24. Ilie Voinica (IP 67.68.198.12)

Acum 9 ani

corect, tu esti cel mai bun exemplu, cum as putea sa te contrazic?!
Raspunde

@mujistu cu IP 109.99.16.231

Acum 9 ani

poti sa ma contazici facandu-mi o felatiune cu toata priceperea ta recunoscuta pe plan international.
Raspunde

germanicus

Acum 9 ani

Cu CINE va laudati dupa alegeri ??????????????? Va amagiti din NOU, deoarece aceeasi alesi ai neamului sint la cirma tarii, indiferent de partidul pe care ii reprezinta: HOTII nepedepsiti ai sistemului CUMUNIST ! Gindirea fiecaruia este de a se imbogati pe spatele poporului !!! CARE politician oare nu s-a imbogatit Romania ? Au averi chiar mai mari decit MULTI din occident si asta inseamna CEVA, sau ? DE CE oare nu-si iubesc tara in care traiesc si vad atitea neajunsuri si NECAZURI ? Se gindesc DOAR la ei si neamurile lor !!! Invrajbindu-va unii impotriva celorlati, NU va usurati decit SUFLETUL, NU si soarta !!! Pacat ca nici acum, Romania NU a scapat de acesti politruci....
Raspunde

BLa BLa Band

Acum 9 ani

moldovaca sa plece la ea acasa
Raspunde

Dorin

Acum 9 ani

@ Albu: Tu crezi ca potecile pe care se dau baietii aia nu sunt facute praf de rotile lor? Tu crezi ca veverita aia din padure nu mai poate intre Red Bull si HECS fiindca nu mai inhaleaza un gaz de esapament? Sau ca nu mai e trezita in parait de motoare? Adica poluare fonica si chimica, in rest nimic... Spune-mi te rog cate initiative ale celor din minoritatea in CL au fost macar bagate in seama de majoritatea FDGR? Si tocmai ca nu vorbesc de sasii aia care au tinut orasul 800 de ani ci de aia care \"au primit\" case \"fara numar\", care se dau cu masina primariei pe banii mei in interes personal. Nu cred ca neamtul reprezentativ pentru Sibiu, Bruckenthal ar fi facut asa ceva; el chiar a facut sacrificii pentru oras...
Raspunde

Albu

Acum 9 ani

Dorine, eu inteleg ca te atrag toate zvonurile de florarese ce ti-au trecut pe la urechi, dar hai s-o luam mult mai simplu: daca tot te afirmi ca fin cunoscator si aparator al acestui oras ar trebui sa stii sa scrii oricand si in orice conditii cum se scrie \"Brukenthal\". Intelegi?
Raspunde

STEFAN Lucian

Acum 9 ani

Vreo 24 de comentarii sooper basiste si cam atat! VA felicit pe restul pentru ca nu ati adresat injurii ca raspuns la puroiul regurgitat de pierzatori. O zi buna si memorie buna sa avem !
Raspunde

mircea

Acum 9 ani

spor la furat ca la asta va pricepeti cel mai bine toti politicieni sa muriti in chinurile iadului
Raspunde

mircea

Acum 9 ani

voi nu vedeti ca din 89 si pana acum nu au facut nimic va certati pe pd si usl mafie o schimbare inseamna sa votati oameni noi adica cu ceei ce nu au avut legaturi politice voi ce legaturi aveti cu pd si usl ati fost cumparati cu mici bere umbrle brichete si mai stiu eu ce ipocritilor dormi romane nu desteaptate
Raspunde

vidoco

Acum 9 ani

Din nou aceasi Patri-Hoti,, contrarevolutionari,, din 89,, aceasi teroristi, tradatori,tilhari,farisei, ai neamului..conduc Romania.....numai streangul ne poate salva,, de aceste gasti de fbabuini,, care se tot rotesc,, pe scaunele puteri,, si care au distrus tara economic si social...asta este Democratia Puteri... in care Statul de Drept,, inseamna aceasi clica de nemernici..
Raspunde

Magda

Acum 9 ani

Sa luam exemplul lui Johannis, si va fi mai bine in fiecare sat, oras si in toata Romania!
Raspunde

Razvan von Hermannshit

Acum 9 ani

Ce exemplu sa luam de la Johannis, sa ne frigem la ochiul maro, sa ne tranformam toti in homosexuali?
Raspunde

@36

Acum 9 ani

trebuie sa fie tare trist sa fii tu..
Raspunde

@ 37

Acum 9 ani

Poate pentru tine, care in mod sigur esti pasiv! :)))))
Raspunde

Magda

Acum 9 ani

Usl plecati cu totii in Rusia sa va dea pasaport rusesc. Si vom scapa de voi, frina progresului in Romania! Trebuie judecati incepind cu Iliescu , Voiculescu , varanul oribil !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus