Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
5°C

Invazia fotovoltaicelor: milionarii in euro asalteaza Sibiul

Multe sute de hectare de teren sunt deja prospectate de o serie largă de investitori pentru a amenaja, de la Bruiu, Păucea și Avrig până la Roșia sau Șelimbăr, parcuri fotovoltaice. Cel mai mare anunțat oficial până acum ar urma să acopere aproape 200 de ha de teren, undeva în apropierea sensului giratoriu de la Veștem. Până la acesta, însă, o serie de investitori caută să prindă o cât mai mare parte din ceea ce specialiștii numesc ”anul energiei fotovoltaice”. Veniturile: undeva la 450.000 de euro, anual, dintr-un parc cu puterea maximă de un MW. Ceea ce înseamnă un parc foarte mic.

Primele mici parcuri fotovoltaice apărute în Sibiu, cum ar fi cele de la Hosman și Șura Mică, nu sunt decât liniștea de dinaintea invaziei investitorilor care caută să profite de pe urma facilităților pe care Statul Român le oferă celor care produc așa-numita ”energie verde”.

Sibiul ar urma să depășească un record european

La finele lui 2011, un fond de investiții german anunța deschiderea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, cel de la Eggebek (Germania). Construit pe locul unui fost aeroport militar, parcul de 83 de MW acoperă 130 de ha. La începutul acestei luni, numai Primăria Șelimbăr a depus la Agenția de Mediu solicitarea aprobării unui plan urbanistic zonal în vederea construirii unui parc fotovoltaic pe nu mai puțin de 184 de ha. Oficial, terenul aflat în apropierea sensului giratoriu de la Veștem este, deocamdată, în pregătire pentru investitorii interesați, urmând a fi, cel mai probabil, scos la licitație cu destinația parc fotovoltaic.

Dimensiunile parcului de la Șelimbăr pălesc, însă, pe lângă cel pregătit într-un județ învecinat Sibiului, unde investițiile de sute de milioane de euro vizează amplasarea de panouri fotovoltaice pe mai bine de 300 de ha de teren.

Pe scurt, enumerate

Tot un PUZ precum cel de la Șelimbăr, dar la dimensiuni mai reduse (33 de ha), este pregătit de Primăria Axente Sever, în timp ce la Șura Mică, în parcul industrial, a fost pregătit un parc de 2 MW, pe o suprafață de 43 de ha. La Avrig, SC Kronos Solar Projects Antinori SRL, din București, intenționează să realizeze două investiții de acest gen: Parc fotovoltaic Antinori Avrig Nord, de 4,5 MW pe 8,48 ha și, respectiv, Parc fotovoltaic Antinori Sud, de 7,5 MW, pe o suprafață de 15,6 ha. În etapa de încadrare la Mediu sunt și cei de la SC Parc Fotovoltaic Bruiu SRL, societate care vrea să amplaseze 12.500 de panouri, pe 29 de ha din comuna Bruiu, pentru a genera o putere totală de 2,7 MW. Lista proiectelor aflate în curs de avizare la Mediu îi include și pe cei de la As Management SRL, al căror parc este gândit să dezvolte o putere maximă totală de 2,2 MW. Asta în timp ce SC Rotberg Solar SRL vrea să amplaseze la Roșia un parc fotovoltaic de 2,8 MW.

De unde interesul?

Explicația ”exploziei” de proiecte de investiții în parcuri fotovoltaice stă în facilitățile pe care Statul Român le oferă celor care produc energie electrică din surse regenerabile, așa-numitele ”certificate verzi”. Aceste certificate primite de la autoritățile române de producători pot fi ulterior valorificate printr-o bursă anume (cea de energie OPCOM), iar valoarea unuia este de minim 27 de euro și maxim 55 de euro – iar acum, certificatele se vând la suma maximă. Potrivit legislației, furnizorii de energie (precum Electrica sau E.On) sunt obligați să cumpere aceste certificate.

Cei care produc energia verde din surse solare primesc șase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în rețeaua națională (spre diferență, de exemplu, de cei care folosesc eolienele și care primesc două astfel de certificate).

Apetitul brusc al investitorilor pentru parcuri fotovoltaice ține de faptul că, de anul viitor, legislația în domeniu va fi modificată, iar pentru un MWh producătorii de energie din surse solare vor mai primi, pentru următorii 15 ani, ”doar” patru certificate verzi pentru fiecare MWh.

Calcule: cât investești, cât primești?

Turnul Sfatului a discutat cu mai mulți investitori din domeniu, unii dintre aceștia având deja parcuri fotovoltaice funcționale. Potrivit lor, în momentul de față, pentru fiecare MW putere maximă a unui parc fotovoltaic este nevoie de o investiție de aproximativ 1,3 milioane de euro. ”Un parc de un MW, în condițiile solare din jurul Sibiului, livrează anual în sistem aproximativ 1.200 de MWh (estimativ, deși poate fi mai puțin). Cum, în momentul de față, un certificat verde este la valoarea maximă, de 55 de euro, la final de an vei încasa aproximativ 450.000 de euro (în sumă sunt incluse atât contravaloarea certificatelor verzi, cât și prețul energiei electrice furnizate, adică aprox. 40 de euro pentru un MWh – n.r.). Practic, în trei ani investiția este amortizată”, a descris, pentru Turnul Sfatului, un astfel de mare investitor.

Pericolele

În teorie, afacerea parcurilor fotovoltaice pare una foarte lucrativă. În realitate, însă, o astfel de investiție are de înfruntat un amplu hățiș birocratic. ”Cel puțin șase luni îți trebuie numai pentru o stație de transformare. O simplă stație de transformare. De aceea nu prea cred că proiectul de la Șelimbăr are șanse de reușită, pentru că a fost lansat destul de târziu, mai sunt enorm de multe acte de obținut”.

Dincolo de birocrație, în România se conturează, deja, imaginea unei inflații de certificate verzi. În momentul de față, anual, furnizorii de energie sunt obligați să cumpere aproximativ cinci milioane de certificate verzi. ”Cu această explozie de proiecte este evident că numărul de certificate verzi emise anual va fi mai mare decât cel pe care furnizorii de energie sunt obligați să îl cumpere. Pe de o parte, acest lucru va coborî valoarea fiecărui certificat la minimul de 27 de euro. Pe de altă parte, însă, nimeni nu știe deocamdată ce se va întâmpla cu certificatele verzi în plus, pentru care nu va mai fi cine să le cumpere. Autoritățile române nu au încă un răspuns. Ăsta e cel mai mare risc, pentru că cei 40 de euro/MWh pe care îi primești pe curentul propriu-zis nu îți vor acoperi investiția decât în mai bine de 30 de ani”.

Sistemul energetic, pus la încercare

Producția de energie electrică din astfel de parcuri este, la fel ca și în cazul eolienele, una care fluctuează. Și cum energia electrică nu poate fi stocată, ci tot ce se produce trebuie și consumat, variațiile de producție de peste zi pun probleme serioase sistemului energetic național, în condițiile creșterii producției de energiei din surse regenerabile precum cele eoliene sau solare. ”Dacă brusc e vânt puternic sau soare sau brusc se oprește producția de energie electrică din astfel de surse “verzi”,sistemul energetic este nevoit să reacționeze,oprind sau respectiv pornind centrale clasice, aceasta pentru menținerea stabilității sistemului energetic. În anumite situați poate deveni o problemă pentru sistemul energetic, este nevoie de pregătirea acestuia prin investiții capabile să elimine astfel de pericole”, declară un specialist în transportul energiei. Fostul director al Transelectrica și, în prezent, președintele Centrului Român al Energiei, Stelian Gal, arată că una din soluțiile acestor probleme sunt așa numitele ”rețele inteligente” – smart grids. ”Una din misiunile unei astfel de soluții este conectarea în condiții de siguranță a resurselor energetice regenerabile la sistemul energetic. Pentru Sibiu avem în pregătire un proiect ,”Smart City Sibiu”, de realizare a unei microrețele de gestionare «inteligentă» a consumului de energie a municipiului. În cursul acestui an va fi realizat studiul de soluție, în paralel căutând sursele de finanțare”, a declarat Stelian Gal, pentru Turnul Sfatului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Investitoru

Acum 8 ani

Un nou gen de investitie pe gustu romanilor adica care ii face bogatani in 3 ani zic ei dar sa nu uitam ca noi romanii avem o vorba mai bine zis o axioma - la pomul laudat sa nu te duci cu sacul -. O sa le de-a E-on si Electrica mult mumu deoarece ei detin reteaua de distributie asa ca o sa isi faca propriile parcuri fotovoltaice prin firme satelit si mari investitorii se vor sterge cu certificatele verzi la... sa zicem ca vor deveni pe alocuri maro.
Raspunde

cabuta

Acum 8 ani

Dupa ce le monteaza vin tiganii,le fura,le distruge,dupa care le duce la fier vechi.aguvernantii nostri,in loc sa propune niste pedepse mai aspre,se plimba de la o televiziune la alta.
Raspunde

ups

Acum 8 ani

cea mai tampita investitzie....4 luni soare,nopatea pauza si apoi?mai bn mori de vant k alea produc si noaptea....tzepe tzepe si spalari de bani
Raspunde

fara legatura cu subiectul

Acum 8 ani

In cafenea, Itic citeste un ziar arabesc. Apare Strul si il vede. \"Mai Itic, nu ti-e rusine?! Tu, evreu, citesti ziar arabesc?! Nu-ti mai ajung ziarele evreiesti?!\" Zice Itic: \"Am citit ziare evreiesti, dar erau deprimante: evreii sunt discriminati, evreii sunt amenintati, evreii sunt saraci, evreii sunt nedreptatiti etc. Apoi am citit la arabi: evreii sunt bogati, evreii guverneaza bancile, evreii sunt prea puternici... Vezi, arabii au stiri mult mai bune ca noi!\"
Raspunde

siby

Acum 8 ani

Zona Sibiului nu este deloc eficace in ceea ce priveste numarul de zile insorite pe parcursul unui an calendaristic. Dar in ziare ...ca de obicei...vorbe...vorbe ...si numai vorbe....apropo...cand se termina lucrarile de amenajare -inca neincepute dealtfel- la \"modernul parc din cartierul Strand\"? Cele cateva leagane noi si cele 4-5 banci amplasate teprezinta investitia de zeci de mii de euro!!! Rusine...
Raspunde

pavel

Acum 8 ani

VREI INTERNET 4 G ! SI VIDEOTELEFONIE FARA ROAMING SI GRATUIT IN RETEAUA MONDIALA??? Vrei convenabil ieftin și telefonie prin Internet 4G, rețea nelimitat toată lumea! fără roaming! Inregistreaza-te LV7 și să profiti de această oportunitate: sau chiar începe propria afacere. Spune-i familiei si prietenilor despre LV7 program de recompense și să le cereți să se alăture programului. A construi o rețea de sesizări și de a câștiga de credit în rețea sau chiar câștiga un venit rezidual de la fiecare membru al rețelei lor. Câștigați bonusuri din facturile proprii si ale celor inscrisi sub dumneavoastra1 Cheltui mai putini bani pe apeluri telefonice dvs.! Reducerea costurilor de facturi telefonice și de credit la an la rețea prin achiziționarea de programul nostru special conceput Cu câți clienți aducI în LV7 de rețea, mai multI BANI!!! FOARTE IMPORTANT!!! POTI VINDE IN TOATA LUMEA ACESTE SERVICII ATAT PERSOANELOR FIZICE CAT SI JURIDICE!!! Sunteți curios??? faceți clic pe link-ul: ***PENE-CASOTA.lv7global.com/ și urmați pașii! Succes!
Raspunde

bebe

Acum 8 ani

asa mult teren de investiti la selimbar bravo lor
Raspunde

eu

Acum 8 ani

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2011 în ceea ce priveşte Primăria Şelimbăr constată abateri financiar-contabile de peste 27 milioane lei şi prejudicii de 405.000 lei. În schimb, o abatere contabilă de peste 24 de milioane lei a fost creată de faptul că primăria nu a evaluat şi a înregistrat în contabilitate opt terenuri de construcţie şi nouă terenuri cu păşuni. Alte apropae trei milioane au fost abateri create de neînregistrarea în evidenţa contabilă a unor „bunuri de natura investiţiilor finalizate şi recepţionate. În plus, nu a calculat şi încasat de la Apă Canal majorări de întârziere pentru neachitarea la termen unui teren pe care societatea l-a cumpărat. - See more at: ***www.ronduldesibiu.ro/
Raspunde

eu

Acum 8 ani

Art. 110 Incalcarea prevederilor art. 9 alin. (5) lit. c) si ale art. 10, prin declararea unor suprafete de teren mai mici decat suprafetele pe care le detin sau nedeclararea unor suprafete de teren, detinute efectiv, constituie infractiune de fals in declaratii si se pedepseste potrivit prevederilor art. 292 din Codul penal.
Raspunde

@eu

Acum 8 ani

pai si cine-i tartorele acolo la Selimbar,nu cumva penalul de Marincuta?sa-l trimita un pic in delegatie pe termen nelimitat la rahova sau mai bine la Jilava sa ia lectii de schimburi de terenuri de la nea jiji berbecali!!!daca Citrea si curtea de conturi demasca ckiar cu probe solide aceste ilegalitati si hotii ce dreaku fac procurorii si judecatorii ”independenti” de nu -i infunda pe talharii astia???
Raspunde

altu.

Acum 8 ani

primesc si ei o felie de tort si tac .ca tortul e mare si inca suporta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus