Arhiepiscopia Sibiului are propriul CAR, din care fac parte peste 800 de preoți. Aceștia pot lua împrumuturi la o dobândă foarte avantajoasă, chiar Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza îndemnându-i să apeleze la sprijin financiar de până la 10.000 de lei, pe o durată de trei ani.
”Ne bucurăm că putem oferi preoţilor şi angajaţilor Bisericii un sprijin reciproc. Există o cotizaţie de 20 de lei, dar se poate primi un împrumut pe trei ani la o valoare de până la 10 mii de lei. Este un sprijin foarte eficient, dobânda percepută de CAR fiind doar simbolică, în scopul de acoperi devalorizarea monedei”, a declarat săptămâna trecută, ÎPS Laurențiu Streza, cu ocazia Adunării Generale Anuale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) din Arhiepiscopia Sibiului. Conform reprezentanților Mitropoliei Ardealului, numai anul trecut au apelat la astfel de împrumuturi în jur de 200 de membrii, adică aproape un sfert din numărul total al celor înscriși. ”Acest sprijin a fost eficient şi am văzut acest lucru prin cele 200 de cereri aprobate anul trecut, CAR-ul având 800 de membri. S-a aprobat bugetul pentru acest an, care se apropie de cel din anul trecut, astfel încât să putem oferi şi să facem faţă la toate solicitările pe care preoţii, cântăreţii şi angajaţii noştri, membrii ai CAR ni le adresează”, a mai spus IPS Mitropolit Laurenţiu. CAR-ul este condus de părintele Octavian Dumitru, acesta explicând pentru Turnul Sfatului că, împrumuturile pot fi acordate și ca ajutoare de înmormântare sau de boală. Întrebat ce se întâmplă dacă, spre exemplu, un preot nu mai reușește să-și achite ratele la CAR, părintele Dumitru a declarat că ”nu au existat astfel de cazuri până în acest moment”.
Lecții de economie
Realitatea arată că Mitropolia Ardealului destul de pricepută la economie, având ”afaceri” în domenii diverse, de la fabrica de lumânări până la o podgorie în județul Alba sau chiar un proiect pe fonduri europene în valoare de 200.000 de euro, demarat în 2011, pentru crearea unei sere de 10.000 metri pătrați cu scopul producerii de legume biologice. De altfel, una dintre primele măsuri luate de ÎPS Laurențiu Streza, după ce a venit la conducerea mitropoliei, a fost aceea de a reforma departamentul economic, aducând în sistem profesioniști din domeniul bancar. ”Noi avem un serviciu de economiști aduși în marea lor majoritate de la bănci. Cu ajutorul lor am putut redresa sistemul. Înalt Prea Sfințitul Laurentiu Streza a ținut ca în locul clericilor să fie aduși profesioniști în domeniu. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult să gestionam criza economică cu foarte multă înțelepciune”, declara fostul purtător de cuvânt al Mitropoliei, părintele Dumitrean, în urmă cu aproape trei ani. Pe de altă parte, situația bună din punct de vedere financiar se reflectă și în proiectele sociale pe care Mitropolia Ardealului le dezvoltă continuu. Spre exemplu, în luna noiembrie a anului trecut, în apropierea Bisericii ”Nașterea Domnului” a fost inaugurată o cantină care oferă zilnic o masă caldă pentru 50 de persoane nevoiașe. Sau, chiar în urmă cu două săptămâni, la Biserica “Înălţarea Domnului” şi “Sfântul Ierarh Nicolae” a fost inaugurat şi sfinţit un centru de zi pentru copii, în care profesori voluntari îi ajută pe elevi să-şi facă temele şi îi îndrumă în activităţi extraşcolare. Copiii din centru primesc gratuit masa la cantina socială a bisericii amintite, dar şi rechizite.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Laurențiu Streza , Ajutor Reciproc , Mitropolia Ardealului , Turnul Sfatului , Arhiepiscopia Sibiului , Mitropoliei Ardealului , Sfântul Ierarh Nicolae , Mitropolit Laurenţiu , Nașterea Domnului , Adunării Generale Anuale , Doru Octavian Dumitru , Înălţarea Domnului
Vizualizari: 902
Ultimele comentarii
Acum 12 minute
Român
Acum 27 minute
Corbul
Acum 31 minute
Emil
Acum 50 minute
Emil
Acum 1 oră
Un cititor