Miercuri,
04.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Liberalii au doua "mofturi": prefectul si un vicepresedinte la Consiliul Judetean

”Se poate negocia orice formă în varianta prefectului, acum sau mai târziu”, a declarat pentru Turnul Sfatului fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, actual senator, Nicolae Neagu. Liberalul vorbește despre  nevoia păstrării unui raport echilibrat de forțe între liberali și social-democrați, între alianțele dintre PSD și UNPR și PNL și PC. ”S-a pus aici problema unei grile, exista o discuție înaintea alegerilor locale în care s-a pus problema unei echități de forțe în cadrul USL, astfel încât cine depune candidatura la consiliul județean, renunță la poziția de la prefectură, era o chestiune de compensare în cadrul USL”, a spus Nicolae Neagu.

 
Turnul Sfatului a scris despre aceast echilibru în cadrul USL, săptămâna trecută, însă atunci președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea a explicat că cei care vorbesc de astfel de subiecte, vor ”să viruseze relațiile din USL”. ”Știu că postul de prefect și evaluarea lui mai nou se face de primul ministru. Premierul îl apreciază pe prefectul Sitterli și știu asta din sursă directă”, a spus Cindrea în cadrul unei conferințe de presă. Legat de acest subiect, Neagu a admis că o astfel de negociere se poate face la nivel central. Legat de situația egalității forțelor din USL, s-a scris încă dinaintea alegerilor locale, iar social-democrații au cerut și atunci posibilitatea de a accepta sau nu un prefect liberal. ”Victor Ponta a trezit nemulţumirea baronilor care au fost nevoiţi să accepte că în judeţele pe care le conduc prefecţii vor fi desemnaţi de liberali. Ei au cerut totuşi garanţii de la centru că au drept de veto în cazul prefecţilor numiţi de la liberali, pentru a nu apărea tensiuni în teritoriu”, scria ziarul Gândul în 8 iunie 2012.
 
Și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu rămasă neocupată după alegerea lui Nicolae Neagu în funcția de senator naște acum dispute. Probleme sunt însă în cadrul Alianței de Centru Dreapta, formată din PNL și PC. Conservatorii au declarat că au pretenția ca această poziție să le revină, lucru neagreat de liberali. ”Postul de vicepreședinte al Consiliului Județean va fi al PNL, pentru că negocierile inițiale trebuie să-și spună punctul de vedere. Pretenția conservatorilor, pentru că am văzut și poziția lor le consider exagerate, ei au un singur consilier județean, iar PNL are patru. Îl așteptăm pe domnul Cazan, pentru că acum este puțin plecat, l-am rugat pe domnul Cindrea să aștepte opțiunea noastră și am găsit multă înțelegere din partea dânsului. Nu este însă o chestiune de negociere la nivel central, este o chestiune de negociere la nivel local”, a declarat Nicolae Neagu.  El spune că există și două variante: ”Domnul Luca este o variantă. Și domnul Branga este o variantă, și domnul Mihăescu era o variantă, însă domnul decan trebuia să renunțe în acest caz la funcția sa administrativă de la Universitate”, susține senatorul liberal. Marcel Luca este membru al Biroului Politic Teritorial Sibiu al PNL și un apropiat al președintelui PNL Sibiu, Mircea Cazan, pe care l-a sprijinit în campania electorală. Lucian Branga este de profesie inginer și face și el parte din echipa adusă de Cazan în organizația PNL Sibiu. Liviu Mihăescu este decanul Facultății de Ștințe din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
În orice situație, însă, liberalii, dar și conservatorii, au nevoie pe lângă aprobarea PSD și de votul consilierilor județeni ai FDGR, fără de care nu se poate obține o majoritate în CJ Sibiu. Mai există, cel puțin teoretic, varianta votului din partea consilierilor PDL: ”orice propunere care va veni va fi analizată foarte atent”, a anunțat liderul FDGR, Klaus Johannis.
 
Constantin Sofronie (PC) a declarat pentru Turnul Sfatului că el este persoana nominalizată pentru această funcție și că așteaptă să fie validată și de liderii PNL Sibiu. ”Este adevărat că am fost nominalizat pentru această funcție. Înainte de alegeri, în cadrul ACD, am avut o înțelegere cu liberalii, iar mai apoi am renunțat, noi, cei de la PC, la orice altă funcție. Nominalizarea mea este o variantă care, dacă nu va fi acceptată azi de PNL Sibiu, va fi transmisă la București. Să stabilească cei de acolo, la nivel de președinte sau de secretari”, a declarat Constantin Sofrone în urmă două săptămâni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

b

Acum 11 ani

Si merita.
Raspunde

fost salariat la Balanta

Acum 11 ani

Ca fost salariat la sus-numita fostă firmă, aduc la cunoştinţa cititorilor ziarului Turnul Sfatului, fără să greşesc ,că numitul Constantin Sofrone(originar din jud. SV şi pripăşit la Sibiu în urmă cu 32 de ani) a fost responsabil cu propaganda comunistă la întreprinderea Balanta Sibiu între 1982- 22 decembrie 1989(era şeful atelierului unde se confecţionau pancarte pentru 1 Mai şi 23 August). Copiii şi nepoţii lui Sandu Roman, omul care l-a promovat pe \"Costică\" în cadrul fabricii de a.m.c.-uri, pot confirma oricând acest adevăr. În afară de aceasta, singura limbă străină pe care o stăpâneşte satisfăcător este limba rusă. În plus, acest comunist revopsit numit Sofrone Constantin este un veritabil oportunist şi traseist politic(între 1983 şi 2002 a trecut pe la 3 partide: PCR, PSD şi PC), ajuns mai întâi maistru(între 1984-2006) şi apoi \"şef de secţie\"(o aberaţie pentru că actualmente la \"Balanţa S.A.\" mai funcţionează doar ocazional câteva ateliere deoarece societatea este declarată \"în insolvenţă fiscală\" datorită managementului defectuos al lui Eftimie Costeiu) exclusiv pe baza apartenenţei sale politice, capabil să lingă cu zel pe orice şef îl promovează în funcţie. A dovedit-o din plin la Balanţa cât timp a fost sluga lui Eftimie Costeiu. Mulţi foşti şi actuali angajaţi de la Balanţa pot confirma oricând cele afirmate de mine mai sus.
Raspunde

nutu

Acum 11 ani

bravo,mai SALARIAT,esti tare ca fasolea-n cale , cu stirea ta sezationala despre trecutul GLORIOS a lui Costica. Dar ia spune, tu ce faceai in vremea aceea la Balanta, cui faceai PAPUCI de esti asa de OFTICAT ?
Raspunde

costica

Acum 11 ani

titlul articolului e foarte bun, intr-adevar doua mofturi, care vor fi tratate ca niste......mofturi. Dar de Cazan -Guvernator ....ce ziceti ? Neagu s-a trezit si el sa vorbeasca alambicat de nu se intelege nimic din ce zice: \"social-democrații au cerut și atunci posibilitatea de a accepta sau nu un prefect liberal\", exprimare tipica pentru Neagu.
Raspunde

angajat la Balanta

Acum 11 ani

PC nu are dreptul să revendice funcţia de vicepreşedinte al CJ. Şi o recomandare de bun simţ către Costică Sofrone: omule, stai liniştit pe scaunul dumitale de consilier ptr. că ştie tot burgul pe cine ai lins atât înainte de 22 decembrie 1989, cât şi după.
Raspunde

Sibian5000

Acum 11 ani

Sunt sigur ca se v-a respecta algoritmul.Pleaca un PSD-vine un PSD,pleaca un liberal,vine altul !Mircea Cazan v-a numii un liberal ca vicepresedinte ! Si cred ca unul foarte tanar spre surprinderea tuturor !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus