Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Un nou RMN la Sibiu: fie in leasing, fie in comodat, fie de la bugetul de stat

Dacă Ministerul Sănătății nu va aloca un milion de euro, fără TVA, pentru achiziția unui nou aparat de rezonanță magnetică nucleară (RMN) care să fie folosit de Spitalul Clinic Județean Sibiu, autoritățile județene iau în calcul alocarea unei sume cuprinse între 300.000 și 600.000 de euro, pentru cumpărarea unui astfel de aparat.
”Un RMN nou costă între 300.000 și un milion de euro, în funcție de calitatea aparatului”, calculează Adrian Șanta, fostul director al Spitalului clinic județean Sibiu. Actuala conducere a cerut Ministerului Sănătății ca, prin bugetul pe anul acesta, să aloce banii necesari pentru achiziționarea celei mai scumpe variante.

Obligatoriu anul acesta

”Pentru 2013, pentru a menține actualul grad de clasificare a spitalului suntem obligați să intrăm în posesia unui aparat de rezonanță magnetică nucleară. Acest lucru vom încerca să îl facem prin căi bătute deja, respectiv prin intermediul Ministerului Sănătății, o dată cu altele, probabil, căci mai sunt și alte spitale în această situație”, a anunțat Liviu Cotârlă, actualul manager al Spitalului județean. Dacă Ministerul nu va aloca pentru Sibiu suma solicitată, variantele rămase sunt două și țin exclusiv de Consiliul Județean. ”Alte soluții ar fi cumpărarea în leasing a unui asemenea aparat sau să găsim un RMN în comodat. În momentul în care bugetul Ministerului Sănătății, cel al Consiliului Județean și cel al nostru vor fi cunoscute, vom ști cum procedăm”, arată Cotărlă.

Cindrea: avem banii

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, susține că a primit asigurări că de la Guvern va veni milionul de euro solicitat. În caz contrar, Cindrea spune că bugetul județean are o rezervă din care pot fi alocate fondurile necesare în vederea cumpărării unui nou RMN. Dar nu din cele mai performante. ~La 300.000 sau 500.000 – 600.000 de euro, avem bani pentru o achiziție în leasing. Varianta leasing este cea mai simplă”, mai spune Cindrea.
În cazul comodatului, ar trebui găsit un proprietar de RMN, care să amplaseze un astfel de aparat în spațiile Spitalului Județean, aparat pentru care să fie încheiat un contract de comodat. ”La Constanța a fost aplicată o astfel de soluție și funcționează”, amintește medicul Adrian Șanta.

La Alba, CJ a făcut credit pentru un nou RMN

Cel mai nou RMN din zonă a fost pus în funcțiune la finele anului trecut la Spitalul județean Alba. Aparatul a fost cumpărat cu suma de 3,29 de milioane de lei. Potrivit presei locale, banii provin dintr-un credit pe șase ani accesat de CJ Alba, credit care la final va genera costuri de 4,64 milioane de lei. Pentru pacienții asigurați, investigațiile sunt gratuite și se programează pe baza unui bilet de trimitere semnat de un medic specialist și vizat de Casa de asigurări de sănătate. Cei care nu sunt asigurați sau care doresc o examinare mai rapidă decât cea prevăzută în programare trebuie să plătească între 300 și 570 de lei pentru o investigație cu noul aparat.
Cei de la MedLife spun că, în acest moment, cel mai performant aparat de rezonanță magnetică din România este pus în funcțiune la Hyperclinica MedLife Grivita. În acest moment, prețul unui astfel de IRM 3Tesla este cuprins între 1,9 și 2,5 milioane de dolari. ”Datorită vitezei mari de scanare, IRM 3T este mai recomandat pentru copii și pentru persoanele claustrofobe, spre deosebire de aparatele clasice IRM. Durata mică de examinare, de 15-60 de minute, asigură un confort sporit pacienților, iar performanțele aparatului pot limita sau chiar exclude utilizarea substanței de contrast și a sedativelor”,descriu cei de la MedLife.

Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

pacient

Acum 11 ani

Primul aparat de acest fel a fost adus in Sibiu prin efortul directorului DSP dr. Minerva Boitan. Din pacate dr. Elefterescu nu a lasat discipoli pe masura lui.
Raspunde

css

Acum 11 ani

Draga Pacient, dr. Boitan a adus un CT ( adica un computer tomograf, care lucreaza cu raze X), in articol e vorba de un alt aparat, RMN, care lucreaza cu camp magnetic. Alta Marie cu alta palarie. Iar dr Elefterescu nu a lucrat niciodata la CT, pt ca nu stia.Nu avea cum sa lase discioli in ceea ce nu a facut.
Raspunde

boarder

Acum 11 ani

se gindesc sa aloce bani pt a cumpara un RMN? acuma? sotia mea a fost internata in spital si i-au fost facute citeva cCT-uri ... pt ca nu era transportabila pt un eventual RMN. RMN-ul l-am facut pe bani dupa ce a fost externata...se stie ca sunt doar 2 in sibiu. este o rusine pt un spital sa nu aiba un RMN. eu va doresc mult succes in achizitionarea lui. dar la cum se misca conducerea poate se primeste in citiva ani...cum se misca si in solutionarea plingerilor atit la spital cit si la CM. asteptam...
Raspunde

ion

Acum 11 ani

Daca ve-ti reusi achizitionarea acestui aparat toate felicitarile (pentru dr.Cotirla).Santa sa-si tina gura .Anul trecut cind s-a pus in discutie acelasi lucru in Cj nu a sustinut proiectul pe considerentul ca va aduce Vonica unul la Spitalul lui privat.Acolo insa era totul pe bani buni.Sper sa fie unul de performanta ca doua jafuri avem in Sibiu,unul la Militar si unul privat cu mult in urma fata de tehnica actuala . D-le Cindrea daca tot aducet-ti unul aduce-ti unul performant!
Raspunde

@boarder

Acum 11 ani

Au fost alte proiecte prioritare si am sa-ti dau citeva exemple : sala de sedinte la consiliul judetean,folosita cel mult de doua ori pe luna cu aprox.2milioane euro(oare cit va costa acum intretinerea);domeniu schiabil Jina,aprox.2 milioane euro(inutilizabil,inutil);baza salvamont Balea Lac de 400 metri patrati(enorm),peste 600 mii euro......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus