Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Studentii basarabeni din Sibiu au dansat "Hora Unirii " in Piata Mare

Aproximativ 40 de studenți români și basarabeni s-au prins, miercuri, 27 martie, în „Hora Unirii”, în Piața Mare din Sibiu, pentru a sărbători 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Întâlnirea din Piața Mare, organizată de Asociația Basarabenilor din Sibiu(AB Sibiu) face parte din programul ediției din 2013 a festivalului „Basarabia”. De altfel, în cele mai importante orașe din România au avut loc asemenea manifestații. „Acest lucru s-a făcut în toate orașele și a fost o transmisiune live a celor de la Digi 24. A fost ceva diferit față de alți ani”, spune Elena Cicali, membru fondator al AB Sibiu și, totodată, studentă basarabeancă la ULBS.

 

 

„Aceste evenimente demonstrează că suntem un popor, nu două țări distincte”

Printre cei prezenți astăzi, între 15.00 și 15.30 în Piața Mare, s-au aflat și studenți români. „Au fost și români, nu contează acest lucru, pentru că este vorba despre ”.  Chiar dacă România a pierdut definitiv Basarabia după cel de-al doilea Război Mondial, iar basarabenii au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul țării noastre, aceștia spun că asemenea evenimente susțin și demonstrează, în fapt, existența unui singur popor. „Îîn majoritatea orașelor este o Asociație de Basarabeni. Ea există pentru a ne ajuta unul cu altul. Noi, fiind patrioți, facem evenimente din acestea, în genul celor de întâi decembrie sau Hora Unirii, ca să demonstrăm că suntem un popor, nu două țări distincte, chiar dacă avem nevoie de vize pentru a veni în România”, mai spune Elena, mebru fondator al AB Sibiu. Asociația basarabenilor din Sibiu activează încă din 2010, însă din februarie anul acesta ea a fost înființată oficial. „Suntem cu actele în regulă. Manifestația de astăzi a fost pe bază de aprobare”.

 

Programul Festivalului „BASARABIA” 2013:

Miercuri 27 martie 2013:

15:00 - 15:30 - Flashmob „Hora Unirii”, Piaţa Mare din Sibiu;

16:00 - 16:20 - Depunere de flori la Monumentul eroilor din Sibiu.

Vineri 29 martie 2013:

13:00 - 14:00 - Deschiderea oficială a festivalului, Conferinţă de lansare ABSibiu - Biblioteca Județeană „Astra” din Sibiu;

15:00 - 16:00 - Expoziție de fotografie „Basarabie frumoasă, pregătește-te mireasă!” -  Foișorul Facultății de Litere a ULBS;

17:00 - 19:00 - Conferinţă „Fraţi în cuget şi gândire”  -  Biblioteca Astra din Sibiu.

 

Sâmbătă 30 martie 2013 :

17:00 - 20:00 - Concurs de inteligenţă, Bohemian Flow Art&Pub - Sibiu;

21:00 - 24:00 - Basarabian Party.

 

Dumincă 31 martie 2013:

12:00 -12:30 - Flash Mob „Trei culori şi o singură iubire” - Piaţa Mare Sibiu ;

19:00 - 24:00 - Seară culturală românească „Cultura face unirea!” .

 

Ce s-a întâmplat în 27 martie?

În 27 martie 1918, Sfatul Țării de la Chișinău aproba, cu 86 de voturi „pentru”, trei abțineri și 36 de voturi „împotriva” unirea cu România. Ca urmare a pactului secret dintre Hitler și Stalin, României îi era transmis, în 28 iunie 1940, un ultimatum, de către Uniunea Sovietică. Mai exact, României i se dădeau doar 48 de ore pentru a evacua Basarabia și nordul Bucovinei, în caz contrar URSS era dispusă să declare război. România cedează, iar trupele sovietice intră în teritoriile cerute. Evoluțiile din cel de-al doilea Război Mondial au permis României, condusă de mareșalul Ion Antonescu, să recapete pentru o scurtă perioadă teritoriul dintre Prut și Nistru. Însă, tratatul de pace de la Paris, din 1947, confirmau cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, în timp ce România intra în sfera de influență a comuniștilor. După dezmembrarea Uniunii Sovietice, din 1991, încercările de unire ale Basarabiei cu România, și-așa palide, au fost sortite eșecului.

sursă video și foto: Asociația Basarabenilor din Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

12 comentarii

Mihaela

Acum 9 ani

Frumooos!
Raspunde

Elena

Acum 9 ani

foarte frumos!!!
Raspunde

karla

Acum 9 ani

faceti hora la bucale. nu aici ! hai inapoi in moldova cu voi
Raspunde

Ciuf

Acum 9 ani

@karla esti sanatoasa la cap?
Raspunde

mos teaca

Acum 9 ani

Hai inapoi la valcea cu tine, karla !
Raspunde

@ karla

Acum 9 ani

Sa-i sugi ciorapii lui Tokes si sa-i mirosi chilotii lui Merkel, nazista imputita ce esti!
Raspunde

unul

Acum 9 ani

sunteti xenofobi cu proprii frati de sange!
Raspunde

@ unul

Acum 9 ani

Karla, dupa nume, numai frate de sange nu-i cu romanii... nici macar de cruce.
Raspunde

brrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

fetele sa faca hora....sunt bune de muls...restul la miticastan acolo e mama lor
Raspunde

la oi, ba!

Acum 9 ani

Se putea sa nu apara sasul nazist din Munchen cu comentariile lui antiromanesti? Pensionarul mancator de***asta face toata ziua, ca alta treaba nu are.
Raspunde

brrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

hopa miticaaaaaaaaa........ai intarziat 2 min.....retardatule.....ma pi............pe romanescul=tiganescul tau
Raspunde

la oi, ba!

Acum 9 ani

Si eu ma ca......pe rasa voastra ariana cu anexa sas=zigoiner!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus