Adi Com Soft SRL, firmă cu sediul în satul Bradu, la numărul 92, a pus pe jar conducerea Ministerului Sănătății: de la firma sibiană a primit 300 de licențe ale unui program de contabilitate, care să fie implementat în toate instituțiile subordonate Ministerului. De aici a început nebunia: un document citat de Centrul de investigații media arată că Ministerul obligă toate instituțiile subordonate să implementeze programul și să încheie, mai apoi, un contract de mentenanță cu Adi Com Soft. Directorul firmei, Ioan Prund, spune că nu este adevărat, că softul nu a fost donat, ci cumpărat cu o sumă ”jenant de mică” și că nimeni nu era obligat să încheie cu el contract. Dar, dacă ar fi dorit să facă parte dintr-un sistem unitar, ar fi trebuit să implementeze softul. Și, mai apoi, să cheme la negocieri firma pentru un contract.
Firma Adi Com Soft SRL, înființată în 2000, a încheiat ultimul an financiar publicat de Ministerul Finanțelor – 2011 – cu o cifră de afaceri de 10,3 milioane de lei și un număr mediu de 38 de angajați. În acte, este deținută de Maria Prund și își are sediul la capătul unei ulițe din satul Bradu, ce aparține de orașul Avrig.
”Îmi este rușine să vă spun cât am câștigat. Sub 15.00 de euro”
Ioan Prund, directorul firmei Adi Com Soft SRL, spune că, până acum, contractul cu Ministerul Sănătății nu i-a adus mulți bani în firmă. Varianta lui este că directorul său de marketing a fost sunat ”de cineva din Minister” pentru a i se cere o ofertă de soft de contabilitate. ”Și nu era pe vremea actualului ministru, ci cu trei miniștri în urmă, parcă domnul Cepoi era. Ne-au solicitat soluțiile noastre informatice și au organizat o procedură de achiziție, în spiritul legii. Îmi este și rușine să vă spun care a fost suma pe care am încheiat contractul. Sub 15.000... sub 15.000 de euro”, se lamentează Ioan Prund. Potrivit lui, prin acest contract a încercat ”să facă ceva bun în România”. ”Cei de la Minister, când au văzut prețurile noastre, nu le-a venit să creadă. Programul a fost verificat de specialiștii de acolo, este bun calitativ. Dar, de aici în loc să se prezinte situația ca un lucru bun, care se poate face și ieftin în țara noastră a ieșit un circ. Ăsta e cuvântul, un circ”, a declarat Ioan Prund.
Niciun contract de mentenanță
Din cele 300 de licențe pe care Adi Com Soft din satul Bradu, orașul Avrig, județul Sibiu, le-a vândut celor de la Ministerul Sănătății, niciuna nu a fost preluată de vreo instituție subordonată amintitului minister, susține Ioan Prund. Potrivit lui, contractele de mentenanță în urmă implementării softului de contabilitate ar fi urmat a fi negociate cu fiecare instituție în parte. ”Fiecare conducere de instituție care ar fi dorit utilizarea programului ne chema și negociam. Prețurile pornesc de la 25 de euro pe lună. Cine vrea bine, cine nu, nu. Bine, vă dați seama, la un spital județean unde lucrurile sunt extrem de complexe în contabilitate nu putea fi vorba de un contract de 100 de euro pe lună. Dar aceste contracte urmau să fie încheiate în mod legal, nu altcumva. Până acum, nu am încheiat niciunul”, se arată dezamăgit Pisc. El se consideră victima unor jocuri de interese. ”Se plătesc mulți bani în acest domeniu. Milioane de euro. Și acum, că a apărut o firmă din Sibiu, mulți s-au agitat că de ce”.
”Dacă nu, să lucreze din pix”
Directorul Adi Com Soft se arată dezamăgit de presă, dar ”măcar” mulțumit de faptul că i s-a făcut reclamă. ”Nimănui nu i s-a impus să încheie contractul de mentenanță cu noi. Cine vrea, poate să lucreze și din pix. Dar am fost sabotați incredibil și sunt dezamăgit de presă. Credeam că e altceva. Acum, cel mai probabil ne vor rezilia contractul. Dar să vedeți la ce prețuri o să vină alții”.
Partener de afaceri: ”să nu mai aud”
Potrivit lui Prund, firma pe care o conduce a avut anul trecut relații comerciale cu 2.500 de clienți, majoritatea instituții publice. Alături de acestea, și câteva instituții private. Reprezentantul uneia din acestea nu s-a arătat tocmai mulțumit de colaborare. ”Am dezvoltat împreună un program pentru care noi aveam deja clienți. Iar apoi a încercat să ne fure clienții. Vă rog, nu îmi cereți să mă refer la acest personaj, nu vreau să am de-a face”, a declarat pentru Turnul Sfatului reprezentantul unei astfel de companii, practic concurentă cu Adi Com Soft SRL.
În Sibiu, Ioan Prund este un nume nu foarte cunoscut în mediul public, fiind o persoană mai degrabă rezervată.
Vecini buni. Dar retrași
La sediul firmei Adi Com Soft ajungi după ce cotești pe a doua stradă la dreapta din Bradu, cum vii dinspre Sibiu. E chiar la marginea satului (foto), acolo unde drumul de piatră se întâlnește cu parcelele semănate cu porumb și grâu ce se termină în Olt. ”Oamenii s-au mutat de vreo patru ani, să tot fie. Din câte știu, vin cam 30 – 40 de oameni să lucreze la ei. Buni vecini, buni. Da', să nu ne băgați în vreo belea”, se teme unul din oameni, care câteva case înainte de marginea satului, sapă în fața casei. La numărul 92, la soneria urmărită de camere de luat vederi, răspunde o voce de femeie. ”Domnul Prund nu este acasă”, încheie scurt femeia conversația. ”Sunt destul de retrași. Au venit de curând în sat, au cumpărat o casă pe care au modernizat-o, dar nu prea știm noi ce fac acolo”, spune o altă femeie din sat, mică antreprenoare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ministerului Sănătății , Ministerul Finanțelor , Turnul Sfatului , În Sibiu , Adi Com Soft , Directorul Adi Com Soft , Domnul Prund , Ministerul Sănătății , Firma Adi Com Soft , Ioan Prund , Maria Prund
Vizualizari: 5738
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Ghița
Acum 8 ore
Emil
Acum 8 ore
Chitruta
Acum 9 ore
Ron
Acum 10 ore
Pop