”Se poate negocia orice formă în varianta prefectului, acum sau mai târziu”, a declarat pentru Turnul Sfatului fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, actual senator, Nicolae Neagu. Liberalul vorbește despre nevoia păstrării unui raport echilibrat de forțe între liberali și social-democrați, între alianțele dintre PSD și UNPR și PNL și PC. ”S-a pus aici problema unei grile, exista o discuție înaintea alegerilor locale în care s-a pus problema unei echități de forțe în cadrul USL, astfel încât cine depune candidatura la consiliul județean, renunță la poziția de la prefectură, era o chestiune de compensare în cadrul USL”, a spus Nicolae Neagu.
Turnul Sfatului a scris despre aceast echilibru în cadrul USL, săptămâna trecută, însă atunci președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea a explicat că cei care vorbesc de astfel de subiecte, vor ”să viruseze relațiile din USL”. ”Știu că postul de prefect și evaluarea lui mai nou se face de primul ministru. Premierul îl apreciază pe prefectul Sitterli și știu asta din sursă directă”, a spus Cindrea în cadrul unei conferințe de presă. Legat de acest subiect, Neagu a admis că o astfel de negociere se poate face la nivel central. Legat de situația egalității forțelor din USL, s-a scris încă dinaintea alegerilor locale, iar social-democrații au cerut și atunci posibilitatea de a accepta sau nu un prefect liberal. ”Victor Ponta a trezit nemulţumirea baronilor care au fost nevoiţi să accepte că în judeţele pe care le conduc prefecţii vor fi desemnaţi de liberali. Ei au cerut totuşi garanţii de la centru că au drept de veto în cazul prefecţilor numiţi de la liberali, pentru a nu apărea tensiuni în teritoriu”, scria ziarul Gândul în 8 iunie 2012.
Și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu rămasă neocupată după alegerea lui Nicolae Neagu în funcția de senator naște acum dispute. Probleme sunt însă în cadrul Alianței de Centru Dreapta, formată din PNL și PC. Conservatorii au declarat că au pretenția ca această poziție să le revină, lucru neagreat de liberali. ”Postul de vicepreședinte al Consiliului Județean va fi al PNL, pentru că negocierile inițiale trebuie să-și spună punctul de vedere. Pretenția conservatorilor, pentru că am văzut și poziția lor le consider exagerate, ei au un singur consilier județean, iar PNL are patru. Îl așteptăm pe domnul Cazan, pentru că acum este puțin plecat, l-am rugat pe domnul Cindrea să aștepte opțiunea noastră și am găsit multă înțelegere din partea dânsului. Nu este însă o chestiune de negociere la nivel central, este o chestiune de negociere la nivel local”, a declarat Nicolae Neagu. El spune că există și două variante: ”Domnul Luca este o variantă. Și domnul Branga este o variantă, și domnul Mihăescu era o variantă, însă domnul decan trebuia să renunțe în acest caz la funcția sa administrativă de la Universitate”, susține senatorul liberal. Marcel Luca este membru al Biroului Politic Teritorial Sibiu al PNL și un apropiat al președintelui PNL Sibiu, Mircea Cazan, pe care l-a sprijinit în campania electorală. Lucian Branga este de profesie inginer și face și el parte din echipa adusă de Cazan în organizația PNL Sibiu. Liviu Mihăescu este decanul Facultății de Ștințe din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
În orice situație, însă, liberalii, dar și conservatorii, au nevoie pe lângă aprobarea PSD și de votul consilierilor județeni ai FDGR, fără de care nu se poate obține o majoritate în CJ Sibiu. Mai există, cel puțin teoretic, varianta votului din partea consilierilor PDL: ”orice propunere care va veni va fi analizată foarte atent”, a anunțat liderul FDGR, Klaus Johannis.
Constantin Sofronie (PC) a declarat pentru Turnul Sfatului că el este persoana nominalizată pentru această funcție și că așteaptă să fie validată și de liderii PNL Sibiu. ”Este adevărat că am fost nominalizat pentru această funcție. Înainte de alegeri, în cadrul ACD, am avut o înțelegere cu liberalii, iar mai apoi am renunțat, noi, cei de la PC, la orice altă funcție. Nominalizarea mea este o variantă care, dacă nu va fi acceptată azi de PNL Sibiu, va fi transmisă la București. Să stabilească cei de acolo, la nivel de președinte sau de secretari”, a declarat Constantin Sofrone în urmă două săptămâni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Constantin Sofronie ,
Ioan Cindrea ,
Victor Ponta ,
Mircea Cazan ,
Consiliului Județean ,
Turnul Sfatului ,
Consiliului Județean Sibiu ,
Nicolae Neagu ,
Klaus Johannis ,
Domnul Luca ,
Liviu Mihăescu ,
Universităţii Lucian Blaga ,
Centru Dreapta ,
Marcel Luca ,
Lucian Branga ,
Biroului Politic Teritorial Si ,
Constantin Sofrone
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 19 minute
Sibian
Acum 38 minute
Plumbbob Priscilla
Acum 47 minute
Arethusa Adoletta Xipehuzia Sinergistina Centrilia
Acum 47 minute
CG#1
Acum 54 minute
Andrei