Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
6°C

Oscar Niemeyer

 

Recent a încetat din viață arhitectul Oscar Niemeyer, cu zece zile înainte de a împlini 105 ani. În Brazilia țara să natală s-a decretat doliu național, pentru acest adevărat patriarh al arhitecturii moderne.

 În urmă cu ceva timp, am vorbit despre Oscar Niemeyer la o televiziune locală, spunând că era, de fapt respectat la nivel național, într-o țară în care, se pare, sentimentul respectului nu și-a epuizat resursele.€

Orașul Brasilia este capitală Braziliei, și este integral operă lui Oscar Niemeyer. Filosofia creării unui oraș modern în mijlocul unui deșert a fost egalată în istoria modernă a arhitecturii doar de mercantilismul mafiot a lui Bugsy Seagal, în ceea ce avea să devină orașul Laș Vegas, singurul loc în care jocurile de noroc erau legale, în mijlocul deșertului Nevada. Însă, dacă Laș Vegas s-a dovedit impresionant prin cantitatea extremă de kitsch din care a fost creat (sunt, acolo, și Sfinx-ul egiptean, și priramidele lui Keops, Kefren și Mikerinos, și Tour Eiffel a inginerului Eiffel), ei bine, clădirile moderne ale Brasiliei sunt numai creația originală a lui Oscar Niemeyer.

În 1956, președintele de atunci al Braziliei, Juscelino Kubitschek, a hotărât construirea unei noi capitale. Arhitectul Niemeyer, care avea la acea vreme 49 de ani, a fost ales pentru a fi arhitectul tuturor clădirilor din acest oraș; se spune că președintele i-ar fi zis ”vreau să fii pentru mine ceea ce a fost Michelangelo Buonarotti pentru Papă Iulius al II-lea.”

Noi, arhitecții, lăsăm în urmă noastră mai puțin ceea ce vrem noi să facem, și mai mult din ceea ce vor comanditarii noștrii. Uitați-vă la Casă Poporului și veți vedea ce gusturi a avut Nicolae Ceaușescu, și mai puțin Anca Petrescu, arhitectă proiectului. Dacă un pictor poate să lucreze în speranța că, ulterior, picturile lui își vor găsi un comparator, un arhitect lucrează doar în urmă unei comenzi. În general, în România se construiesc clădiri urâte pentru că gustul clienților este deficitar, un deficit de cultură, de educație estetică, de valorizare a modernității sau a tradiției istorice.

Oscar Niemeyer a fost extraordinar de prolific, fiind apreciat în țara sa și a lăsat în urmă să peste 600 de clădiri, unele dintre ele de o importanță excepțională în istoria arhitecturii. E adevărat că n-a scăpat de critici, atât în tinerețe cât și la bătrânețe. Proiectul capitalei Brasilia a fost criticat pentru că a fost creat artificial, fără a avea o creștere organică, pentru că se pare că în acest oraș, ridicat ”in the middle of nowhere”, lucrează cu precădere funcționării guvernamentali, care la sfârșitul perioadei, pleacă din oraș. 

Oscar Niemeyer a lucrat până la o vârstă foarte înaintată, și la 96 de ani încă a proiectat un pavilion expozițional în Londra. În viață personală s-a dovedit, de asemenea, extrem de activ în anii bătrâneții. Rămas văduv la 97 de ani, s-a însurat doi ani mai târziu, la 99 de ani, cu o fostă secretară! La vârstă la care alții sunt pensionari demult retrași din viața publică, acesta încă era extrem de prezent în viața Braziliei, atât ca architect, cât și ca formator de opinii politice. Ateu convins, nu s-a sfiit să recunoască asta într-o țară în care religia catolică este practicată uneori cu habotnicie. Comunist convins, nu s-a sfiit să-și declare convingerile – deși a trăit toată viața în țări democratice… Iar când Brazilia a fost condusă de dictatura militară, a emigrat în Franța, unde a stat 20 de ani, până când Brazilia a redevenit o democrație.

Amănuntele picante din viața lui Oscar Niemeyer sunt, totuși, mai puțin revelatoare decât forța creativă a acestuia, decât clădirile pe care le-a creat. Acum, în momentul dispariției sale, merită să reflectăm la ceea ce a spus acest mare arhitect, în lunga și glorioasa sa viață…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

callas

Acum 11 ani

si ce a spus? De exemplu ca e f. trist cand priveste evolutia sociala din zilele noastre: inainte revolta era facuta de cei multi si saraci contra celor bogati, astazi cei bogati se revolta contra celor saraci si incearca sa-i distruga ( valabil si pentru Ro.)Iar Brasilia nu l-a facut singur ci cu Lucio Costa si la 103 ani a si-a inaugurat ultima opera: un muzeu futurist pe o peninsula in Brazilia, s.a.m.d
Raspunde

una

Acum 11 ani

Acum, fiecare cu ambitusul lui. Dupa mine, asta e un text cu rost. Spamm - toate drumurile pot duce la Scala, atata timp cat vocea are un Meneghini.
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Domnu\' Grigorov, da\' fantana aia de la telefoane a fost facuta dupa gustul primarului sau al dumitale, ca tare chicioasa-i...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus