Klaus Johannis a fost ales sâmbătă în funcția de prim vicepreședinte al PNL, la numai trei zile după ce a semnat cererea de adeziune în partid. Numai că prin noul statut, funcția de prim vicepreședinte nu are absolut niciun rol în cadrul partidului, ci doar acela de a-l înlocui pe președinte, dacă va fi cazul. În vechiul Statut al PNL, atunci când exista funcția de prim vicepreședinte și era ocupată de Ludovic Orban, acesta avea o delimitare clară: ”prim vicepreședintele partidului îndeplinește responsabilități privind coordonarea activităților organizatorice și cele ale comisiilor de specialitate constituite în cadrul Delegației Permanente”, după cum scria în statutul PNL adoptat în martie 2009. Orban a rezistat în funcția de prim vicepreședinte un an. Antonescu a renunțat la această funcție după ce a intrat în conflict cu Ludovic Orban. Antonescu susținea că îi este utilă această funcție în cadrul partidului, însă a renunțat la ea pentru că năștea conflicte interne. "E posibil să renunţ la ea, din punctul meu de vedere, pentru că a generat întradevăr o serie de tensiuni de care nu avem nevoie, pe care nu mi le explic de altfel, pentru că e o funcţie care ar fi necesară, o fucnţie care pe mine cel puţin ca preşedinte, mă ajută. nu am luat o decizie", spunea în februarie 2010, Crin Antonescu.
Voci din PNL spun însă că rolul lui Johannis va fi de comunicator al partidului, însă această poziție nu pare să-l încadreze foarte bine pe Primarul Sibiului. Sunt puține șanse ca Johannis să apară cu tot felul de comentarii la televiziunile de știri sau intrând telefonic în emisiuni de tip ”talk-show”.
După congresul de sâmbătă, Klaus Johannis are doar drept de vot în cadrul Biroului Permanent, alături de alți câțiva zeci de liberali, parlamentari, șefi de organizație, vicepreședinți, președinți de la organizațiile de tineret și femei.
Liberalul Dan Radu Rușanu spunea la sfârșitul săptămânii trecute la RFI România, că "domnul Klaus Johannis în mod cert este un om de dreapta, un om care a dovedit în funcția de primar al Sibiului că a obținut niște rezultate notabile și că dovada că tocmai în această perioadă, când actuala conducere a PNL-ului este acuzată de dictatură, se face acea comparație cu Coreea de Nord, totuși un om, care nimeni nu poate să spună că nu este democrat, că nu îmbrățișează valorile democrate, îmbrățișează astăzi valorile liberale, ceea ce înseamnă că PNL-ul și actuala conducere merge pe un drum bun și a dat în actuala politică românească o notă de liberalism, de democrație, care este îmbrățișată și de alți oameni, care nu făceau parte din PNL până astăzi", a declarat Rușanu lansând chiar fără voie ipoteza că intrarea lui Johannis în PNL nu este decât o lovitură de imagine a actualei conduceri. ”Nu mă simt folosit”, s-a limitat să spună primarul Sibiului, întrebat dacă există posibilitatea ca intrarea lui în partid să nu fie altceva decât o manevră politică.
CASETĂ
Statutul PNL: ”În cazul vacantării funcţiei de Preşedinte al PNL, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către prim vicepreședintele ales de Congres. În situaţia în care Preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita din motive obiective și temporare funcţia, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către prim vicepreședinte”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ludovic Orban , Crin Antonescu , Klaus Johannis , Biroului Permanent Național , Liberalul Dan Radu Rușanu , Primarul Sibiului , Delegaţiei Permanente
Vizualizari: 537
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Till Eulenspiegel
Acum 10 ore
Vecerdea s
Acum 10 ore
Gogu
Acum 10 ore
Aaa
Acum 10 ore
Ciobrânzan Dann