Miercuri,
23.06.2021
Cer Senin
Acum
24°C

O noua epopee pentru toti: cardul de sanatate

De la jumătatea anului, sibienii nu se vor mai putea prezenta la medicul de familie sau la Urgenţe, fără Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate. Până atunci şi la Sibiu, ca în majoritatea oraşelor din ţară, apar primele nemulţumiri. Medicii de familie sunt cei care ar trebui să inscripţioneze şi să încarce datele pacienţilor pe cardurile care le vor asigura acestora accesul la serviciile medicale. Medicii spun că acest lucru nu intră în atribuţiile lor şi speră că sarcina va fi transferă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
„Cardul, în principiu, e o chestie bună, dar felul în care a fost gândit e foarte ciudat. Nu e normal să introducem noi datele de pe card, acest lucru ar trebui să îl facă, după părerea mea, Casa Naţională de Sănătate, care deţine o bază completă a pacienţilor şi a datelor. Acum, noi medicii de familie nu suntem de acord să încărcăm datele pe cardurile pacienţilor noştri, dar ca de obicei nu o să conteze foarte mult ce vrem noi şi o să găsească ei o metodă să ne oblige să o facem”, spune medicul de familie Ovidiu Luca.
Numărul mare de pacienţi, programul prelungit pe care îl practică majoritatea medicilor, dar şi alte activităţi sunt principalele motive pentru care, spun doctorii, încărcarea datelor pe cardurile pacienţilor este o sarcină „absurdă şi greu de îndeplinit de fiecare medic în parte”.
 „Nu ştiu nimic despre asta, eu oricum sunt foarte ocupată şi sincer nu ştiu când ar mai avea timp un medic de familie să facă şi acest lucru”, spune şi dr. Cristina Toma.

Cardurile cu date incomplete

Cardul, care este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani, va fi încărcat cu datele de identificare ale posesorului. Astfel, informaţii medicale despre deţinător, numele pacientului, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere şi diferit de CNP), grupa sanguină, persoane de contact în caz de urgenţă, donator de organe şi boli cronice sunt datele care nu ar trebui să lipsească de pe niciun card.
Medicii spun că o altă problemă în ceea ce priveşte cardurile este faptul că ele nu vor conţine toate informaţiile de pe fişa medicală a pacientului şi văd acest lucru ca pe o „greşeală care poate dăuna grav pacientului”.
„Informaţiile pe care vor să le introducă pe card sunt insuficiente. Cardul ar trebui să cuprindă un istoric al pacientului, cu absolut toate informaţiile, astfel încât indiferent în ce condiţii este utilizat, să fie de un real folos în respectivul tratament, pe baza datelor despre afecţiunile şi intervenţiile chirurgicale pe care le-a avut de-a lungul vieţii pacientul respectiv. Nu e tocmai bine, în opinia mea, felul în care vor să facă acest card. Dacă tot se investesc atât de mulţi bani în acest proces al cardurilor de sănătate, măcar să facă un lucru de calitate, care să merite investiţia”, mai spune Ovidiu Luca.

La Arad se poate

În prezent, doar arădenii se prezintă la medicul de familie sau la Urgenţe cu cardul de sănătate. În Arad, cardul a fost lansat din decembrie, în cadrul unei etape pilot. Aradul a fost ales pentru testare, deoarece în acest judeţ este utilizat un sistem informatic privat, care funcţionează încă dinaintea lansării sistemul informatic unic integrat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
„Nu poţi face o comparaţie simplă de la un  judeţ la altul, dar probabil că acolo a existat o altă organizare, o eventuală consultare cu medicii de familie şi aşa mai departe. La Sibiu nu s-a anunţat încă nimic în acest sens, de aici şi nemulţumirile medicilor de familie”, spune un alt medic de familie sibian.

 

Foto: Glasul Aradului

 

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

Adi

Acum 8 ani

Normal ca nu se poate face ceva fara scandal fara targuiala, heloooo traim in romania (cu \"r\" mic ca nu se merita).
Raspunde

alex

Acum 8 ani

Poate ar fi bine sa le urmati exemplul si voi. Medicii de familie suceveni REFUZĂ distribuirea cardurilor de sănătate 11.01.2013 ***www.indexstiri.ro/medicii-de-familie-suceveni-refuza-distribuirea-cardurilor-de-sanatate.html
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus