Carnea sotată cu chips-uri este o reţetă tradiţională peruană, o friptură foarte picantă, care se serveşte cu orez şi chips-uri.
Ingrediente:
Pentru marinată:
-4 căței de usturoi, tocat
-150 ml sos de soia
-2 linguri oțet de vin roșu
-2 linguriţe sos Worcestershire
-o jumătate de linguriţă oregano uscat
-o jumătate de linguriţă de chimen
-sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
Pentru pentru carnea sotată și chips-uri
-600g carne file, tăiată în cuburi de aproximativ 3cm
-ulei vegetal, pentru prăjit
-1 ceapă roşie mare, tăiată în felii groase
-2 roșii, tăiate în jumate, scoase semințele și tăiate în opt bucăţi
-1 ardei iute Amarillo, scoase semințele și tăiat felii pe lungime
-2 linguriţe de Pisco
-coriandru proaspat 25g, fin tocat
-10g frunze de patrunjel, tocat fin
-600g cartofi curăţaţi de coajă şi tăieţi în felii de chips-uri
-ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
Metodă de preparare:
Pentru marinată, se amestecă toate ingredientele într-un castron împreună cu doua linguri de apă, până sunt bine combinate. Se adaugă carnea în castron și se amestecă, astfel încât să fie bine acoperită de sos. Apoi se acoperă cu folie de plastic și se lasă la marinat în frigider timp de aproximativ patru ore.
Se clătesc chips-urile într-o strecurătoare sub un jet de apă rece pentru a se îndepărta excesul de amidon. Se usucă apoi cu hârtie de bucătărie. Într-o oală adâncă sau o friteuză se pune ulei de floarea soarelui şi se încălzeşte la 130 grade Celsius. Se adaugă cartofii în friteuza şi se prăjesc timp de 10 minute. Se scot din friteuză cu o lingură cu fante şi se pun să se scurgă pe hârtie de bucătărie.
Când sunt gata de servit, se reîncălzeşte uleiul la 190 grade Celsius. Cu o lingură cu fante, se introduc din nou chips-urile pre-fierte în ulei şi se mai lasă încă 4-5 minute sau până se rumenesc. Se scot apoi din friteuză cu o lingură cu fante de scurgere și se pun la scurs pe hârtie de bucătărie. Apoi se condimentează cu puțină sare și se ţin la cald în timp ce se găteşte friptura.
Se scurge carnea, păstrând sosul în castron. Se încălzeşte uleiul vegetal într-un wok la foc mare după care se adaugă carnea în wok, cu grijă ca să nu sară uleiul. Se găteşte cât mai repede, întorcând carnea de pe o parte până se rumeneşte bine.
Apoi se adaugă inelel de ceapă roşie şi se lasă aproximativ un minut, după care se adaugă şi roşiile şi ardei iute și se toarnă imediat Pisco.
După aceea se toarnă sosul în care s-a marinat carnea și se lasă să fiarbă la foc mic. Când este gata, se opreşte focul și se lasă carnea să se odihnească în sos câteva minute.
Pe un palatou, se aşează pe o parte friptura şi pe o parte chips-urile, peste care se presară coriandrul şi patrunjelul. Poftă bună!
Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/lomo_saltado_with_chips_31800
Pisco
Pisco este un rachiu obţinut din struguri (din tot fructul, nu doar din rămăşiţele de după tescuire, şi nici din vin sau drojdie), cu o tărie de aproximativ 40 de grade. Datorită materiei prime nu este aspru precum grappa, marc-ul sau tescovina. În plus, strugurii provenind deseori din regiuni foarte călduroase, conţinutul lor de zahar este unul ridicat. Atât în Chile, cât şi în Peru, pisco este considerat băutură naţională.
În mod tradiţional, pisco se bea cu gheaţă, lămâie şi zăhar. Pentru a obţine cel mai faimos cocktail bazat pe această bautură, Pisco Sour, se adaugă 1 albuş de ou.
Ardei iute Amarillo
Este o varietate de ardei iute de iuţeală medie, de culoare galben-portocalie, lung de 7-12 cm. Se crede ca este originar din Bolivia sau Peru. Mai este cunoscut şi sub numele de Aji Escabeche. Culoarea şi iuţeala sunt date de prezenţa pigmentului numit capsaicina.
Sosul Worcestershire
Sosul Worcestershire este un ingredient special, folosit în numeroase preparate. Adesea, este cumpărat direct din magazin, însă poate fi făcut şi acasa. Principalul său dezavantaj constă în ingredientele numeroase. Avantajul stă însă în modul foarte simplu de preparare. Pentru a obţine un delicios sos Worcestershire este nevoie de:
-2 linguri ulei de măsline
-2 cepe mari, tăiate în bucăţi mari
-½ cană pastă de tamarin
-2 linguri usturoi tocat
-2 linguri ghimbir tocat
-2 ardei iuţi mexicani, fără seminţe
-¼ cană anşoa tăiate
-¼ căni sos de tomate
-cuişoare
-2 linguri piper negru
-½ cană sirop de porumb cu caramel
-1 cană molasa
-3 căni oţet alb
-1 cană bere neagră
-½ cană suc de portocale
-2 căni de apă
-1 lămâie tăiată marunt
-1 lime, tăiată mărunt
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 299


Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Gabi
Acum 2 ore
Un sibian vero
Acum 3 ore
In marginime, ciuma galbena rezista
Acum 3 ore
Urma scapa TURMA
Acum 4 ore
@5