Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
3°C

Pulpa de urs, lacuste prajite si piton la cuptor – Serviti, va rog!

În mijlocul scandalului alimentar, am încercat să găsim cea mai sănătoasă carne pentru sibieni.

Specialiștii în siguranța alimentelor susțin că toate produsele din carne de cal sunt nu numai perfect comestibile, ci și foarte hrănitoare. “Carnea de cal este considerată, în multe părți, o delicatesă. Chiar și eu am mâncat, de multe ori, carne de cal și pot să vă asigur că e foarte bună”, spune dr. Ioan Pențea, de la Direcția Sanitar-Veterinară Sibiu.

Zilele trecute, însă, inspectorii din Londra au descoperit un fel suspect de carne într-un hamburger. L-au testat pentru componenți ai cărnii de miel, vită, porc, iepure, pui, ied, cal. Nu era de niciun fel. Au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, este de câine, a cărui carne seamănă foarte mult, la aspect, cu cea de miel.

Carnea de câine seamănă cu cea de miel

Europenii care azi se simt scârbiți de această ipoteză nu sunt deloc departe de provinciile în care încă se consumă carne de câine. În Germania, în timpul războaielor, criza alimentelor i-a făcut pe oameni să reconsidere carnea de cal, al cărei consum nu a fost interzis decât în anul 1986. Medicii veterinari din Sibiu, însă, nu recomandă deloc consumul cărnii de câine. “Nu cred să fie bună de consum. Noi, la Sibiu, nu avem așa ceva. Probabil că sunt anumite rase care se cresc pentru consum și, dacă alte popoare consumă, e treaba lor. Noi nu avem așa ceva”, spune dr. Dumitru Dobrotă, de la Direcția Sanitar-Veterinară Sibiu.

Datele oficiale prezentate de organizația pentru protecția animalelor WSPA arată că, în fiecare an, 18 milioane de câini sunt omorâți pentru consum. Și cam tot atâtea pisici.

Mâncăm orice

În urmă cu doi ani, în centrul Timișoarei s-a deschis o carmangerie mai puțin convențională. Proprietarul său, Claudiu Giorgioni, a expus în vitrină carne de piton, de cangur, zebră și urs. Recordul de preț l-a deținut, la deschidere, carnea de piton - 298 de lei kilogramul. Carnea de urs este considerată o delicatesă în Rusia, dar și bucătarii români spun că labele de urs sunt delicioase. Ursul polar este principala sursă de proteine animale pentru inuiți.

Autoritățile în domeniul alimentar de la nivel global iau în considerare o variantă și mai exotică: alimentul viitorului vor fi... insectele. Dată fiind supra-popularea planetei și nevoia tot mai mare de alimente, albinele prăjite sau cărăbușii la grătar par a fi o variantă viabilă. Studiile arată că insectele sunt bogate în minerale, proteine și vitamine. Spre exemplu, patru lăcuste conțin la fel de mult calciu ca un pahar cu lapte, iar omida unei molii din Africa de Sud conține mai multe proteine decât carnea de vită.

Cel mai sănătos pentru sibieni e mielul”

Specialiștii în domeniul alimentar susțin că este foarte important ca, în alimentație, să ținem cont de zona în care am crescut. Genele noastre rețin date de nutriție din trecutul strămoșilor noștri și vor procesa mai ușor alimente cu care familia noastră era obișnuită, în trecut. “Mie, de exemplu, îmi place foarte mult oaia. Eu mănânc mult miel și mi se pare normal, având în vedere că suntem la Sibiu, nu?”, spune dr. Dumitru Dobrotă, de la DSV Sibiu.

Pledoaria pentru carnea de miel sau de ied este susținută și de președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Bovine, Marcel Andrei. “Oile noastre sunt duse la pășune, nu ținute în fermă și hrănite cu furaje. Carnea de ied este foarte sănătoasă și chiar bio-terapeutică pentru pacienții cu boli pulmonare. Gândiți-vă că iezii și caprele se hrănesc cu muguri de arbuști, au o alimentație foarte sănătoasă, neatinsă de om. De aceea, și laptele de capră este foarte sănătos”, spune Marcel Andrei.

Dr. Dobrotă atrage atenția că, în pofida impresiei generale, carnea de miel poate fi chiar mai sănătoasă decât cea de pui. “Gândiți-vă numai în ce condiții sunt ținuți puii în ferme – cu furaje, îngrămădiți, fără să vadă lumina zilei. Cât de sănătos pot crește, în asemenea condiții?”, arată specialistul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

3 comentarii

Hamilcar Nutritionistu

Acum 11 ani

Nu pui, ci gaina batrana; nu ied , miel, ci oaie , berbec. Nu vitel, ci vaca batrana. Nu animale tinere, ci batrane. Doar ca se gatesc mai dificil.
Raspunde

poate

Acum 11 ani

esti cam hun sau mongol , ei beau si singe din jugula calului , in loc de apa. canibalule.............
Raspunde

ovidiu

Acum 11 ani

Bun articolul pentru 1 Aprilie :D
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus