Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Alerta de nitriti: jumatate din probele de apa, infestate

 

De nitriți în apă am auzit, s-o spunem pe-aia dreaptă, abia după ce la televizor a început să ruleze celebra reclamă cu apa îmbuteliată “pură”. Care apă, zicea reclama, ar avea cel mai scăzut nivel de nitriți și nitrați din țară, dacă nu chiar din lume. Și dacă-i până acolo, și din galaxie. 
Dar de când nu mai este bună apa din fântână de la Buna? – veți întreba. Și pe bună dreptate. Adevărul adevărat este că nici măcar apa din fântânile bunicilor nu mai este bună. Contaminarea cu nitriți, nitrați și alte substanțe chimice nocive pentru organism a luat amploare abia în ultimii 50 de ani, odată cu industrializarea masivă. Pesticidele, fertilizatorii, îngrășămintele, mâncarea industrială pentru animale, deșeurile din gropile noastre de gunoi, ca să nu mai vorbim de reziduurile fabricilor, toate ajung în sol și, de aici, în apa freatică. De unde pleacă spre apa din izvoare şi fântâni şi, deci, în paharele noastre. În ultimul an, aproape jumătate din cele peste 700 de probe din tot judeţul, prelevate de Direcţia de Sănătate Publică din Sibiu, au reieşit ca fiind contaminate.
 
De ce sunt periculoşi nitriţii
 
Prezenţa unui nivel crescut al nitriţilor în apă este semn clar al poluării din zona respectivă. Însă odată ce apa a ajuns infestată, procesul este deja, practic, ireversibil. Nimeni nu a auzit de fabrici închise pentru că poluează prea mult, deşi, la modul ideal, exact asta ar trebui să se întâmple. Este simplu, însă, să le cerem marilor indutriaşi să-şi închidă afacerile, când nici măcar noi nu renunţăm, spre exemplu, la produsele ambalate în plastic – odată arse, substanţele toxice ajung în sol şi de aici, aţi ghicit, în paharele noastre. Este valabil şi pentru îngrăşămintele chimice cu care până şi bunicii noştri au ajuns să îşi stropească grădinile.
 
Ceea ce este şi mai grav – nitriţii nu dispar prin fierberea apei.
 
Scurt vorbind, ne îmbolnăvim singuri. Dar mai ales, îi îmbolnăvim pe copiii noştri. Un nivel crescut al nitriţilor în apă este nociv mai ales pentru bebeluşii sub 6 luni, al căror sistem imunitar nu poate lupta împotriva toxinelor. Cazurile de methomoglobinemie sau, popular spus, “boala albastră”, sunt cel mai cunoscut efect al consumului de apă infestată. “Boala se caracterizează prin creşterea anormală a concentraţiei sanguine de methemoglobină, o moleculă incapabilă să transporte oxigenul prin sânge. Din această cauză, din cauza scăderii concentraţiei de oxigen din sânge, pielea copiilor se albăstreşte, apar dificultăţi în respiraţie, oboseală, ameţeală, pierderea conştienţei, iar, în formele mai grave, apar tulburări ale ritmului cardiac, stare comatoasă şi chiar deces”, explisă purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Simona Berariu. 
 
Pe lângă creşterea concentraţiei de methemoglobină, prezenţa nitraţilor şi a nitriţilor în apă mai poate produce, chiar şi la adulţi, creşterea tensiunii arteriale, disfuncţii ale sistemului circulator şi ale glandelor endocrine şi chiar cancer. 
 
În cursul anului 2012, în judeţul Sibiu, patru copii sub un an au contractat “boala albastră” din cauza consumului de apă din fântâni poluate, în localităţile: Guşu, Păuca, Târnava şi Hamba.
 
Apa noastră infestată, cea de toate zilele
 
Potrivit datelor oficiale oferite de Direcţia de Sănătate Publică, în cursul anului 2012 s-au analizat 721 de probe de apă din fântâni şi izvoare. Rezultatele analizelor au arătat faptul că 41.88% dintre probe au fost necorespunzătoare la parametrii chimici (cel mai frecvent, depăşirile s-au înregistrat la amoniac şi nitraţi), iar 37,56% dintre probe au fost necorespunzătoare la parametrii bacteriologici (adică s+au depistat viruşi şi bacterii care pot determina boli ca E.coli, enterocolită sau Rotavirus). Teoretic, apa de la robinet a devenit, peste noapte, mai sănătoasă decât apa din fântâni.
“S-au atenţionat Primăriile asupra deficienţelor şi asupra obligaţiilor care le revin în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă a populaţiei (întreţinerea corespunzătoare a surselor de apă, a instalaţiilor, curăţirea şi dezinfecţia periodică a acestora, verificarea calităţii apei)”, susţin specialiştii DSP.
Nicolae Avram, primarul din Şura Mare, spune că nici nu ştia de bebeluşul depistat cu “boala albastră” în satul Hamba, care aparţine de comuna sa. “Nu ştiu de unde o fi băut apă, că noi am introdus sistem de distribuire a apei peste tot. Tocmai de asta am şi urgentat lucrările, să avem apă potabilă peste tot, pentru că ne-am trezit, acum câţiva ani, cu 11 cazuri de boală albastră”, a declarat Nicolae Avram.
 
Apă potabilă nu este nici în Mag, Vale, Galeş, Amnaş şi Aciliu, toate sate care aparţin de Sălişte. “Facem tot posibilul să realizăm şi aici sistemele de apă şi canalizare. Încercăm să le urgentăm”, spune şi primarul din Sălişte, Horaţiu Răcuciu.
 
Setea și foamea care ne îmbolnăvesc
 
Chiar dacă apa de la robinet sau apa îmbuteliată sunt, în teorie, mai sănătoase decât apa netratată din fântâni şi izvoare, la nivel mondial există o dezbatere vizavi de limitele admise de nitraţi şi nitriţi. Specialiştii afirmă că valorile maxime de 50mg/l, care se regăsesc în apele din comerț, sunt oricum prea mari şi că un maxim de 10 mg/l ar putea fi o valoare acceptată, pentru ca prezența nitriților în apă să nu afecteze organismul. 
Potrivit specialiștilor DSP, în urma consumului de apă netratată “pot apărea afecțiuni digestive, preponderent infecțioase: dizenterie, febră tifoidă, holeră, dar și leptospiroze, tularemie, bruceloză, tuberculoză, hepatită A şi E, poliomielită, enterocolită şi unele boli parazitare”. 
Și dacă ați început deja să căutați pe internet sisteme de filtrare a apei, mai avem o veste “bun”: îmbolnăvirile cauzate de consumul de apă din surse neautorizate se pot produce nu numai prin apă de băut contaminată, ci şi prin intermediul fructelor și legumelor care au fost irigate cu ape poluate sau cu ape reziduale insuficient epurate. Adăparea animalelor cu ape din surse contaminate, folosirea furajelor din zone irigate cu ape de râu poluate sau cu ape reziduale pot contamina totodată şi animalele și, deci, carnea pe care o consumăm la masă.

Comentarii

4 comentarii

liu

Acum 8 ani

apa de robinet e cea mai sanatoasa
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

din pacate, apa de la robinet din Sibiu e plina de clor si are un gust metalic de cateva luni bune. De fiecare data cand beau mizeria aia ma doare stomacul si imi vine sa vomit. Prefer berea, e mai gustoasa si mai sanatoasa!! ;)
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

chiar ca apa din sibiu este cea mai sanatoasa si cea mai buna din romania asa ca nu mai mintiti.
Raspunde

Alin

Acum 8 ani

În Aciliu este introdusă apa potabilă de trei ani, de pe vremea precedentului primar.Va fi devenit nepotabilă în urma lucrărilor la marele viaduct fără capete.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus