Joi,
27.11.2025
Light Intensity Drizzle
Acum
5°C

Migdalele

Migdala este un aliment deosebit de sănătos. Oferă beneficii deosebite pentru controlul glicemiei, al colesterolului (reduce colesterolul rău – LDL şi creşte colesterolul bun -HDL), al grăsimilor din sânge, reduce inflamaţia, reduce nivelul leziunilor oxidative la nivel de ADN, reduce riscul de boală cardiovasculară şi sindrom metabolic, reduce mortalitatea.

100 de grame de migdale crude conţin 580kcal, 20g de carbohidraţi, din care doar 5g sunt zaharuri iar 12g sunt fibre, 51g de grăsimi, din care 4g saturate, 32g mononesaturate şi 12 grame polinesaturate şi 22 de grame de proteine de calitate bună. Pe langă aceşti macronutrienţi, există şi vitamine şi minerale în doze bune.

Astfel, vitamina B1 0,24mg -18% din Doza Zilnică Recomadată(DZR), B2 0,8mg - 53% din DZR, Niacină 4mg - 27% din DZR, acid pantotenic B5 0,3mg - 6% din DZR, B6 0,13mg - 10% din DZR, acid folic 29 μg - 7% din DZR, Calciu 248 mg - 25% din DZR, Fier 4mg - 32% din DZR, Magneziu 275 mg - 74% din DZR, Fosfor 475mg - 68% din DZR, Zinc 3mg - 30% din DZR.

Din nefericire, nu au deloc vitamina C.

Practic, o masă din 100 de grame de migdale crude poate fi cu succes socotită un supliment deosebit de benefic, mai ales pentru cei care efectuează efort fizic. Ele furnizează grăsimi şi proteine de bună calitate, o cantitate mare de fibre vegetale ce previn constipaţia, dar şi o gamă relativ largă de vitamine şi minerale.

Persoanele care mănâncă migdale zilnic îşi reduc la jumătate riscul de infarct, faţă cele care nu le includ în alimentaţie. Acest lucru e pus pe seama conţinutului ridicat de potasiu, de magneziu, de grăsimi mononesaturate şi de vitamina E al migdalelor. Migdalele stimulează celulele cerebrale, fiind recomandat să fie incluse în alimentaţia copiilor.

E bine ca şi femeile însărcinate să consume zilnic migdale, datorită conţinutului de acid folic, ce s-a dovedit a fi un nutrient important pentru a preveni naşterea prematură.

Studii recente au arătat că migdalele ne feresc de infecţiile virale, inclusiv de răceală şi de gripă. Această calitate se datorează substanţelor din pieliţa migdalelor care stimulează sistemul imunitar. Mai exact, acestea îmbunătăţesc capacitatea celulelor albe de a detecta virusurile şi cresc capacitatea mecanismelor de apărare de a împiedica multiplicarea virusurilor.

Concentraţia ridicată de proteine, de fibre şi de grăsimi mononesaturate, fac ca migdalele să stimuleze digestia şi să ajute la combaterea constipaţiei. În plus, ele accelerează metabolismul şi dau rapid senzaţia de saţietate, putând fi incluse cu succes în dietele de slăbit.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 426

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus