Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
15°C

Iliesiu face pace intre romani si maghiari: Recunoasteti asta si ne impacam!

 

Senatorul PNL de Sibiu Sorin Ilieșiu a propus de la tribuna parlamentului o invitație la reconciliere pentru liderii minorității maghiare din Senat și Camera Deputaților. Ilieșiu a scris o declarație pe care, în opinia sa, dacă maghiarii o vor semna, atunci se va putea vorbi cu adevărat despre o veritabilă reconciliere româno-maghiară. ”Între parlamentarii români şi cei maghiari există oficial o relaţie de prietenie. Aceasta pare a fi doar formală. Ea ar putea deveni reală numai dacă ar avea loc o veritabilă reconciliere româno-maghiară. Credem că în acest sens se impune să adoptaţi o declaraţie precum cea care urmează”, spune Ilieșiu în scrisoarea deschisă.
 
 
DECLARAŢIA propusă de senatorul PNL:
 
 
(1) Noi, membrii Parlamentului Ungariei şi noi, deputaţii şi senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România, recunoaştem dreptul României asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947 şi dezaprobăm declaraţiile care contestă acest drept, ca de exemplu următoarea declaraţie a politicianului László Tőkés din 15 martie 2011: “La cea de-a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon - care a dus la ruperea naţiunii noastre - ne-am propus demararea unui proces de vindecare - Vindecarea Trianonului. (...) Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară în Uniunea Europeană”.
 
 
(2) Regretăm şi dezavuăm masacrele antiromâneşti cu mii de victime şi masacrele antievreieşti înfăptuite în Transilvania (în 1940-1944) de către autorităţi maghiare horthyste din armată, poliţie şi jandarmerie, cu implicarea a numeroase organizaţii maghiare şovine şi cu implicarea unei părţi a populaţiei maghiare din Transilvania. 
Condamnăm de asemenea masacrele antimaghiare din Transilvania cu zeci de victime, comise în 1944 ca represalii de o organizaţie paramilitară română. 
 
 
(3) Reconcilierea şi coabitarea maghiaro-română trebuie să aibă la temelie legitimitatea, moralitatea, adevărul şi corectitudinea. Acum, în secolul XXI, noile relaţii dintre Ungaria şi România trebuie să fie compatibile cu noul lor statut de ţări membre ale Uniunii Europene şi ale NATO. 
 
 
Stimaţi colegi maghiari, 
Avem credinţa că veţi adopta o declaraţie precum cea de mai sus pentru că numai un asemenea gest ar putea garanta o autentică reconciliere româno-maghiară. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

unu\'

Acum 9 ani

Parca era mai inteligent cind voia sa curete muntii!
Raspunde

brrrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

doamne ce aberatzii...............cine te baga in seama acum cand se reface istoria?autonomia ardealului e ca si facuta....ardelenii sau desteptat icnet si numai suporta jubjugarea hotzilor si retardatilor din miticastan...........viseaza cu ochii deschisi nene...realitatea este alta nenea seantor.....
Raspunde

Ciuf

Acum 9 ani

Ba! brrrr.... Tu pe ce lume traiesti?
Raspunde

observer

Acum 9 ani

Alo, redactia Turnul Sfatului: unde-i interviul cu dr. Porr, de ce a fost scos, il deranja pe nasul Iohannis ca mai are si altcineva pareri in FDGR, nu doar el Fuhrer-ul total?
Raspunde

alo

Acum 9 ani

***www.turnulsfatului.ro/19464/paul-porr:-i%E2%80%99ll-do-my-best.html
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

Pisicherilor,ati schimbat poza cu paharele de sampanie!Era \'\'de manual\'\'!Ati transformat mirarea in preocupare!Puneti poza la loc sau nu va mai citesc!
Raspunde

doi

Acum 9 ani

cind zice si blaga de coabitare , sau are treaba cu vamile ?
Raspunde

@ brrrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

glontu\' baiete! glontu\'!
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

de citsase ocupe de pacea dintre maghiari si romani mai bine sar ocupa de promisiunile facute Sibienilor.
Raspunde

cugetator

Acum 9 ani

cind spune si blaga ,este mai in tema , are sotia unguroaica ,sau are treaba cu vamile .. la mine sint tigari cit vrei , deci totul merge ca inainte deocamdata .
Raspunde

silviu

Acum 9 ani

Iliesiu agamita habar n-are pe ce lume traieste! Un impostor, e praf! Sibienii si-au facut cel mai mare deserviciu votandu-l!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus