Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
14°C

Judecatorii au motivat condamnarea lui Berghezan: justitia, o afacere profitabila

La cinci luni de la încarcerarea fostului prim-procuror sibian, Ioan Berghezan, Înalta curte de casație și justiție a României, Completul de 5 judecători, a redactat motivarea sentinței. Cei patru ani de închisoare cu executare la care a fost condamnat Berghezan au scopul ”de a asigura o resocializare pozitivă a inculpatului în societate”. Judecătorii au vrut să reabiliteze astfel imaginea unei ”justiții negociate” ca pe ”o afacere profitabilă”, creată după ce Berghezan a intervenit pe lângă procurori și judecători pentru a-l scăpa de o interdicție pe omul care i-a promis 40.000 de euro.

Mai bine de 1000 de pagini numără dosarul depus în instanță de procurorii DNA Brașov, care l-au trimis în judecată pe Ioan Berghezan în urmă cu mai bine de patru ani. 175 de file din dosar erau acoperite numai de interceptări telefonice și ambientale.
În cele din urmă, Berghezan a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a cerut 40.000 de euro (din care a primit 20.000 cash) pentru a ajuta un alt condamnat pentru trafic de influență să scape de interdicția de a părăsi țara, pe motive de sănătate. Cei patru ani reprezintă o pedeapsă medie, au arătat judecătorii care au pronunțat prima sentință. ”Înalta Curte a conchis a stabili o pedeapsă cu închisoarea spre limita medie a textului de lege incriminator cu executare în regim de detenţie (...), unica în măsură să restabilească prestigiul vătămat al justiţiei şi să creeze premisele viitoarei reeducări a inculpatului Berghezan Ioan”, arată judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

Justiția ca o precupeață

În determinarea pedepsei cuvenită pentru faptele lui Berghezan, descoperite de procurorii DNA Alba Iulia, judecătorii de la Înalta Curte au avut în vedere modul de acționare, profesia de magistrat-procuror, ”consecinţele extrem de grave produse – denaturarea procesului penal de la scopul său principal, discreditarea actului de justiţie şi transformarea acestuia într-o afacere profitabilă ce a generat o puternică tulburare a întregii ordini sociale şi a mediului de administrare a justiţiei”. ”Mai mult decât atât, s-a reţinut că periculozitatea infracţiunilor de corupţie săvârşite de persoane care aplică legea este dată şi de calitatea persoanei asupra căreia există o prezumţie de corupţie suficient de rezonabilă încât faptele reţinute în sarcina sa să impună aplicarea unei sancţiuni severe, deoarece infracţiunile de corupţie afectează direct, prin percepţia creată la nivelul opiniei publice, un întreg corp profesional”, se mai arată în sentința pronunțată anul trecut.
Judecătorii Înaltei curți speră ca aplicarea acestei pedepse să ducă la ”descurajarea unor astfel de comportamente”.

Berghezan nu voia să își păteze obrazul

În ultima sentință pronunțată în dosarul lui Berghezan, Completul de 5 judecători ai ÎCCJ a detaliat declarațiile făcute de Marian Matei – cel pentru care fostul prim-procuror sibian a intervenit pe lângă patru judecători și un procuror DNA. Pentru a-i convinge să accepte ridicarea interdicției de a părăsi țara. Astfel, potrivit sentinței, Marian Matei a povestit procurorilor DNA Brașov, care au instrumentat cazul, că primii 15.000 de euro au fost plătiți în bani gheață în timp ce Berghezan își construia casa. ”A urmat o nouă întâlnire, doar eu şi Berghezan Ioan, deoarece mi-a cerut să merg singur şi să-i mai duc nişte bani, la vila sa în construcţie, în fază de finalizare, situată în municipiul Sibiu (...). Erau prezenţi mai mulţi muncitori, se lucra intens, mi-a prezentat casa, un imobil imens, somptuos, dar ce m-a frapat cel mai mult a fost o încăpere amenajată pentru tranşat şi prelucrat carnea, cu masă specială din inox, cuţite de tot felul, maşini de tocat, etc. Cu această ocazie i-am dat suma de 15.000 de euro şi acest lucru a avut loc pe terasa din partea din spate a casei, unde mi-a povestit de faptul că fiica sa îşi face studiile în Spania şi este prietenă cu un tip bogat din această ţară”, a scris Marian Matei procurorilor. Același personaj a scris și despre faptul că Berghezan îl presa să îi plătească și restul de bani, pentru a ”împărți” și celorlalți. ”Pentru îndestularea persoanelor ce
trebuiau să hotărască în favoarea mea, Berghezan Ioan a afirmat că va împrumuta bani de la tatăl lui sau de la nişte prieteni, numai să nu se facă de râs. Trebuia să dea cuiva suma de 5.000 de euro şi spunea că nu vrea să-şi păteze obrazul”.

Dacă dădea banii înapoi...

După ce chestiunea ridicării interdicției de a părăsi țara a ajuns pe mâinile Înaltei curți de casație și justiție, unde Ioan Berghezan nu mai avea influență, Matei Marian – cel care dorea să plece din țară – discută cu un prieten, Ionuț Badea, amic și al fostului prim-procuror sibian. Discuția interceptată de procurori redă discuțiile lui Marian Matei cu bucureșteanul Ionuț Badea, discuție din care reiese preocuparea lui Matei de a recupera banii dați lui Berghezan.

Badea Ionuţ: Acum beleaua dracu’ e că nici nu poţi să zici că ai dat că…
Matei Marian Nicolae:Sunt nervos! Ştii de ce sunt nervos? Sunt nervos pentru că el putea, cum eu am venit la tine şi ţi-am spus fratele meu…
Badea Ionuţ: Ăla a luat banii pe stradă, aşa? – se face referire la ultima tranşă de 20.000 Euro ce inculpatul a primit-o în data de 08 iunie 2006 în municipiul Alba Iulia cu ocazia judecării apelului
Matei Marian Nicolae: E… Aşa i-am dat, mă, eşti nebun?
Badea Ionuţ: Nu-i nimica şi ce? Aveam o datorie sau…
Matei Marian Nicolae: Da!
Badea Ionuţ: L-am împrumutat! Da, domnule! Recunosc că i-am dat, i-am împrumutat, uite, trebuie să-mi dea banii înapoi!
Matei Marian Nicolae: Păi, să mi-i aducă, mă, înapoi!
Badea Ionuţ: Da!


Și-a chemat soția martor

După ce a refuzat să dea orice declarație în fața procurorilor DNA, trimis în judecată, Ioan Berghezan a cerut să fie audiați mai mulți martori favorabili lui. Printre aceștia și Gabriela Berghezan, judecător la Sibiu, și Ion Poiană, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Depozițiile lor, însă, nu au ajutat cu nimic, arată magistrații Înaltei Curți.
Ioan Berghezan a fost condamnat pe 4 octombrie 2012 la patru ani de închisoare cu executare. Acum este închis la Penitenciarul Aiud.

 

  • Din acest punct de vedere s-a reţinut că gravitatea faptelor săvârşite este evidenţiată de inducerea în opinia publică a unei justiţii negociate, de speculare a influenţei pe care inculpatul a lăsat să se creadă că în calitatea sa de procuror o are asupra unor judecători, de creare a unei suspiciuni care discreditează buna funcţionare a justiţiei profitând de relaţiile pe care acesta le avea cu alţi magistraţi, procurori şi/sau judecători”, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

siby

Acum 11 ani

Si averile stranse ilicit cine le controleaza? Sau cine le confisca?
Raspunde

nemultumit

Acum 11 ani

nu va suparati, la sibiu justitia chiar are aspect de piata, in biroul lui apostu incasa bani din mita, negocia solutii, inlocuia declaratii din dosare, primea cadouri in masini, parfumuri, euro, un gainar, din pacatae si altii faceau la fel si sunt bune mersi, nu unde ar trebui, dna-ul mai usor cu nup-urile, apostu avea discipoli bine instruiti
Raspunde

dna unde e

Acum 11 ani

pai daca berghezan era prieten cu poiana, el de ce nu e arestat, apostu a primit mita tot prin poiana fost prim procuror, astia au transformat justitia in bataia lor de joc, sunt niste gunoaie umane ara constiinta. dna-ul alba de ce te-ai dat la fund, de ce nu mai apar si altii, se stie cati sunt, toti erau prieteni in aceeasi mocirla
Raspunde

dar ani

Acum 11 ani

propun ca dna structura centrala sa faca investigatii, mai sunt si altii ca berghezan si apostu, verificati averile procurorilor din sibiu, case, masini, bijuterii de sute de mii de euro, unii sunt experti in spalarea banilor personali, vedeti ce imprumuturi au prin banci si cu ce bani le achita, dna-ul si ani treziti-va
Raspunde

dante

Acum 11 ani

Romanika , te iubesc !!! Futu-i viata masii ....
Raspunde

maria

Acum 11 ani

nici-o noutate justitia=comert,la judecata,indiferent la care instanta sa mergi doar cand nu ai dreptate
Raspunde

oficial

Acum 11 ani

pe cei care dau mita de ce nu ii condamna nimeni????adevaratii vinovati sunt cei care dupa ce au comis o fapta grava sau mai putin grava incearca sa dea mita ca sa scape....trebuie acuzati si pusi sub urmarire si ei
Raspunde

maia

Acum 11 ani

nu am cuvinte , nu pot sa spun decat ,RUSINE , doar d-zeu ne mai poate ajuta
Raspunde

sb5000

Acum 11 ani

Berghezan a primit lectia.Cine urmeaza? Lista e lunga !
Raspunde

sibiu

Acum 11 ani

ati auzit de fostul procuror si actual avocat un tip pervers care calca in picioare pe orcine pt. bani el la pasat lui berghezan pe acest marin matei.zicu un om de nimic care manipuleaza sume mari in detrmentul justitiei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus