Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Cea de-a XX-a editie a Festivalul International de Teatru de la Sibiu va avea loc in iunie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu anunţă oficial perioada de desfăşurare a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013.

Ediţia aniversară de 20 de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu îşi propune să continue tradiţia unei oferte culturale la cel mai înal nivel. Timp de zece zile oraşul Sibiu se va transforma într-o scenă uriaşă, cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

„Probabil că perioada 7 – 16 iunie vine ca o surpriză pentru că obişnuiam să organizăm Festivalul pe o perioadă de zece zile, începând cu ultima vineri din mai. Totuşi, credem că alegerea noastră e una bună şi firească având în vedere că jumătatea lunii iunie este mult mai însorită decât finalul lunii mai. Pentru noi spectacolele de stradă reprezintă o investiţie importantă, oferind publicului larg o oportunitate extraordinară de petrecere a timpului liber alături de prieteni şi familie”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu.

Ediţia aniversară din 2013 va fi marcată printr-un eveniment de gală organizat la Sala Thalia din Sibiu, în data de 15 iunie.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de 16 ani sub înaltul patronaj al Preşedintelui României ca un semn important al contribuţiei pe care Festivalul o aduce la prestigiul şi imaginea ţării. Începând cu anul 1999, Festivalul s-a aflat, de asemenea, sub patronajul Comisiei Europene, al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, iar mai apoi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret. „

Festivalurile internaţionale, precum cel de la Sibiu, contribuie mai ales la redarea vizibilităţii diversităţii culturale europene şi la formarea unui sentiment de identitate europeană. Acest eveniment, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Europa, unic în felul său ca amploare, a contribuit în mare măsură la dezvoltarea regiunii, în special din momentul în care oraşul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2007. Pe lângă beneficiile anului 2007 – activitatea turistică, spre exemplu, a crescut cu 14 % faţă de anul precedent – titlul a făcut ca Sibiul să devină şi mai atractiv şi cunoscut la nivel european. Sibiu 2007 este unul dintre cele mai bune exemple de impact pozitiv pe care evenimentele culturale îl pot avea asupra oraşelor şi a cetăţenilor europeni”, a spus Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.

„Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă probabil cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa)”, spun reprezentanţii teatrului sibian.

Cea de-a XIX-a ediţie a festivalului a avut loc anul acesta în perioada 25 mai – 3 iunie şi a reunit peste 2.500 de artişti şi operatori culturali din toate colţurile lumii, ce au prezentat la Sibiu, timp de zece zile, peste 350 de evenimente. De buna desfăşurare a evenimentelor s-a ocupat o echipă formată din aproximativ 200 de persoane şi grup de 500 de voluntari.

Anul acesta au fost puse în vânzare peste 21.000 de bilete la spectacole, organizatorii raportând o creştere cu 19% a veniturilor din vânzarea acestor tichete în comparaţie cu anul precedent.

În total, pentru cea de-a XIX-a ediţie a festivalului s-a folosit un sistem de lumini cu putere de 900 KW, un sistem de sunet de 150.000 W, peste 20 de kilometri de cabluri şi 100 tone de decoruri şi costume.

Anul acesta au fost acreditaţi în festival peste 200 de jurnalişti şi bloggeri.

„Cred că acesta este un minunat exemplu despre cum un oraş poate fi regenerat pur şi simplu prin cultură”, a declarat profesorul Noel Witts, membru în comitetului artistic al festivalului.

Programul de evenimente al celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se află în ultima fază de confirmare, iar acesta va fi disponibil la începutul anului viitor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

11 comentarii

alex

Acum 9 ani

cel mai frumos festival al sibiului sunt mandru de orasul meu abea astept si sper ca noul guvern sa dea bani kalumea pentru festival sa se poata desfasura cum se cuvine.ABEA ASTEPT FESTIVALUL!
Raspunde

karla

Acum 9 ani

aoleu ce de greseli ai alex. exceptand \'kalumea\' ca asa e limbajul \'netului dar acel dublu ABEA ma omoara :)) te vei mandri tu cu hermannstadt-ul dar hermannstadt nu mandreste cu coca ca tine ! :)
Raspunde

Insula Serpilor

Acum 9 ani

mai traiesti karla?! sau te-a omorat alex cu abea-ul lui?
Raspunde

Romi

Acum 9 ani

Bravo vouă sibieni. Voi veni al patrulea an consecutiv pentru festival de la 10000km depărtare. Mi s-a băgat sub piele.
Raspunde

lolek si bolek

Acum 9 ani

Vino Romi, ca fara tine nu se tine, iar ce ai tu sub piele trebuie sa fie o un paduche, asa ca baga mare cu petrol!
Raspunde

Bălănel și Mîrlănel

Acum 9 ani

Lolek, pentru unii e o bucurie să poată veni la festival. Pentru alții e o tristețe să se poată suporta pe ei înșiși.
Raspunde

lolek si bolek

Acum 9 ani

Lasa domnule aburelile astea ca te deplasezi 10000 de km doar ca sa vezi mascarici pe catalige si muieri goale... Numai teatru nu este la acest festival! Nu suporti adevarul?
Raspunde

Bălănel și Murăturel

Acum 9 ani

Să știi că festivalul se ține și în săli de spectacole. Sala mare a teatrului, sala Studio, Casa Sindicatelor, Balanța, Hala Simerom, Centrul Cavas, în Parcarea Teatrului, teatrul Gong, sala Thalia, Cetatea Cisnădioara, Biserica Evanghelică, pe tramvaiul de Rășinari, liceul Goga și atîtea alte locuri. Acum dacă-mi spui despre măscărici și muieri goale, tare mă gîndesc că ai trecut o dată pe centru și deja ai înțeles ce este teatrul.
Raspunde

Bălănel

Acum 9 ani

Dar, apreciez oricum că n-ați trecut direct la înjurături. Înseamnă că se mai poate discuta omenește.
Raspunde

lolek si bolek

Acum 9 ani

Cred ca am vazut mai multe spectacole de teatru decat dumneata, dar teatru adevarat, nu piese jucate prin hale industriale, tramvaie si biserici. Bine, este adevarat, pentru pseudointelectuali si o besina trasa de un alde Mungiu sau sora-sa are un miros suav...
Raspunde

Bălă

Acum 9 ani

Ce să facem? N-are toată lumea norocul să ajungă intelectual cu adevărat. Tare puțini sînt cei aleși. Da, da...taaare puțini.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus