Mr. (r) Ioan Floca, membru al Asociaţiei Naţionale al Veteranilor de Război, filiala Sibiu „Gl. Traian Moşoiu“, a împlinit de curând o sută de ani, fiind în prezent cel mai vârstnic veteran de război al filialei Sibiu.
A luat parte la luptele purtate de armata română în Campania de est pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei şi ţinutului Herţei răpite din trupul României Mari de către fosta URSS prin forţă şi dictat în anul 1940. A trăit ororile războiului aflat în linia I în bătaia glonţului inamic timp de peste 30 de luni de lka 22.06.1941 până la sfârşitul anului 1944.
l-am vizitat cu ocazia zilei sale de naştere la domiciliul său de pe Calea Dumbrăvii nr. 53 din Sibiu, bucurându-ne împreună de performanţa vieţii sale când a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani şi a trecut pragul în cel de-al 101 an de viaţă. Era înconjurat de soţie, nepoată, ginere şi alţi prieteni iar aceştia îi pregătiseră nelipsitul tort cu decorat cu semnul ”La mulţi ani! 100 de ani!”. Cu acest prilej sărbătoresc distinsul veteran de război ne-a depănat şi firul poveştii vieţii sale.
A văzut lumina zilei 26.02.1913, în satul Aciliu, judeţul Sibiu, din părinţi oieri, bine înstăriţi, consideraţi oameni de seamă în comunitatea mărginenilor, respective mama sa Maria şi tatăl său Vasile care au crescut cu dragoste de ţară şi neam, de glia străbună şi credinţă în Dumnezeu. După absolvirea şcolii primare în localitatea natală a urmat cursurile Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu remarcându-se printer elevii eminenţi. După terminarea cursurilor liceale a absolvit Academia de Înalte Ştiinţe Economice din Bucureşti cu rezultate excelente. După absolvirea studiilor superioare a urmat cursurile Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri de Rezervă în specialitatea cavalerie la Sibiu, obţinând întâiul grad de ofiţer, respective sublocotenent în rezervă. Cu câteva luni de la declanşarea celui de-al doilea război mondial a fost mobilizat în armata română şi încadrat în Regimentul 60 Călăraşi la grupul 1 cercetare. La 22 iunie 1941 s-a aflat în primul eşalon al trupelor române care au trecut Prutul pentru eliberarea teritoriului românesc la est de acest râu, ajungând până aproape de cotul Donului. În aceste lupte s-a remarcat prin fapte de arme, fiind citat de mai multe ori pe ordine de zi ale unităţii şi marii unităţi, a fost decorat şi avansat la gradul de căpitan. Spre sfârşitul anului 1943 a fost încadrat comandantul ambulanţei nr. 1 a diviziei din care făcea parte, unde a rămas până aproape de sfârşitul campaniei antihitleriste de pe frontal din vest. După aproape 3 ani, 4 luni şi opt zile de front, ca urmare a vicisitudinilor impuse de luptele la care a participat, a fost scos din dispozitivul de luptă şi trecut în rezervă.
După război, întors acasă, a lucrat până la pensionare la Direcţia Silvică Sibiu, în funcţia de inginer. După revoluţia din decembrie 1989, când s-a reînfiinţat Asociaţiei Naţionale al Veteranilor de Război filiala Sibiu Gl. Traian Moşoiu, cel care a avut merite deosebite în apărarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, a fost printre primii care s-a înscris în asociaţie.
Recunoscându-I meritele din Campania militară la care a aluat parte la est de Prut, pentru eliberarea teritoriului românesc de sub ocupaţia Rusiei bolşevice a fost avansat onorific la gradul de maior în rezervă iar în anul 2005 i s-a înmânat Crucea comemorativă – 50 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război mondial 1944-1945.
de col. (r.) V. Neghină
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri:
Calea Dumbrăvii ,
Liceului Gheorghe Lazăr ,
Traian Moşoiu ,
Ioan Floca ,
Sibiu Gl ,
Înalte Ştiinţe Economice ,
Asociaţiei Naţionale ,
Şcolii Militare Superioare ,
Direcția Silvică Sibiu ,
României Mari ,
Centenarului Marii Uniri
Ultimele comentarii
Acum 35 minute
Cartea ne face bine..
Acum 43 minute
Gelu
Acum 53 minute
Punk
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 2 ore
Oligofrenul