Duminică,
29.05.2022
Acum
0°C

Dorel Visan recita in Catedrala Mitropolitana din Sibiu

În Catedrala Mitropolitană din municipiul Sibiu va avea loc un concert inedit, de muzică religioasă și pricesne, cu participarea cunoscuţilor interpreţi de muzică populară, Mariana Anghel şi Ionuţ Fulea, împreună cu cunoscutul actor, Dorel Vişan, protopsaltul Petre Moise, alături de grupul cameral instrumental ”Cantores” şi un grup vocal mixt.

Acest eveniment este o oportunitate extraordinară pentru sibieni de a se întâlni cu actorul Dorel Vişan, care este printre primii 12 scriitori de psalmi din lume. În această calitate, a fost premiat la Madrid şi la Vatican.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2013, de la ora 19.00, după Slujba Vecerniei.

"Este un moment deosebit, din Postul Paştilor, care va avea loc după ora 19.00, după terminarea Slujbei Vecerniei. Aşa cum şi anul trecut, foarte mulţi credincioşi au venit la concertul de pricesne, cântări psaltice şi poezie creştină, ne aşteptăm ca şi în acest an, sibienii să vină la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, în număr mare. Ne bucurăm şi le mulţumim soliştilor Mariana Anghel, Ionuţ Fulea şi actorului Dorel Vişan, dar şi celorlalţi artişti, pentru că există o legătura fiinţială între cântările religioase de inspiraţie folclorică şi cele liturgice, specifice slujbelor religioase", a declarat Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza.

Sufletul concertului de pricesne, îndrăgita interpretă de muzică populară, profesoară şi la Şcoală Populară de Arte şi Meserii din Sibiu, Mariana Anghel, i-a invitat pe sibieni la concertul din 27 aprilie 2013, care va avea loc într-o atmosferă ce prefigurează Săptămâna Patimilor şi Învierea Domnului.

"Alături de mine, anul trecut au fost prezenţi la acest concert de pricesne, Ionuţ Fulea şi Dorel Vişan, precum şi protopsaltul Petre Moise, grupul cameral instrumental “Cantores”, dirijat de prof. Petrişor Varga, şi un grup vocal mixt. Din repertoriul de pricesne interpretate anul trecut, în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, amintesc “Veniţi creştini la rugăciune”, “La Tine vin Iisuse, iar”, “Sub o salcie înaltă” sau “Din mormântu-ntunecat”, iar artistul Ionuţ Fulea a interpretat cântări precum “Iisuse al meu, prieten bun”, “O, vai, vai, Ierusalime” şi “Pe muntele Golgota-n sus”. Poeziile recitate de Dorel Vişan au avut ca tematică familia creştină, în sânul căreia se perpetuează valorile spirituale şi dragostea de neam. Amintim poeziile “Rochia cea roşie a mamei”, “Cine are părinţi” şi “Ce mare şi puternic eşti, Doamne”. Protopsaltul Petre Moise a întregit concertul prin cântările liturgice deosebite, de sorginte bizantină: “Mergând, Domnul…”, “Îngerul a strigat”", a reamintit interpreta Mariana Anghel.

Aceasta a mai explicat că, "pricesnele fac parte din creaţia oamenilor din satele transilvănene. Această creaţie a fost ulterior acceptată şi introdusă de preoţi, la terminarea Slujbei de Liturghie, duminica. Există foarte multe sate din Transilvania, unde toată suflarea din biserică cântă pricesnele, fiind vorba de un moment înălţător".

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

dan b.davie.florida

Acum 9 ani

...odata de mult credinciosii ascultau duminica priceasna cintata de Nicolae...in biserica ortodoxa din Talmaciu!.....Dumnezeu v,ajute D/na Mariana!daca n/om putea sa va ascultam in direct,macar o inregistrare pe CD ar fi bine venita!
Raspunde

decapolitul

Acum 9 ani

Mitropolitul nu stie cum sa mai aduca oamenii la biserica decat in prezenta unor cantareti cunoscuti de muzica populara.Dar ce sa faca daca nu mai sunt moaste.
Raspunde

IPS Sofronie Avrigeanu

Acum 9 ani

Momentul culminant de inaltare va fi la sfarsit cand intreaga suflare crestineasca va efectua o sfanta L A BA in grup.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

De unde rezulta fara tagada ca biserica a intrat in şoubiz. Acum, mitropolitu\' e in negocieri destul de avansate cu Marcel Avram pentru aducerea la Sibiu a lui George Michael si Alice Cooper. La toamna vor veni Harlem Globetrotters la biserica din groapa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus