Vineri,
27.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-0°C

David si Iosua, gemenii culturismului mediesean

În 19 august 1994, în familia Coman din Mediaș se nășteau David și Iosua. Primul, cu cinci minute înaintea fratelui său. Peste ani, cei doi s-au transformat în campioni, cu corpuri sculptate, parcă, după cele ale eroilor Mitologiei Grecești.

Au intrat în sala de antrenament la 14 ani. Deschizător de drumuri, Andrei, fratele mai mare, cel care își construise, în garaj, un sanctuar al halterelor. Însă, nu doar exemplul lui Andrei i-a impulsionat pe gemeni. „Avea în garaj gantere, bare. Arăta bine, iar noi eram mai grași. Făcând flotări, abdomene și alergări, am slăbit de la 80 la 60 de kilograme”, își amintește Iosua, urmat în sală, la două săptămâni, de David. Frații din Mediaș au citit cărți de culturism, s-au interesat la doctor de eventualele pericole și, aproape instantaneu, au intrat în lumea halterelor.„Sportul îți schimbă viața, îți dă sănătate și disciplina necesară, pe care o meriți”, subliniază David.

După un an, în cazul lui David, și chiar doi, pentru Iosua, frații au intrat în concursuri. „Antrenorul de acolo ne-a propus să participăm la concursuri, pentru că a văzut în noi pontențial și o schimbare foarte mare. Cu ajutorul lui și ambiția noastră, am reușit să mergem înspre performanță”, adaugă David, care nu ascunde emoțiile inerente ale primului concurs, respectiv Cupa României din 2010.

Crema de pe mușchi. De ce?

Pentru majoritatea oamenilor, culturiștii sunt doar niște oameni cu mușchi. Sigur, „bagă” la sală și își etalează bicepșii pe o scenă, acoperiți cu un fel de cremă. Însă, un campion în acest sport trăiește o viață plină de restricții la care, desigur, se supune conștient, deoarece „se respectă și își respectă corpul și sănătatea”. La un concurs, spre exemplu, se vede doar rezultatul final, nu antrenamentele, alimentația și orele de somn. „Sportivul trebuie să aibă o masă musculară bună, calitativă, să fie definit, să aibă proporționalitate musculară iar din toate acestea să rezulte un aspect plăcut al fizicului”, spune Iosua.

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce se ung cu cremă culturiștii, ca să dobândească toți aceeași culoare, potrivit lui Iosua, acest lucru se întâmplă pentru a oferi tuturor aceeași șansă, în fața juriului. „Este un fel de cremă care egalizează sportivii. Fiecare avem tenul lui și reflectorul care bate pe scenă poate afecta vizibilitatea. Așa că se alege o culoare care scoate în evidență musculatura”, mai spune Iosua.

Alimentația e sfântă!

Cei doi sportivi sunt elevi în clasa a XII-a, la un pas de BAC, însă visul lor este de a pleca în Germania, la fratele Andrei. Șanse au, dat fiind că vara trecută au primit o ofertă de la un club nemțesc, pentru a continua cariera de culturiști. Însă, principiile și regulile rămân aceleași. Spre exemplu, pentru cei doi alimentația este esențială. Și bogată în lucruri pe care, să recunoaștem, puțini dintre noi le mâncăm cu regularitate. „Acest sport necesită o groază de bani, din cauza importanței alimentației. Este una foarte strictă, dar necesară. Constă în alimente din carne – piept de pui, vită, pește slab, brânzeturi, albușuri de ou. Pe acestea le mâncăm prăjite în oale de teflon, fără ulei. Înainte de concurs, frecvența meselor este de două ore. O masă e din albușuri de ou – 6 sau chiar mai multe, alta cu piept de pui și orez. Alta din shake proteic din zer și ovăz, conservă de pește foarte slab cu orez, plus legume foarte multe”, spune David, care atenționează că „nu trebuie să abuzăm cu alimentația. Dulciurile sunt bune, dar cu limită. Preferabil, în prima parte a zilei”.

Orele de somn, cam opt la număr, fără discuție. „Important pentru refacere. În sală, fibrele se rup, iar în somn acestea se unesc, se refac și cresc”, subliniază Iosua.

Anul se împarte simplu: nouă luni de masă musculară și restul pentru definire. Familia s-a adaptat perfect, iar mama și bunicii gemenilor respectă în detaliu consistența și frecvența meselor celor doi. Însă, suplimentele nu sunt atât de importante pe cât ne lasă patronii  sălilor de sport să credem. „Suplimentele ajută sportivul, undeva la 20 la sută, la creșterea masei musculare sau pentru menținere. Dar, mâncarea și antrenamentul sunt esențiale”, punctează Iosua. Chiar dacă frații Coman conferă un statut nobil culturismului, văzându-l ca „un mod de a trăi. O disciplină și, în același timp, sănătate, dacă nu este dus în abuz”, nu am rezistat tentației de a-i întreba „cu cât au băgat la piept cel mai mult”. Răspunsul, în cazul lui Iosua, cu vreo trei ca mine – 180 de kilograme, trei repetări. David a făcut șase repetări, acum trei luni, cu 140 de kilograme.

David:

Locul III – Cupa României 2010(65 kg), zonale 2011(70 kg), Campionatul Național 2011(70 kg)

Locul II -  Campionat Nașional 2012(70 kg)

Locul I -   Cupa PowerGym Mediaș(65 kg)

Iosua:

Locul I: Campionat Național 2011(70 kg), Cupa PowerGym Mediaș 2011(75 kg), Campionatul Național 2012(70 kg) și campion absolut la toate categoriile de junior.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

wwwwwwwww

Acum 9 ani

ia auzi.... shake de proteina, piept de pui si albus de ou :)))) SI RESTU ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Raspunde

DOAR GAZU 1945

Acum 9 ani

sigur vor pleca in alte locuri sa practice in continuare culturismul
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus