Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Martin Freinademetz: "In cinci ani ne vom putea adresa turistilor din Cehia, Slovacia sau Ungaria"

Austriacul Martin Freinademetz, unul dintre investitorii care a pus pe picioare complexul Arena Platoș, spune că Păltinișul are un potențial foarte mare pentru dezvoltarea turismului, însă totul trebuie făcut pas cu pas. Spre exemplu, doar peste vreo zece ani, vom putea avea la Păltiniș turiști britanici sau olandezi. Cum este posibil, aflați în rândurile următoare.

 
Reporter: Cum decurge sezonul de schi până acum? Sunteți mulțumiți?
Martin Freinademetz: Sincer, ne așteptam la mai mult. La începutul sezonului erau așteptări foarte mari, a fost frig și am putut să facem zăpadă din timp, de Moș Nicolae deja aveam zăpadă pe pârtii. Sezonul trecut nu am avut parte de o vreme prea bună și multă lume ne suna să ne întrebe când se va putea schia. Acum am putut face zăpadă, am fost bine pregătiți din timp și ne așteptam la ceva mai mulți schiori. În perioada sărbătorilor de iarnă am avut parte de un flux destul de mare de turiști, dar acum este în scădere.
 
Rep.: Față de anul trecut cifrele sunt mai mari?
M. F.: Da, dar nu cu mult. Dar pe de altă parte nici nu putea avea așteptări mult mai mari. În general instalațiile de transport funcționează la o capacitate în grafic. În medie schiorii nu trebuie să aștepte mai mult de cinci minute, ceea ce e ok. 
 
Rep.: În comparație cu anul trecut, există investiții majore în plus?
M. F.: În fiecare an am venit cu noutăți și îmbunătățiri, dar nu lucruri extraordinare. Nici nu ar fi loc de investiții majore. Următoarea investiție mai importantă ar fi construcția unei noi instalații de transport pe cablu însă pentru asta ai nevoie și de un număr mai mare de turiști. Pentru moment ne-am ocupat de îmbunătățirea serviciilor existente, am creat pârtii noi -  cum este cea pentru săniuțe, am redus semnificativ timpul de așteptare pentru închirierea echipamentului și am căutat să oferim posibilitatea petrecerii timpului pentru toate categoriile de vârste. După cum ați putut vedea, în fiecare săptămână organizăm concursuri și evenimente tocmai pentru a diversifica oferta.
 
Rep.: Ce planuri aveți pentru sezonul următor, la ce se va lucra peste vară?
M. F.: Pentru vara aceasta avem multe planuri, însă nu ne putem grăbi dincolo de posibilitățile pe care le oferă România și Sibiul. Realitatea arată că România nu este o țară de top în domeniul turismului. Asta face ca și noi să ne confruntăm cu aceleași probleme cu care se confruntă și alte stațiuni montane, cum sunt cele de pe Valea Prahovei, adică există un număr important de turiști de sărbători și câteodată în week-end, iar în restul zilelor nu prea mai vine nimeni. În acest moment nu are rost să investești mai mult decât permite capacitatea turistică. Scopul nostru acum este să găsim formule și pachete turistice pentru a atrage oamenii în zilele mai puțin aglomerate. Pentru a face acest lucru trebuie să concepem oferte ieftine, accesibile, și în același timp servicii competitive. Am încercat să ne adresăm copiilor, să-i facem să vină la schi, să se învețe cu acest sport pentru că proiectul este unul pe termen lung și peste zece ani ei vor fi principalii noștri clienți. Avem în plan dezvoltarea pârtiilor, crearea unor pârtii noi, achiziționarea a încă unui sistem de transport pe cablu, însă, cum am spus, totul trebuie făcut pas cu pas, fără să ne grăbim dincolo de posibilitățile pieței. Doar când piața se va dezvolta ne vom putea adresa, spre exemplu, și turiștilor din afara României. În acest moment este exclus.
 
Rep.: Cum vedeți concurența? Ce părere aveți despre investițiile de la Voineasa-Vidra, pârtia de Jina?
M. F.: Jina nu este o investiție, pârtia de la Jina este o facilitate pentru localnici. Inițiativa este lăudabilă pentru că autoritățile locale promovează schiul și sportul în comunitate. Despre turism de iarnă nu poate fi vorba în acest moment, nu există practic nicio facilitate acolo. Referitor la alte proiecte, nu sunt prea optimist în privința rentabilității unor investiții foarte mari. Vidra este departe de Sibiu și de alte orașe mai mari, chiar și Voineasa este greu accesibilă, mai ales iarna când drumul este foarte prost. Cred că o investiție guvernamentală de asemenea dimensiuni ar fi trebuit făcută în Păltiniș, unde oamenii deja știu despre ce este vorba și unde există un punct de plecare, nu în mijlocul pustietății.
 
Rep.: Dar Consiliul Județean are un proiect major de dezvoltare a Păltinișului. L-ați văzut, cum vi se pare?
M. F.: Intențiile sunt bune, dar lucrurile trebuie făcute cu cap. Nu poți să investești o sută de milioane în pârtii și facilități pentru schi, fără să ai o industrie hotelieră decentă. Pornind de la ce avem acum, un astfel de proiect ar fi viabil în vreo zece ani. Investițiile ar trebui coordonate, astfel încă Păltinișul să prezinte interes pentru turiști și pe perioada verii, o creștere a serviciilor pentru schiori ar trebui să fie completată de o creștere a capacității de cazare, de o diversificare a ofertelor pentru petrecerea timpului liber. Turiștii trebuie să aibă posibilitatea de a alege dintre mai multe oferte, lucrurile trebuie legate între ele. Noi putem contacta agenții de turism din Europa de Vest și putem forța aducerea unor grupuri de turiști, dar n-am rezolva nimic pentru că a doua oară ei n-ar mai veni.
 
Rep.: În câți ani estimați că am putea aduce la Păltiniș turiști străini?
M. F.: Cred că peste cinci ani am putea începe să ne promovăm pe piețele din Cehia, Ungaria sau Slovacia, unde bugetul obișnuit al unui turist nu este foarte mare și doar apoi să mergem către Germania, Olanda și Marea Britanie. Aeroportul din Sibiu este un mare avantaj, nu ar fi extraordinar de dificil să punem în mișcare zboruri charter pentru week-end-uri, cu care să aducem 200 de turiști britanici o dată. Însă, asta nu mai devreme de zece ani, să zic așa. Mai avem foarte multe de făcut. Dacă o să trăiesc mult o să pot vedea și lucrurile acestea realizate. Păltinișul trebuie să crească încet, de la an la an. Noi nu putem face investiții care apoi să se răsfrângă asupra noastră. Scopul nu este să avem un resort de schi pe care banca să pună lanțul. Ischl a început în 1964, cu o singură instalație de transport pe cablu. Noi deja i-am depășit la numărul de instalații, mai trebuie doar să așteptăm vreo 40 de ani (râde).  
 
 
Casetă:
”Prima oară am fost în 1993. Am ajuns acolo împreună cu câțiva prieteni de snowboard pentru că organizasem o excursie prin România și fusesem la Poiana Brașov, am încercat să ajungem la Bâlea, dar nu s-a putut pentru că nu funcționa telecabina și am venit la Păltiniș. Am fost impresionați că era spre sfârșitul lui martie și încă era zăpadă destulă. Prima impresie a fost că zona era sălbatică, nu erau case, vile, nu era mai nimic pe acolo în comparație cu ce este acum”, Martin Freinademetz

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

hopa..

Acum 11 ani

sigur..dar turistilor pana la varsta de 5 ani cu partii de 500m....ha ha...cand faci coborare din palti pana lg rasinari mai vb....hai pa...fernandez..
Raspunde

schiorul de serviciu

Acum 11 ani

Felicitari ca nu a lasat Paltinisul sa \"moara \".Cât despre celelalte,sa ne lase ...
Raspunde

schiorul de serviciu

Acum 11 ani

Felicitari ca nu a lasat Paltinisul sa \"moara \".Cât despre celelalte,sa ne lase ...
Raspunde

Ssmyn

Acum 11 ani

Felicitari Martin pt ce ai realizat!!! Daca era dupa spagarii nostri, mai skiam din parti :))) Ar fi o treaba extraordinara daca s-ar lega Oncestiul de Arena... Si atunci sa vedeti resort... Realizari maxime!!!
Raspunde

Stefan

Acum 11 ani

Nimeni nu o sa-si petreaca 5 zile (de duminica pana vineri) la ski la noi daca nu ai peste 50 de km de partii. Chiar daca o ia usor cu numarul de km al partiilor, numarul turistilor va creste doar pe parcursul weekendurilor. In timpul saptamanii tot gol va fi. La Buckovel (o statiune din Ucraina cu 54 de km de partii) toate partiile au fost facute in acelasi timp. Si daca va uitati pe webcam-urile site-ului oficial partiile sunt pline toata saptamana. Eu i-as da omului asta proiectul facut de consiliul judetean, i-as da toate avizele si l-as lasa sa faca toata statiunea intr-o singura vara, hai maxim 2. Pe urma s-ar ridica pensiuni si unitati de cazare mai repede ca la Ranca :P.
Raspunde

PB

Acum 11 ani

Sibiul si Paltinisul au fost ctitorite de sasi, acum s-a mai aciuit pe-aici acest austriac... si tot ei sunt speranta noastra. Sa le multumim si sa le uram succes(uri), ca noi suntem tari la politici, la mistocareala si la datul din gura...Era sa omit ,,romanul e nascut poet\"!
Raspunde

adi

Acum 11 ani

mf.felicitari pt Romaniax si succesuri pt editia 10..la platos nu se poate vb inca de ski..se adreseaza deocamdata copiilor si pensionarilor,,ff scump si partii de 500m..cum poate mf sa dezaprobe investitia guv de la voineasa?!hai chiar asa?!!.sunt sibian si merg la ski la voineasa 150 km.dar ma dau pana nu ma mai tin picioarele..ok sibieni hai la platos!!!
Raspunde

Maniu Sebastian

Acum 11 ani

Bravo Sibiu e un inceput foarte bun iar concursurile organizate de voi sunt foarte faine,despre rumaniacs multii care isi dau aiurea cu parerea pun pariu ca abia is instare sa schieze si ei de 2-3 ani si de snowboarding nu mai vb si lor le trebe partii negre si lungii de 1000 de km si pe gratis daca sar putea :)))))))) Bafta in continuare ;)
Raspunde

cosmin

Acum 11 ani

Prefer sa merg la vidra in \'\'pustietate\'\' 150 km decat sa cobor 50 de secunde si sa fiu tras\' 2,3 min... si tot asa.... cat despre pret!!! 70 lei?? :O La vidra e 40 lei pt studenti!!! O masina, 4 persoane = costuri mai mici decat la platos! Cat despre drum este la fel de prost ca pana la Paltinis!!! Toate cele bune si... mai defrisati vreo 3 4 km de paduri ca sa simti intradevar ca schiezi!!!
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

9. cosmin (IP 5.15.90.87):[...]Toate cele bune si... mai defrisati vreo 3 4 km de paduri ca sa simti intradevar ca schiezi!!! (18:20:15)[...]___AICIe AICI! DEFRISATI...BETONATI...ca asa-i NATURA VIRGINA...
Raspunde

Aurel

Acum 11 ani

Nu uita Cosmine, investitia de la Vidra a fost facuta din bani europeni si partial din fonduri guvernamentale, la Platos e 100% privat, cu toate acestea cei de la Vidra si-au permis sa functioneze tot sezonul pana la sfarsitul lunii jan) gratuit, vorba aia, statul plateste nu, doar la noi curge lapte si miere, avem de toate, e vre\'o problema sa se plateasca din banii publici costurile de functionare unei astfel de locatii? DOAR 1 LEU, repet doar un leu sa faca profit la sfarsitul unui sezon ar fi ok, dar ma indoiesc la asa tarife si la nr de clienti sa fie profitabili, gandeste-te ca numai telegondola are un consum de 1Mwh( 600kw primul segment, 400 al doilea) comparabil cu tot Paltinisul cu Platos cu tot, sunt multe date si probleme pe care omul de rand nu le cunoaste si nu si-i le poate imagina, dar intr-o astfel de afacere te misti pe o gheata subtire daca esti privat, daca ai statul asociat ai spatele asigurat, nu te executa banca fiindca au fost plus 20 grade in Decembrie, omul are o parere pertinenta despre ceea ce este domeniul schiabil din Romania si mai ales despre starea turismului romanesc!
Raspunde

marius

Acum 11 ani

la platos ii frumos sa te duci o zi doua dar ca sa schiezi 5 6 zile te plictisesti facand o comparatie cu alte tari care au facut o industrie din turismul de iarna de exemplu reliefu muntiilor alpi este mai prielnic pentru sky sunt si mai inalti dar nu pot sa ma pronunt ca la noi nu se poate face asa ceva dar proiectul consilului local cred ca va mai curge apa pe cibin pana ce va fi gata sunt sigur ca locurile de cazare nu este o problema in zona domeniului schiabil intrun an doi va plin de pensini .apropo cei care tot vorbiti de voineasa cai bine acolo unde va cazati .si ca o parere pers.sunt convins ca daca vor fi 50 de km de partie vor fi sckyori si in cursul saptamani vorba romanului \'\'lac sa fie ca broaste se aduna\'\'
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus