Vineri,
27.01.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Scanner performant la Biblioteca ASTRA. Publicatiile periodice locale vor putea fi consultate in format digital

Biblioteca Astra a achiziţionat, cu sprijinul Consiliului Judeţean, un scanner profesional de format A2 Zeutschel cu scopul de a scana toate colecţiile de publicaţii periodice din perioada modernă şi contemporană, în special presa sibiană, colecţiile speciale, precum şi fondul de carte veche din patrimoniul bibliotecii.

„Noi am luat scannerul în primul rând pentru publicaţiile periodice locale vechi şi cele din perioada contemporană. Astfel, vom putea să dăm spre consultare varianta electronică a manuscriselor. Atât pentru a proteja publicaţiile vechi şi valoroase, dar şi pentru a facilita accesul publicului la aceste manuscrise”, a declarat Silviu Bors, directorul Bibliotecii ASTRA.

e rafturile biblotecii sibiene se găsesc peste 6.000 de volume străine şi 530 de volume de carte românească dintre care opt titluri sunt unicat în ţară. Dintre acestea, un calendar apărut la Sibiu în 1793, un registru al nou-născuţilor din perioada 1801 şi 1807 şi o publicaţie a lui Coresi, vor fi scanate şi acesibile oricărui sibian.

Publicaţiile scanate vor avea vizibilitate internaţională prin publicarea lor pe portalul www.europeana.eu, acest portal adresându-se muzeelor, arhivelor, bibliotecilor care pot participa cu colecţii sau documente din patrimoniul propriu care sunt specifice zonei sau instituţiei. Scannerul a fost aciziţionat cu 30.000 euro, bani proveniţi, în ultimul trimestru al anului 2012, din fondurile alocate din bugetul Consiliului Judeţean.

„Am certitudinea că acest scanner performant este o bună investiţie pe care Consiliul Judeţean Sibiu a finanţat-o şi urez succes celor care sunt şi vor fi implicaţi în proiectul de digitizare a publicaţiilor valoroase pe care le are Biblioteca Judeţeană Astra. Patrimoniul cultural-istoric al bibliotecii trebuie şi merită să fie valorificat pentru a putea fi cunoscut şi consultat din orice colţ de pe glob”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea.

Aparatul a început să fie folosit pentru continuarea proiectului bibliotecii judeţene de a digitiza presa locală din perioada modernă şi contemporană. În 2013 a fost prevăzută scanarea unui număr de aproximativ 10.000 de pagini din „Foaia poporului”, „Telegraful român” - perioada 1853-1873 şi „Revista Transilvania” -seria nouă, începând cu anul 1972.

Biblioteca Astra va încheia un parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin care vor fi cooptaţi în proiectul de digitizare „cât mai mulţi studenţi”.

„Studenţii vor fi instruiţi şi vor scana aproximativ 10 ore zilnic. De asemenea, Biblioteca Astra va colabora şi cu Mitropolia Ardealului care va pune la dispoziţie exemplare din „Telegraful român” care sunt într-o stare de conservare superioară celor de la bibliotecă”, a mai declarat Silviu Bors.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Bravo Silviu!

Acum 9 ani

Esti un om f de treaba! O sa imi amintesc cu placere de tine...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus