Duminică,
31.05.2020
Innorat
Acum
17°C

Cai bolnavi, cu subventie de la stat, trimisi in farfurie

14 Februarie 2013 14:37

Exportăm carne de cal bolnav și importăm salam. Scandalul cărnii de cal ridică multe întrebări cu privire la ce mâncăm cu adevărat. Deși există crescătorii de porci, de pui și de vaci, nu avem și crescătorii de cai de carne. Pentru că animalele care ajung salam sunt, de cele mai multe ori, luate direct din curtea țăranilor. Multe dintre acestea sunt bolnave, însă totul se desfășoară legal, cu largul concurs al autorităților. Ba mai mult, statul plătește extrem de bine pentru caii bolnavi ce sunt apoi exportați sub formă de ”carcasă”.

Locuitorii de pe Valea Hârtibaciului sunt unii dintre cei mai fideli furnizori de carne de cal, pentru abatorul omului de afaceri Valentin Șoneriu, acum secretar de stat în ministerul Agriculturii. Oamenii spun că, odată la câteva luni, la ei în comună sosește un TIR inscripționat cu numele firmei CarmOlimp, în care sunt încărcați toți caii depistați la analize cu anemie infecțioasă. ”A venit cu TIR-ul, o luat cai de aici, o încărcat cai de aicea, s-o dus la abator, i-o tăiat. Acolo, că odată am fost şi io, am fost cu un pretin de-al meu şi acolo i-o tăiat. Cum o intrat, cum i-o tăiat, pe toţi i-o tăiat, apoi o băgat porcii după ei şi, no, amestecătură. Apăi nu ştiu ce-o făcut acolo”, povestește un sătean din Buia. Caii cumpărați de la săteni au fost ridicați pe motiv că sunt infectați cu anemie infecțioasă. ”Ce-o avut calul în el, habar n-am. O venit şi o spus că e calul bolnav, o venit şi mi-o spus cum îi astăzi. Calu-i bolnav, mâine venim şi ţi-l luăm. O venit a doua zi, o luat calul şi s-o dus. Da’ ni l-o plătit. De plătit, ni l-o plătit. Patruzeci şi ceva de milioane mi-o dat pe el”, completează bărbatul.
Medicii veterinari susțin că boala nu se transmite la om, dar este foarte contagioasă între cabaline. ”Ea este şi denumită boala de mlaştină, este o afecţiune a sângelui, animalele intră într-o slăbire progresivă care, în timp, ajunge la moarte”, declară dr. Ioan Pența, purtătorul de cuvânt DSV Sibiu.
Potrivit directivelor europene, toți caii cu anemie infecțioasă trebuie eutanasiați. Legea nu spune însă că este obligatoriu ca și carnea acestora să ajungă în salam. ”Carnea este expediată în statele care au tradiţie în consumul cărnii de cal, cum e Italia, Franţa sau alte state europene”, completează dr. Pența. 
Afacerea cu caii bolnavi este extrem de profitabilă pentru abatoare. Firma plătește doar 0,7 euro pe kilogramul de carne în viu, adică 300-400 de lei pentru un cal. Proprietarul este însă despăgubit cu sume între 2.500 și 4.000 de lei, iar diferența este suportată de stat. Autoritățile au efectuat mai multe controale la firma din Brașov a secretarului de stat în Agricultură, Valentin Șoneriu, însă nu s-au descoperit niciun fel de nereguli. ”Această carne este bună de consum pe tot teritoriul Uniunii Europene. Este un program avizat de Autoritatea Sanitar Veterinară de eradicare a bolii și această carne este bună de consum în întreaga Uniune Europeană. Statul român a hotărât să despăgubească oamenii ale căror animale sunt bolnave, primesc bani pentru acești cai și carnea este bună de consum. Numai că noi în România nu consumăm carne de cal, dar ea este exportată. (...) CarmOlimp nu procesează carne de cal, nu a procesat niciodată, sub nicio formă, exportă doar carne de cal așa cum este, carcasă sau carne de cal, așa cum este integral”, a declarat pentru Realitatea TV Loredana Albu, PR CarmOlimp.
Numai în cursul anului 2011, DSVSA Sibiu a efectuat 13.044 examene de diagnostic a anemiei infecţioase ecvine (AIE) prin teste de laborator, fiind identificate 267 cazuri pozitive.  Proprietarii de cai care au refuzat să predea animalele s-au ales cu amenzi și dosare penale. „Prin acţiunile întreprinse s-a reuşit ca incidenţa cazurilor de A.I.E. să scadă, în doi ani, de la 6,5% în anul 2010, la 2% în 2011, rămânând la 1 ianuarie 2012, din efectivul de 9.121cabaline existente, un număr de şapte cai bolnavi, din cauza refuzului proprietarilor de a respecta legislaţia privind combaterea bolilor transmisibile şi cărora li s-au întocmit dosare penale”, a declarat dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA Sibiu. S-au acordat 73 de amenzi în valoare de 50.400 lei, unor proprietari de cai care nu au respectat legislaţia. 
În 2010, valoarea totală despăgubirilor a fost de 1.123.443 lei, numai în județul Sibiu.
Anemia infecţioasa ecvină (A.I.E.) cunoscută şi sub denumirea de febra de mlaştină, este o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă care se manifestă la cai, catâri şi măgari, prin febră remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care de cele mai multe ori provoacă moartea.

Comentarii

4 comentarii

Georg

Acum 7 ani

PROTECTIA CONSUMATORULUI, respectiv SEFA NOUA si ACTIVA, sotia experta in asta a CJ Sibiu, ce zice? A consultat problema? Eu pe google si wiki dau de sute de studii referitoare la aceasta. Sau crede ce-i zice FIRMA?
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

(Die Personen, die im Kontakt damit kamen, müssen:)sich nach der Untersuchung, Behandlung, Betreuung oder Pflege der Einhufer nach näherer Anweisung der zuständigen Behörde unverzüglich zu reinigen und zu desinfizieren,___Persoanele care au venit in contact cu locurile si animalele infectate (cu febra ecvina trebuie dupa aceea:) dupa examinare, tratament, supraveghere sau ingrijire de animale bolanave (de FEBRA ECVINA), potrivit ordonarii speciale ale Institutiei Raspunzatoare sa se curete neaparat si SA SE DEZINFECTEZE.__***www.gesetze-im-internet.de/blutarmv_2010/BJNR132600010.html#BJNR132600010BJNG000100000 _ Daca nu este molipsitoare pentru OM, DE CE? Si de ce CADAVRELE TREBUIESC DISTRUSE? (vezi mai sus)
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

Citat si subliniere de mai sus:[...]iar cadavrele vor fi distruse în conformitate cu normele sanitare veterinare.[...]__***www.revista-ferma.ro/articole-medicina-veterinara/anemia-infectioasa-ecvina.html
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

[...]Anemia infecţioasă este o boală declarabilă şi carantinabilă de gradul III. Caii găsiţi infectaţi sunt evaluaţi şi sacrificaţi, iar cadavrele vor fi distruse în conformitate cu normele sanitare veterinare. Se interzice comercializarea ecvinelor anemopozitive, singura lor destinaţie fiind tăierea în abatoare (aprobate şi nominalizate sanitar veterinar) şi cu documente de adeverire a proprietăţii şi sănătăţii animalelor, emise de primării şi medicii veterinari împuterniciţi pentru localitatea respectivă.[...]__***www.revista-ferma.ro/articole-medicina-veterinara/anemia-infectioasa-ecvina.html
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus