Vineri,
13.12.2024
Innorat
Acum
1°C

Liviu Mihaescu, decanul Facultatii de Stiinte Economice: "Vrem ca toti studentii nostri sa faca practica platita"

Cât la sută dintre studenții Facultății de Științe Economice își găsesc slujbe după absolvire? Câți dintre ei chiar fac pratică în companii și învață ceva util? Cât de legată este Facultatea de Științe Economice de mediul de afaceri sibian? La toate aceste întrebări răspunde decanul facultății, prof. univ. dr. Liviu Mihăescu.

Reporter: Aveți o situație, fie și aproximativă, cât la sută dintre aboslvenții Facultății pe care o conduceți își și găsesc un loc de muncă?

Liviu Mihăescu: Pot aprecia că în cea mai mare parte își găsesc un loc de muncă după finalizarea studiilor. Spun acest lucru pentru că noi ținem legătura și cu studenții care se întorc la noi pentru studii masterale. Pentru aceștia chiar am organizat cursurile după-amiaza, tocmai pentru că ținem cont de ei și de acest aspect. De asemenea, ținem legătura cu organizația Alumni, practic cea care a și organizat Târgul de Cariere. În această organizație sunt unii dintre cei mai buni absolvenți ai noștri, cei care sunt dedicați și care chiar au păstrat legătura cu facultatea. Considerăm că prin intermediul asociației Alumni putem să avem foarte multe legături, inclusiv cu mediul de afaceri. Considerăm utilă această legătură. De asemenea, considerăm că este util să facilităm studenților ocuparea unor funcții în anumite firme. Au mai fost și inițiative singulare, la un moment dat, singulare în sensul că anumite firme căutau angajați și ne cereau nouă să le oferim date de contact de la unii absolvenți ai noștri. Pentru unii am putut face acest lucru și am decis inclusiv să publicăm astfel de anunțuri pe site-ul facultății. Când primim cereri de angajare le transmitem și Clubului Studenților Economiști.

Rep.: Luna aceasta Bursa din Sibiu a demarat un proiect care se adresează exclusiv studenților, ca potențiali viitori clienți. Țineți legătura cu Sibex?

L. M.: La Bursa din Sibiu Petru Ovidiu este persoana cea mai importantă, un fost absolvent al facultății noastre. Evident că ținem legătura cu el și ne bucură că a ajuns într-o poziție de acest gen. Am putea spune că este onorant pentru noi, pentru că este unul dintre cei mai buni absolvenți ai noștri. Dacă nu greșesc, a fost coleg de generație cu domnul Răzvan Șerbu, prodecanul facultății noastre.

Rep.: Cam câți studenți reușesc să facă practică în companii și firme, să învețe ceva concret?

L. M.: Studenții noștri trebuie să facă practică. În special cei din anul II, la studiile de licență, dar și studenții de la anul I la studii de master. Practica se desfășoară pe parcursul a trei săptămâni, stabilite în planul de învățământ ca ultimele trei săptămâni din cel de-al doilea semestru de studiu. Dorim și chiar am lucrat cu domnul Petria, prodecanul care se ocupă cu activitatea științifică și ține legătura cu mediul de afaceri, la un nou regulament de practică, care să intre în vigoare începând cu anul următor, și dorim ca practica să se desfășoare pe întreg parcursul anului. Vrem acest lucru pentru că sunt anumite activități care trebuiesc desfășurate la firmă și care, nu în mod neapărat, au loc în luna iunie. Pe de altă parte, la aceeași firmă, ar putea face practică mai mulți studenți, deci iarăși un avantaj. În plus, de vreo doi ani de zile avem și un parteneriat cu Adecco, firmă finanțată printr-un proiect cu fonduri europene care selectează studenți și numai anul trecut au fost peste 140 de studenți, de la facultatea noastră, care au efectuat programe de practică plătite. Scopul nostru este ca toți studenții noștri să facă practică plătită. În asemenea situații studenții sunt mult mai interesați să își facă treaba cât mai bine. De asemenea, și firmele sunt interesate să le ofere studenților proiecte cât mai complexe.

Rep.: Pentru anul universitar 2013 – 2014 conducerea ULBS prognozează o scădere a numărului de locuri scoase la admitere. Care este situația la Facultatea de Științe Economice?

L. M.: Eu cred că datele arată un număr de locuri similar cu cel de anul trecut. Sunt totuși anumite variații. Acum câțiva ani facultatea noastră avea mai multe specializări în ofertă. Acum avem mai puține, dar ne-am concentrat pentru a avea o calitate mai bună a programelor de studii. În consecință, în prezent avem trei programe de studii în Categoria A, și un program în Categoria B. Cred că și oferta noastră încearcă să se adapteze la oferta de absolvenți cu Bacalaureat. Nu cred că își dorește cineva să existe o restrângere a locurilor scoase la admitere. Practic, dotări avem suficiente, universitatea oferă cazare în cămine în condiții foarte bune, avem servicii sociale bine puse la punct și, acum două săptămâni am deschis în incinta facultății o cafenea pentru studenți. Încercăm, pe cât posibil, să completăm partea educațională cu alte oferte complementare.

Rep.: Anul 2013 este anul Smart în Sibiu, proiect demarat chiar de conducerea ULBS alături de primăria Sibiu. Cât de Smart este Facultatea de Științe Economice?

L. M.: Noi înclinăm să credem că este Smart. Avem numeroase activități comune organizate și coordonate de rectoratul universității. În perioadele anterioare au fost organizate tot felul de work-shop-uri sau întâlniri care să poată să definească și să determine de fapt fiecare dintre facultățile din universitate să participe la acest proiect în condiții cât mai bune. Prin aceste întâlniri se căutau inclusiv sigle care să fie cât mai plăcute și avantajoase, cât mai atractive. Inclusiv prin această activitate universitatea vrea să fie cât mai aproape de întreaga comunitate sibiană și nu numai. Cred că este și o bună oportunitate să ne facem publicitate favorabilă. Încercăm să combinăm cât mai multe tipuri de activități pentru avantaj comun, și al studenților, și al nostru – al cadrelor didactice – și nu în ultimul rând, al comunității.

Scurt CV

Liviu Mihăescu este absolvent al ASE Bucureşti, Facultatea de Cibernetică, Informatică şi Statistică economică, Modul studii aprofundate "Economie cantitativă" și doctor în „Management". Este membru evaluator ARACIS și s-a specializat în cursul "The Economics of Money and Banking", susţinut de Prof.Ph.D. Elisabeth Dickhaus de la University of Missouri – Columbia. În 1998 a efectuat un stagiu de pregătire de o lună la Nottingham Trent University, în Marea Britanie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

mosu

Acum 11 ani

Nu au unde sa faca practica ,pe bani . Studenti ar trebui sa plateasc finca sant total nepregatiti . Uni doresc numai patalamaua nu stiinta Respect ptr d-voasta !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus