Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
7°C

Muzeul ASTRA sarbatoreste Ziua Internationala a Romilor

Ziua de 8 aprilie marchează Ziua Internaţională a Rromilor., iar Muzeul ASTRA şi-a propus să aducă în atenţia opiniei publice istoria, cultura şi drepturile acestei comunităţi, şi de asemenea, „să creeze posibilitatea unei interacţiuni între copiii şi tinerii români şi romi din mediul rural şi urban, printr-o serie de manifestări organizate de muzeograful Oana Burcea”.

Astfel, în 4 aprilie, în cadrul fazei judeţene a Olimpiadei Naţionale „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, desfăşurată la Casa Artelor, un tânăr căldărar va participat la secţiunea prelucrare metale, fapt ce va reprezenta o premieră atât pentru olimpiadă cât şi pentru neamul căldărarilor.

„Vineri în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Hostel Diana vor avea loc ateliere de împletit nuiele şi de căldărărit, în cadrul cărora meşteşugari iscusiţi vor face cunoscută arta lor elevilor din ciclul primar de la Şcoala Gimnazială din Alţâna şi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu. De asemenea, în intervalul orar 1000 – 1200, muzeografii vor oferi o lecţie de istorie şi cultură a rromilor din Transilvania. Lecţia se va relua şi pe durata excursiei de documentare în oraşul Tălmaciu”, spun reprezentanţii muzeului.

În 8 aprilie sibienii vor putea vizita expoziţia „Rromii. Habitat. Port. Tradiţie. Portret.” la Sala Studio a Muzeului ASTRA din Piaţa Mică, iar de la ora 18:00 vor putea viziona filmul „Azi eram frumoasă jună” (2008), în regia Alexandrei Gulea, din arhiva Astra Film. Filmul reprezintă o călătorie muzicală în comunitatea de origine roma din Clejani, un sat situat la 50 de kilometri de Bucureşti, unde romii sunt muzicanţi din tată în fiu, de multe generaţii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus