Vineri,
04.10.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Oamenii de afaceri sibieni au incredere in Fisc. Dar nu si in Garda

 

Mai bine de trei sferturi din oamenii de afaceri din Sibiu se declară încrezători în activitatea Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu, potrivit unui studiu recent realizat. Spre comparație, în cazul Gărzii Financiare încrederea scade la nici jumătate. Din aparatul fiscal, cel mai prost la capitolul încredere stau cei de la Garda Financiară.

Potrivit unui studiu realizat de economistul Ilie Banu și publicat luna trecută de Euroconomia XXI – săptămânal sibian -, Fiscul sibian se bucură de o mare încredere în rândul oamenilor de afaceri din zonă. Acest rezultat a apărut în urma unui studiu realizat de Ilie Banu, în care au fost incluse 350 de societăți comerciale din orașul Sibiu. ”Am obținut un număr de 208 chestionare valide completate. Din totalul de 208 chestionare, 100 de chestionare au fost completate de firme cu cifra de afaceri sub 100.000 de euro, 57 de chestionare fiind completate de firme cu cifra de afaceri între 100.000 şi 999.999 euro, iar 51 de companii au avut cifra de afaceri în 2012 peste un milion de euro”, arată Ilie Banu, în articolul său publicat în Euroconomia.

Merită precizat că din chestionarele luate în considerare, 65 au fost completate de cei aflați în vârful companiilor, în timp ce alte 120 au fost completate de ”middle management”. Pentru restul nu a fost precizat.

Finanțele, pe primul loc

18% dintre respondenți au declarat că au ”Foarte multă” încredere în Administrația financiară. Alte 63 de procente au bifat ”destul de multă”, în timp ce neîncrederea și-au exprimat-o 15% (”nu prea multă”). Lipsa totală de încredere (”deloc”) a fost manifestată de două procente, restul declarând că nu știu (2%).

Studiul economistului doctorand Ilie Banu a aprofundat relația oamenilor de afaceri cu Fiscul. A reieșit că în relația cu acest Administrația financiară, cele mai apreciate lucruri sunt serviciile prestate în general, corectitudinea informației furnizate de personal și timpul în care problemele au fost rezolvate. Legat de amabilitatea personalului, 33% dintre cei chestionați au declarat că sunt foarte mulțumiți, 56% că sunt mulțumiți, iar 9% s-au arătat ”deloc mulțumiți”. Nu au știut cum să răspundă două procente dintre cei chestionați.

Garda Financiară stă cel mai bine la neîncredere

Jumătate dintre oamenii de afaceri chestionați au manifestat dezacordul cu modul de lucru al celor de la Garda Financiară. Astfel, în chestionarul amintit, 32% dintre respondenți au bifat opțiunea ”nu prea multă încredere”, în timp ce 18% au arătat că nu au deloc încredere în Garda Financiară. S-au declarat foarte mulțumiți de această instituție doar nouă procente dintre cei chestionați, iar ”destul de mulțumiți” au fost 36%. Cam pe la același nivel de încredere sunt și cei de la Vămi. 31% dintre respondenți nu au prea multă încredere în Autoritatea națională a Vămilor, în timp ce 12 procente spun că nu au deloc încredere în această instituție. Vameșii sibieni au, pe de altă parte, cel mai mic procent al celor au încredere în ei: 6% au ”foarte multă” și 24% ”destul de multă” încredere.

În fine, în articolul publicat se mai menționează și gradul de încredere de care se bucură Comisia națională de prognoză. În cazul acesteia merită menționat numărul ridicat al celor care nu au știut ce să răspundă – 32%. Dintre restul, aproape o treime nu are prea multă încredere, nouă procente manifestă o totală neîncredere, în timp ce foarte multă încredere au doar doi la sută dintre cei chestionați. ”Considerăm extrem de important îmbunătățirea gradului de încredere al contribuabililor în aparatul fiscal și implicit în instituțiile statului componente ale aparatului fiscal datorită legăturii directe care există cu gradul de colectare al creanțelor fiscale. Cu cât nivelul de încredere este mai ridicat și gradul de colectare crește”, apreciază Ilie Banu în articolul său.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

unu\'

Acum 11 ani

De ce,ma rog,Garda nu-i de incredere?De ce oamenii de afaceri n-au sesizat abuzuri,coruptie,presiuni etc?Plus ca daca 32% din oamenii de afaceri chestionati n-au stiut sa raspunda,ne putem face o idee despre cei chestionati.Iar povestea cu relatia direct-proportionala intre incredere si colectare merita nu un Urs de Aur(ca s-a dat) ci,macar un Pinocchio de otel( termopan si cu incalzire in scaune).
Raspunde

Clarificari

Acum 11 ani

Cei 32% care au ales variante \"Nu stiu/nu raspund\" fac parte din categoria celor care nu au dorit sa raspunda dintr-un motiv sau altul.. Relatia dintre nivelul de incredere si gradul de colectare este la nivel teoretic si aplicabila pentru alte state..de ce nu ar fi si pt. Romania?!
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

@2:Tocmai ti-ai raspuns:nu suntem in alte state!Acele alte state au un Fisc(de care stiu toti de frica si nu-si platesc impozitele in functie de \'\'gradul de incredere\'\')!
Raspunde

corect

Acum 11 ani

insa se poate actiona pe 2 directii: una de contrangere, iar alta pozitiva in care se explica f transparent de ce se percep acele impozite si eficienta cheltuirii banului public (exista un indicator care se masoara la nivel international -eficienta guvernarii)
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

@4: Abia astept sa vina un functionaras sa-mi ia banii si sa-i cer sa-mi explice pe ce vrea sa-i cheltuie!Presupun ca tipul(sau tipa,ca sa nu credeti ca-s misogin) va pleca si va scrie in raport\" negasit la domiciliu\"!Pai dragilor, despre \'\'eficienta cheltuirii banului public\'\' tocmai am aflat din raportul Curtii de Conturi!Adica,pe intelesul tuturor:JAF!!!Indiferent ca vorbim de Guvern,Consiliul Judetean sau Primaria Sibiu!JAF!!Cine are indoieli n-are decit sa incerce sa afle cit costa 1 mp de strada reabilitata,reparata sau modernizata(nu-i totuna!).Cit costa 1mp de trotuar(idem mai sus)?Cit costa 1mp de strada deszapezita(in masura in care ati beneficiat de acest lux)?
Raspunde

Ilie Banu- ULBS

Acum 11 ani

Acest articol cuprinde doar 2 intrebari din cele 10 cuprinse in chestionarul distribuit. Asadar, viziunea e mult mai ampla si cuprinde f multe aspecte care o sa fie trimise ca propuneri catre ANAF.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus