Miercuri,
08.07.2020
Cer Senin
Acum
16°C

Blonda, 21 de ani: “Daca e nevoie, apesi pe tragaci"

15 Februarie 2013 22:48

Ți-e greu, când le privești în ochi, să ți le imaginezi cu arma în mână, pe burtă, în noroi, ucigând inamicul. Sunt tinere, foarte frumoase și zâmbetul nu le părăsește chipul. O umbră le trece peste obraz când le întrebi dacă ar omorî, la nevoie. Și răspunsul este că da, ar face-o. 

Deși există țări care nu le permit femeilor din armată să fie și combatante în teatrele de operații, România are, în acest moment, aproape 40 de femei în zonele fierbinți de pe glob, majoritatea în Afganistan, Kosovo și Irak. Peste 120 de tinere se pregătesc să facă față unui conflict armat, doar la Academia Forțelor Terestre din Sibiu.
 
Simona, Andreea și Laura. La datorie
 
Când ești proaspătă absolventă de liceu, ai 18 ani și te hotărăști să dai admiterea nu la o facultate de rând, ca cei mai mulți dintre colegii tăi, ci la o academie militară, părinții încearcă să te convingă că e prea periculos. Prietenii, că e prea mult de muncă. Invidioșii, că se câștigă prost. Vecinele, că n-ai să reușești niciodată. Dar după un an, doi, în academie, când toată lumea vorbește despre Afganistan și Irak ca despre un fel de trofee de excelență, începi să-ți dorești să lupți. Chiar dacă asta ar însemna, în cel mai negru scenariu, să-ți pierzi viața.
Tinerele care au fost admise în rândurile armatei privesc destul de detașat posibilitatea să fie trimise în linia întâi, pe câmpul de luptă. Chiar dacă are doar 21 de ani, Simona spune că, pentru ea, Afghanistanul, Kosovo sau Irakul reprezintă nu un pericol, ci o șansă. „Consider că femeile pot dezvolta aceleași calități ca și bărbații, în sensul că pot lupta în linia întâi, iar acest lucru înseamnă că și eu sunt capabilă”, spune Simona Ciobanu. Dar nu i-ar fi teamă? „Consider că teama este ceva ce face parte din noi, motiv pentru care poate fi înfrântă”, răspunde, prompt.
Laura evită un răspuns tranșant la dilema: femeile, dătătoare de vieți sau cele care iau vieți, pe front? “Femeile trebuie să învețe să fie și ele puternice. Nu cred că misiunea noastră va fi neapărat de a lua vieți. Însă, dacă misiunea noastră este aceasta, înseamnă că trebuie să ne apărăm prietenii, semenii, țara”, este convinsă, la 20 de ani, Laura Rășinar.
Andreea este infanterist și speră, la fel ca și colegele ei, să ajungă să patruleze, cu pușca la umăr, în zonele de conflict. „Să ucizi nu e ușor, e adevărat, din câte știu, de la cunoscuți. Însă nu poți să spui că nu o s-o faci. Dacă ești nevoit, la momentul respectiv, apeși pe trăgaci” – o declarație cutremurătoare, venind de la o tânără blondă, cu ochi albaștri senini, care abia a împlinit 21 de ani. 
 
Mamă sau soldat?
 
Pentru tinerele care vor fi trimise în teatrele de operații, prioritățile sunt răsturnate. Chiar dacă femeia este cea care trebuie să dea viață, în armată, femeia este, uneori, cea care trebuie să o ia. O familie și un copil vin pe planul doi. „Toate sunt la timpul potrivit, însă e adevărat că, în teatrele de operații, este mai greu să întreții relațiile de familie”, recunoaște Andreea Nedelea.
 
Risc major: o armată de femei
 
Armata română limitează astăzi accesul femeilor în academiile militare la doar 20%, după ce, în urmă cu câțiva ani, accesul egal la studiile de specialitate a dus la admiterea a foarte multe tinere, de regulă mai bine pregătite teoretic decât bărbații. Practic, exista riscul ca România să aibă o armată de femei.
„Prezența sporită a femeilor în armata română e un câștig. În primul rând, e un imbold pentru băieți. Dacă, la începuturi, s-a întâmplat ca, pe specializări universitare, primii clasați la nivelul studiilor să fie doar fete, ambiția băieților s-a văzut la acest aspect și, în anii următori, s-a întâmplat ca și băieții să fie pe primele locuri, chiar dacă aveau o concurență foarte puternică din partea fetelor”, susține purtătorul de cuvânt al Academiei Forțelor terestre, mr. Radu Dinu.
În aceste condiții, concurența pe locurile rezervate fetelor, la AFT, ajunge să fie și de 12 pentru o singură poziție.
Statele Unite, Australia și Norvegia sunt printre țările care le permit femeilor, în acest moment, să fie combatanți în zonele de conflict. Alte state, mai ales cele din culturile estice, cum sunt India și China, evită să trimită în luptă representante ale sexului frumos. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, România trimite frecvent femei-soldat în linia întâi și există chiar cazuri în care acestea au devenit comandante de pluton, având în subordine numai bărbați.

Comentarii

16 comentarii

ok

Acum 7 ani

domnu\' jurnalist tu relatezi...ok am citit...da\' totusi care-i parerea ta in speta asta? Da si tu o duma de a ta ca dupa aia poate incep io sa zic...
Raspunde

Misu

Acum 7 ani

Lucrez in armata si nu pot sa sufar femeile care lucreaza aici. In marea lor majoritate ocupa bineinteles posturile caldute.. foarte caldute. Nu inteleg de exemplu de ce baremele la probele sportive sunt diferite fata de cele ale barbatilor din moment ce salariul este acelasi. Ar fi multe de spus, dar ma opresc deocamdata aici..
Raspunde

anca

Acum 7 ani

pai ce ar mai trage pe tun sefii?
Raspunde

em

Acum 7 ani

bravo ba trimiteti femeile la razboi si voi stati in birouri de pomana totii securisti pe banii grei
Raspunde

armatistu

Acum 7 ani

Armata romana este calare pe cai de lemn. O institutie energofaga care consuma mult si nu ofera nimic in schimb. Am facut un an si patru luni armata si in afara de pierdere de timp,caprarie inutila,baute la parcul auto si instructie caraghioasa nu s-a intamplat.Am uitat de munca in zadar si de lustruitul pardoselilor cu crema de pantofi. Cine crede ca in caz de razboi va fi in siguranta datorita martafoilor impaunati cu grade si medalii se inseala amarnic.
Raspunde

Nea\' Kalajnicov

Acum 7 ani

Armatistule nu uita ca Troia a fost cucerita cu un cal de lemn deci inzestrare tehnica exista plus ca daca ascundem si soldatele blondele in ei, pai mai baiatule cand dau alea cu chizzda in dusman merem de la furam harmamentul si le dam cu fregata in mufa,
Raspunde

ionescu alexandru

Acum 7 ani

Domnule ziarist,felicitari pentru articol.Comentariile pe care le-am citit m-au umplut de rusine si de revolta.Nu mai permiteti la tot felul de analfabeti sa scrie.Acei copii din Academia Militara sunt minunati si invata pe rupte.Cum pot tot felul de ratati sa scrie despre Armata Romana asemenea bazaconii.Acei copii pe care i-ati intervievat isi vor apara tara chiar cu pretul vietii.Stiu lucrul acesta cei ce au postat comentariile anterioare?
Raspunde

Adela Popescu

Acum 7 ani

Sunt profesor de psihologie.Doresc sa o felicit pe studenta care se numeste Laura pentru raspunsul ponderat pe care l-a dat intrebarii puse de ziarist.
Raspunde

pinguineea

Acum 7 ani

asa a facut si bombonel nastasel, a apasat pe tragaci, dar nu i-a reusit!
Raspunde

Molnar Vasilica

Acum 7 ani

Sunt o profesoara din gimnaziu a Laurei Rasinar.Doresc sa o felicit pentru cariera ei de pana acum.Va spun cu responsabilitatea unui dascal ca Laura Rasinar a fost cea mai buna eleva pe care am avut-o in toata cariera mea.Bravo Laura!Faci cinste Armatei Romane si familiei tale.Noi, clujenii suntem mandri de tine.Succes pe mai departe!
Raspunde

SIB

Acum 7 ani

Molnar Vasilica, Adela Popescu, ionescu alexandru, sunteti o singura persoana deoarece aveti acelasi IP: 80.239.243.111. Asta nu inseamna ca nu-ti dau dreptate, dar trebuie sa dovedesti ca esti mai inteligent/inteligenta cu cel putin 5 minute decat magarii detractori de mai sus.
Raspunde

cj

Acum 7 ani

Bravo \"sib\", ai avut spirit de observatie, dar esti de acord cu mine ca acesti copii minunati merita respectul nostru?Eu am fost in Afganistan si am vazut cum se moare pentru tara si pentru familie.Sper ca mai exista oameni ca tine care sa tina piept,m mediatic vorbind, acestor haimanele ai net-ului care improasca cu noroi.
Raspunde

pinguineea

Acum 7 ani

in afganistam se moare pentru tara, dar nu pentru tara ta; cine poate fi mai haimana decat o persoana care se da dubla, semneaza x,z dar posteaza de pe acelasi calculator (ip identic) si se da de gol?
Raspunde

zz

Acum 7 ani

Pinguineea, de unde sti tu cum se moare in Afganistan? Tare as vrea sa stiu cu ce te ocupi?Cred ca vagabondezi pe net din lipsa de ocupatie.Atentie ca id-ului tau i se poate afla adresa.Vezi ca te bagi unde nu iti fierbe oala.Mai bine dute si invata ceva sau fa ceva mai util decat sa faci comentarii la subiecte de care n-ai habar.
Raspunde

x

Acum 7 ani

Se moare in Afganistan pentru tzara pe naiba , toata lumea merge sa faca bani . Haideti fratilor , cine sa isi dea viata pentru tara , cei pregatiti aici la Sibiu sa fim serios . Daca striga unu mai tare la ei pe strada se scapa in pantaloni. Or fi copii buni si invata asta da . Dar cu razboiul pentru tara si armata romana ar trebuii sa o lasati balta . Varianta drobului de sare in varianta gaura la buget . Sper ca nu doarme vreunul linistita ca ne apara ARO
Raspunde

pinguineea

Acum 7 ani

patria este norodul, nu tagma jefuitorilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus