Miercuri,
29.11.2023
Parțial Noros
Acum
3°C

Statul obliga pana si copiii sa plateasca la dentist – zero lei de la buget, de luna aceasta

Este puțin probabil să fiți printre puținii români care știu că pot beneficia de tratamente stomatologice gratuite sau decontate în proporție de 60%. În România, persoanele asigurate pot beneficia de 13 servicii stomatologice gratuite (spre exemplu, tratamentul hemoragiei, tratamentul parodontitelor și reparația protezelor) și de alte șapte servicii decontate în proportie de 60%, cum sunt, de exemplu, extracțiile. Veteranii de război, revoluționarii, dar și copiii au gratuitate la aproape toate serviciile stomatologice de bază. Sau, mai bine spus, aveau. De luna aceasta, casa de Asigurări nu mai decontează niciun sfanț pentru tratamente la dentist. Nici măcar pentru copii.

Circulară-șoc

Toți cei 160 de medici stomatologi din Sibiu care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate au primit, luna aceasta, o circulară semnată de președintele CJAS, dr. Florin Cioloboc. Adresa îi anunță, scurt, “Prin fila de buget nr. DB 2.856/29.03.2013, transmisă de CNAS și înregistrată la CAS Sibiu cu nr.6.401/03.04.2013, la Capitolul «Asistență medicală stomatologică», nu au fost alocate fonduri pentru contractarea serviciilor medicale stomatologice pentru luna aprilie 2013, drept urmare, în momentul de față, nu avem posibilitatea legală de a prelungi contractele pentru luna aprilie 2013”.
Mircea Şteţiu, unul dintre medicii stomatologici care au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, a confirmat, pentru Turnul Sfatului, că a primit această adresă. “Şi eu am primit-o şi probabil toţi am primit-o, pe mail. Nu ştiu ce se încearcă prin asta, dar de când am contract cu Casa de șapte ani, nu a mai fost o asemenea situaţie”, spune Mircea Şteţiu.
Medicii stomatologi din Sibiu spun că aceasta este o situație fără precedent. “Nu trăiam din banii ăștia. Noi, pe cabinet, pentru doi medici, aveam un fond lunar în jur de 2.300 de lei, de la Casă. În martie ne-a scăzut la 800 de lei. După care, în aprilie, ne-am trezit cu el zero”, explică un alt medic stomatolog din Sibiu care are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Acesta spune că nu reuşea oricum să acopere toate cererile de tratamente gratuite sau compensate pe care le avea şi că putea suporta maxim 10-20 de manopere decontate de stat.

Intervenţii la Casa Naţională

Şi conducerea CJAS s-a arătat cel puţin nedumirită în privinţa nealocării de fonduri pentru cabinetele stomatologice, pe luna aprilie. În timp ce dentiştii sunt convinşi că este vorba despre o manevră menită să asigure o economie la bugetul aproape falimentar al asigurărilor de sănătate, angajaţii Casei cred că nu poate fi decât o greşeală.
“Deocamdată, aceasta este situaţia. Preşedintele CJAS, dr. Cioloboc, a sesizat Casa Naţională şi a făcut demersuri pentru rezolvarea problemei. Să vedem, acum, ce răspunsuri avem. Situaţia este la fel în toată ţara”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Lăcrămioara Bogdan.
Tot deocamdată, însă, cea mai grav afectată categorie de asiguraţi sunt copiii. Iar până la o posibilă rezolvare a situaţiei, aceştia ar face bine să nu acuze dureri de dinţi

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

#

Acum 10 ani

Lasa bah, va puneti direct proteze - nu va mai tratati cariile.
Raspunde

mircea

Acum 10 ani

si asa se faceau decontarile la preturile impuse de cjas care abia daca asigura banii de consumabile - la preturi sub pretul de lista. Sa mai spunem ca in fapt \"lista de asteptare\" este o lista cu pacientii tratati dar care nu au putut fi decontati deoarece casa nu lasa sa decontezi o suma mai mare decat cea contractata .... si aci suntem ciupiti cu cativa lei ca sumele nu sunt rotunde si divizibile cu cea contractata plus ca acum trebuie sa venim cu actele la recontractari ..... umblatura si alte taxe (unde e cazul)
Raspunde

cetateanul turmentat

Acum 10 ani

Foarte bine faceti. La cat de scumpa e mancarea la ce bun sa mai ai dinti? Numai pentru durere, nu merita!!!
Raspunde

Maria

Acum 10 ani

normal suntem cetateni ai UE -avem drepturi doar cand vor si cum vor ei.avem dinti doar cand vor ei.in toate tarile exista programe de profilaxie,la noi nici urgente nu se pot rezolva dupa parerea LOR de durere de dinti nu se moare.poate sunt noi metode de selectie umana...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus