Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Dezbatere academica la ULBS pe tema regionalizarii. "Sibiul nu o sa fie capitala regionala!"

Rectorul Ioan Bondrea a spus că există aspecte ale regionalizării care îl sperie. Președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, a propus ca Sibiul și Brașovul să-și facă propriile regiuni. Emil Hurezeanu a spus, sincer, că Sibiul nu va fi capitală regională. Senatorul Nicolae Neagu a tras concluzia: negocierile se vor tranșa ”în ultima noapte, după ce va cânta cocoșul”.

Facultatea de Drept din cadrul Universității Lucian Blaga a găzduit în această după-amiază o dezbatere cu tema “Sibiul și regionalizarea administrativă: perspective și oportunități”. Evenimentul a avut invitați atât din mediul academic, cât și din cel politic sau din administrația publică. Cuvântul de deschidere a aparținut rectorul ULBS care a declarat că regionalizarea ar trebui făcută, în primul rând, în folosul oamenilor. ”Regionalizarea ar trebui să vizeze câteva lucruri importante, dincolo de acest cadru pe care îl creează politicienii. Decizia politică va fi hotărâtoare, în același timp, efectul social va fi important și îl vom resimți cu toții. Ca cetățean al României mi-aș dori ca dincolo de patimile politice această regionalizare să aibă și un efect benefic asupra populației. Mă sperie situația în care această regionalizare o să fie verigă birocratică”, a spus rectorul Ioan Bondrea.

Sibiul cu regiunea lui, Brașovul cu regiunea lui

Președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, în același timp și cadru didactic în interiorul ULBS, a adus în discuție brandul Sibiului și renumele internațional al orașului. ”Avem un lucru extraordinar, pe care trebuie să îl oferim. Numele, brandul Sibiului, când spui Sibiu sau Hermannstadt, oriunde în lume, cineva va recunoaște această zonă” a declarat Cindrea. Președintele CJ  a mai spus că ar trebui evitată comparația cu Brașovul. ”Cred că nu trebuie să intrăm în competiție cu Brașovul fiindcă multe lucruri nu ne avantajează. Brașovul ar trebui să își facă propria regiune și Sibiul să își facă propria regiune. Orice discuție legată de capitală, noi suntem mai buni, voi sunteți mai puțin buni, nu duce la nimic”, a completat Cindrea.

Argumente solide

Conferința propriu-zisă a inclus câteva prezentări realizate de cadre didactice și specialiști ai ULBS. Conf. Univ. Dr. Daiana Vesmaş a vorbit despre regiuni și regionalizare în Europa. ”Modul cum s-a realizat regionalizarea în statele europene indică faptul că nu este ușor de făcut”, a spus Daiana Vesmaș. A urmat prezentarea Anei Suciu, avocat și cadru didactic la Facultatea de Drept, despre anumite accente practice în regionalizare, în diferite statele europene. ”Experiența europeană trebuie să ne folosească, dar să nu trecem prin greșelile lor”, a menționat, printre altele, Ana Suciu. Cu mult interes a fost primită și prezentarea realizată de secretarul CJ Sibiu, Nicola Iordan. ”Orice reglementare, potrivit legislației române, ar trebuie precedată de un studiu de impact. Există un astfel de studiu? Nu există! Știe cineva care sunt costurile regionalizării? Au fost ele evaluate?”, a întrebat Nicola Iordan. Lect. univ. dr. Eugen Străuțiu a explicat apoi rolul administrativ al Sibiului în cursul istoriei. ”Prestigiul și tradiția istorică a Sibiului conferă un avantaj de netăgăduit”, a spus Eugen Străuțiu.

”Spațiul și timpul nu sunt în favoarea Sibiului”

Ultimul invitat la cuvânt a fost jurnalistul Emil Hurezeanu. Acesta s-a arătat sceptic asupra posibilității ca Sibiul să devină capitală de regiune. ”Putem fi raționali, lucizi, putem avea dreptate, dar asta nu înseamnă că suma argumentelor noastre va avea automat transfromarea Sibiului în capitală regională. Spațiul și timpul nu sunt în favoarea Sibiului. Timpul este foarte scurt, iar spațiul este unul suprabirocratizat. Capitală regională nu o să fie niciodată. Vă asigur. Asta rămâne între noi. Mare lucru nu vom putea face. Deciziile sunt déjà luate la București. Argumentele noastre rămân în aer”, a spus Emil Hurezeanu.

Decizia se va lua în ultima noapte

Ultimul care s-a înscris la cuvânt, când s-a ajuns la dezbateri, a fost senatorul Nicolae Neagu. Acesta a anunțat că intenționează să ia cuvântul de la tribuna Parlamentului pentru a susține Sibiul. ”Decizia va fi politică. Eminamente politică. Negocierile, fiind politice, vor fi tranșate în ultima noapte, după ce cântă cocoșul”, a spus Neagu, care a menționat și faptul că ”Sibiul are un atu politic”, făcând referire la primarul Klaus Johannis.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

30 comentarii

alex

Acum 11 ani

lasa ca va fi capitala si vom trai ca in puf.Va fi cea mai bogata regiune.
Raspunde

alex

Acum 11 ani

de unde stiti domnule hurezeanu ca nu va fi. La DIGI 24 ati spus ca va fi capitala. Acum nu mai sustineti sibiul?hmm? pai trebuie sa ne sustineti!
Raspunde

regionalul

Acum 11 ani

Cum isi mai dau cu parerea neste oameni a caror valoare este comparabila cu doiu\' in carti parca e Otv, vorbesc aiurea neste oameni care nu au nici o legatura cu tema in vigoare si nici un cuvant de spus in legatura cu ea. Pe cand o dezbatere despre chilotii Elodiei? Dupa Nelu Cinstea Sibiul ar trebui sa isi faca regiune cu Poplaca si Tilisca iar Brasovul cu Copsa mica. Ar trebui sa mearga mai departe si sa propuna ca fiecare asociatie de locatari sa aiba Parlament bicameral.
Raspunde

Val

Acum 11 ani

In primul rind vad ca nimeni nu a comentat, scopul acestei regionalizari si motivele temeinice nu propagandistice. In alt ordine de idei nimeni nu a amintit ca am avut regiuni dupa razboi (model sovietic) pina in 1968 cu raioane comune sate si nu afunctionat bine. nu am vazut sa-si spuna punctul de vedere arhitectii care au elaborat documentatia de impartire a tarii in judete, sau cei locali care au facut planurile de sistematizare a judetului, localitatilor. Aceste nu sint facute nici de avocati nici de profesori, chiar universitari.
Raspunde

big brother

Acum 11 ani

Inca o veste proasta: \"Conducerea Daimler AG, proprietarul Mercedes-Benz, a decis în cadrul unei şedinţe de miercuri investiţii de 300 milioane de euro la Sebeş.\" I-a durut pe nemti in banana de primarul sas al Sibiului! Se vede ca nu au citit nici \"Turnul sfatului\" ca sa respecte indicatiile privind locul unde trebuiau sa-si investeasca euroii. Nasol momentul, faina coliva!
Raspunde

vasile

Acum 11 ani

bai daca voi sunteti sceptici care ne reprezentati acolo la virf ce s-a mai vorbim noi astia de vam votat singura persoana care se lupta cu adevarat si cu argumente este JOHANNIS restu sunt precum chibiti la fotbal SIBIUL TREBUIE S-A FIE CAPITALA DACA NU S-A NE LASE S-A NE ADMINISTRAM SINGURI fiecare pretendent la capitale sasi vada de ograda lui mie mai doctoranzilor plini de diplome vreau s-a stiu cu ce ma avantajaza de ce este lupta asa de mare pentru unde va fi capitala ce va este dubios aveti grija la copy -paste domnu HUREZEANU stie ceva ca acest deziderat al psd s-a nu se intimple nu iesim la referendum pe modificarea constitutiei asta cu capitala va spun eu care este scopu si gindirea comunistilor vopsiti capitalisti orase precum iasov,cluj,craiova,constanta,iasi etc cu o populatie umflata artificial cu o economie falimentara si nesustenabila se agata de acest colac de salvare resursele bugetare de la regiune vine la iei si cine parte parte face adica bani SIBIENILOIR ajung la capitala regiuni si ne rugam noi pe bani nostri s-a ne dea pentru investiti asa ca lasati SIBIUL IN PACE
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Fraiere, Daimler avea la Sebes deja o fabrica de componente de cutii de viteza la Sebes, iar aia e o extindere, practic transfera o sectie din Germania. Practic investitia numai pare de 300 milioane ca in realitate sunt niste pereti cu utilitati, utilajele fiind pe stoc in Germania.
Raspunde

cineva

Acum 11 ani

Pai si unde e lobby-ul USL pentru Sibiu, credeam ca domnul Razvan Pop, Cazan, Neagu, Cindrea, etc, dupa ce latra părin presa, respectiv site-uri de socializare, ca vor face si drege, acum ii auzim ca stai ca sa vezi si s anu crezi? Pai ba prostilor, numai gura e de voi, la nivel national nu existati, cineva va baga in seama? Clar va fi Brasovul, si cu asta, basta, alegerea fiind intre un oras predominant moldovenesc si altul majoritar condus de olteni, deci ce regiune centru Transilvania? Asta este, in rest despre dezbaterea de ieri, jenant ca organizare, a vorbit unul Vasile Tabara, mare cretin securist balbait, una Vasiliu, o baba sclerozata, vai de noi daca astia sunt universitari.
Raspunde

@ joseph

Acum 11 ani

Ba Franz, cum le cunosti tu pe toate, mai Bibicule! Esti sugatorul principal de carici al Fuhrerului?
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Norocu\' tau c-ai pus semnul intrebarii, semn ca totusi te-ndoiesti. Raspunsul este NU, fraiere!
Raspunde

iasov -valbiu

Acum 11 ani

Cam asa ar zice brasovenii.Ce joa am coborat argumentatia noi, cultii in cap cum ar zice M. Badea.Totusi :dezvoltarea Or.Stalin s -a facut prin investitii de la bugetul national ; azi...2.care din atu -urile cu care ne mandrim dispar odata cu administratia regionala la Bv.?Oare suntem inaintea Mediasului doar pt. ca suntem resedinta? 3.Ce preferati : \"miticii \" sau \"iasovenii \", \"valbiilor \"?Traiasca regiunea Lazaret! Detest Tiglarii! (dar nu tot Lazaretul e fain!)
Raspunde

parlamentar

Acum 11 ani

voi de ce credeti ca toate deconcentratele s-au pulverizat totu s-a scoata SIBIUL DIN context cu ajutoru tradatorilor si vinzatori care prin functile pe care lea avut de factori de decizie neavind personalitate find numiti pentru obedienta lor fata de sefi de la centru a vindut SIBIUL bucata cu bucata orcum daca SIBIUL NU VA FI CAPITALA REGIUNI DETRACTORI SI VINZATORI ISI VOR COMPROMITE ORCE SANSA DE A MAI FI ALESI NICI CA PORTARI LA CONSILIU JUDETEAN
Raspunde

@joseph

Acum 11 ani

Joseph n am gasit siteul dorit cu Programele Directiei pt Cultura..dar crede ma..fata de Brasov voi sunteti ok... Oricum asa ca sa ti mai ridic moralul ..ia d-aci nebuni de Brasov ***newsbv.ro/2013/04/24/bolnav-psihic-seppuku-zona-genital/ Spune le preopinentilor tai sibieni ca nu se face nicio regionalizare asa ca fac dezbaterile mai mult de doru\" lelii..la Brasov nimeni nu da doi banipe ele.. sportul local e acum cum sa pui mana pe niste terenuri pe langa gara unde astia au facut o superdezvoltare imobiliara si acum Auchan face un mall maricel..cam asta e sportul de baza zilele astea ..daca nu ai vreo stire cu un nebun care isi face penisseppuku..hihi Aaa si sa nu uit...chiar crezi ca daca colegii tai de forum gen Vasile jignesc o intreaga comunitate se rezolva ceva? @11..Iti garantez ca nimeni din Brasov nu foloseste cuvantul valbiu @joseph..unul din proiectele de mare impact in judetul Brasov despre care chiar se discuta e un drum expres pna la Sibiu..pe partea judetului Brasov proiectul deja exista asa ca decat sa criticati puneti l si voi pe Cindrea la treaba.
Raspunde

sibiu

Acum 11 ani

Votati SIBIUL la \"Raport de tara\", pe Digi 24. Deocamdata Brasovul conduce cu 40.400 de voturi, fata de Sibiu care are numai 36.900 de voturi.
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Ba s-avem pardon, tu ziceai de fabrica de volane, asta e de roti dintate, alta mancare. Si oricum, e tare aproape de Sibiu...
Raspunde

Acum vedem cine ne este prieten si aliat

Acum 11 ani

Baietii astia, \"academicienii\", educati intr-ale literelor, au insa o mare problema de caracter. Daca nu cred ca Sibiul poate fi capitala regionala este treaba lor, insa in public au datoria morala sa faca orice pentru a sprijini cauza. In al doilea rand multa lume are impresia (inclusiv astia asa-zis cultivati) ca lupta intre Sb si Bv este doar una de orgoliu, si carevasazica nu am pierde mare lucru daca nu am castiga.
Raspunde

@joseph

Acum 11 ani

UfUf Joseph..volane si century le fac cei de la Autoliv si aia sunt suedezi magistre.. Roti dintate si rulmenti le fac Cugir cu Transmision Star si Ina Scaeffler... se pare insa ca Daimler a vrut sa isi tina productia in mana..vezi ca inclusive stirea de pe sursele noastre e un pic trunchiata..Fabrica care va produce din 2014 va fi in Cugir si cum ai zis tu ..hale apa si canal..restul din Germanica dar oricum dau de munca la oameni.. Mai ce naibii nu chiraiau toti la voi in presa cum o sa ii convinga Klaus sa vina in Sibiu..in fine bine ca e in Alba si nu in alta parte
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Hai sa-ti spun un secret. Jaba au brasovenii intentia, ca banii se afla la UE, si aia zic ca nu-i prioritar si nu finanteaza decat culoarul de pe Valea Oltului. Aia de la voi is cam visatori sau, cel mai probabil a cumparat vreun fleţ hectare de teren agricol pe care acum, ar vrea sa le vanda statului. \'Ştepte inca vreo douaj\' de ani.
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Vad ca ma provoci... In Sibiu, salariul mediu e unul dintre cele mai ridicate din tara, deci n-o sa vina la Sibiu decat firmele care isi doresc personal calificat (studii superioare, limba germana etc). Astia cu roti dintate n-au nevoie de dastepti, ci de aia cu foamea-n gat, care se duc si dau la banda pentru 5-6 milioane, si zona Cugirului e numa\' buna pentru asa ceva, ca decand nu se mai fac \"masini de cusut\" plimba aia cateii pe dealuri, le taie frunza si fac ceai de menta. C\'est la vie!
Raspunde

$

Acum 11 ani

Da, Sibiul are unele din cele mai ridicate salarii din Romania. Asta datorita Mediasului... In rest, cati castiga mai mult de 200 de euro net in Sibiu? Ia vezi in Zona industriala Vest...
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

@$: 200 de euro e mai mult decat 150, deci tipii fac economii de 50E + contributii, adica vreo 75de euro net/ cap de angajat. Poate Cugiru o mai fi si zona defavorizata, asta inseamna scutiri de anumite impozite, plus 70 de km mai aproape de Germania, chirii mai mici pentru locuintele sefilor etc si uite-asa se fac averi.
Raspunde

@joseph

Acum 11 ani

Joseph nu te enerva pe mine..tu esti baiat destept ..hai sa fim patrioti locali si sa ii apreciem si pe adversary Sibiul are unul dintre cele mai mari salarii din tara..dar statistica e pe judet ..nu pe orase Stii cine e langa Sibiu cu cel mai mare salariu Gorj Eeee sunt sigur ca stii si de ce.. Exista un indicator UE se numeste..eficientza fortei de munca..adica cat produce la cat il platesti.. recte se imparte PIB/?loc la salariul mediu net de curiozitate vezi cum stam in Romania.. Stii ce e curios..sunt sigur ca tu gandesti ca si mine chiar daca sunt din Brasov.. Cam cat e costul celor 134 Km de autostrada pe Valea Oltului...iti spun eu cam 4,78 miliarde... Nu stiu cat de des mergi pe Valea Prahovei..dar ca sa treci muntii trebuiewsc facute doua tronsoane..Comarnic Predeal si Predeal Cristian ..deci nici macar nu iese langa Bv ci la vreo 12 KM de oras..total 52 km..cost 1.24 miliarde..cu trafic de 32 000..La asta se adauga cam 12 .000 de unitati de pe DN1A.. Stii cat are Valea Oltului acum in 5 zile are 20 000 de unitati si o zi jumatate de 9000 de unitati. Bai Joseph ca ii credeti prosti pe restul romanilor inteleg dar ca ii credeti fraieri si darnici pe aia de la UE asta chiar nu inteleg.. Uite daca incepe inainte Comarnic Predeal...imi dai tu o masa sus la Ana Tower...daca incepe cealalta ..iti dau eu o masa la Coliba Haiducilor...si nu ne mai certam. Eu iti dau si explicatie de ce au vorbit asa de resemnati ieri ..
Raspunde

@joseph

Acum 11 ani

Joseph Joseph ..nu mai exista zona defavorizata in UE..exista doar ajutor de stat..de genul cerut de voi la Aeroport..daca se da sau nu vedem dureaza cam 6 luni raspunsul..in general pentru aeroporturi se dau..dar am dubii ca vor putea operatorii aerieni sa se tina de cuvant ..ei primesc banii si daca nu se tin de cuvant dau banii inapoi aeroportului si ala inapoi la UE.. Ai dreptate ca aia nu au nevoie de genii ci de simpli muncitori ..dar toti trebuie sa traim asa ca eu zic ca e bine... Ce nu e bine daca ma intrebi ..intreaga regiune tinde sa devina dependenta de industria auto..si tu nu vrei sa stii cum arata Detroit acum..asta e pericolul mare
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Nu-mi flutura cifrele alea cu traficu\', alea ascund un adevar. In primul rand, foarte multi soferi prefera ruta Brasovului din cauza circulatiei mai bune, am de-a face zilnic cu transportatorii, asta pentru ca pe Valea Oltului, ba cad stanci, ba accidente, si asta inseamna blocaje in trafic. Un studiu estimativ, spune insa ca daca se va face autostrada, traficul se va dubla pe ruta asta, in defavoarea Brasovului. Uita-te pe harta si vezi ca e mult mai scurt. Si in cifrele alea, nu-mi baga te rog miticii care vin in uichend pe Valea Prahovei. Aia puteti sa-i pastrati.
Raspunde

@joseph

Acum 11 ani

Nu e pacat sa ne certam ..cel mai bine eu zic sa ramanem la platitul meselor..si e ok..o sa ai dreptate recunosc..o sa am eu dreptate recunosti.. Adica aia de la UE o sa plateasca vreo 4 miliarde in plus doar ca sa creasca traficul Sibiului sau de dragul lui Johannis. Eu nu ii cred asa de prosti..Deci tu singur imi spui, cu toate ca avem autostrada de la Pitesti la Bucuresti si bagam o groaza de bani sa tinem sub control Valea Oltului prostii de transportatori prefer ruta prin Brasovul ala nedezvoltat..fara centura ..plin de moldoveni care habar nu au de germana ca noi in Sibiu ..Haida- deeee defineste mult mai scurt..Acum SIBIU Bucuresti ..fata de Sibiu Brasov Bucuresti..si asta fara autostrada.. Cu chestia cu stancile si zona nisipoasa dintre Rm Valcea si Curtea de Arges sunt ff de accord cu tine..am fost recent cu niste japi care vroiau revigorarea caii ferate existente...nu vrei sa aflii rezultatele studiilor pedologice Chiar fara nicio legatura cu regionalizarea asta va fi ruta de trecere a Transilvaniei..depinde de romani pe unde o sa se duca..Brasov spre Cluj ..sau Brasov spre Sibiu...fiindca la cat costa in prima instanta Valea OLtului mira -ma-s sa nu prefere sa se duca de la Brasov la Cluj pe traseul lui Bechtel care deja are studio de fezabilitate.. Pentru Brasov e o situatie de win win d..dar uite iti repet nu are legatura cu brasovenii..ei nu au niciun merit..ci geografia doar. mai mult daca intrebi lumea de aici ar prefera sa se lege cu Fagarasul si Sibiul decat cu Sighisoara si Cluj..oricum proiectul e pana la Fagaras ..apoi urca in sus spre sighisoara..in fine aste asunt doar discutii.. Cu miticii eu nu am absolut nimic ..Ei platesc la fel( chiar mult mai mult) decat sasii din Sibiu... Intreaba-l pe Muller de la Albota ..majoritatea masinilor venite de sambata erau din Brasov si Bucuresti ..si chiar si duminica erau mai multi din Brasov veniti pentru o zi..pai ce banii nostrli sunt altcumva decat ai sibienilor..chiar am sa l intreb .. Nu cred ca are vreo problema ..as putea spune ca la modul cum arata prospectul de prezentare..nu stiai carei piete I se adreseaza Brasov Bucuresti sau Sibiu Acum cum drumul e bun sa stii ca eu prefer sa merg la Albota decat oriunde in jurul Brasovului si( slava Domnului ai unde sa mergi nu numai Bran cum stiti voi)..ma simt foarte bine..si nu simt cu nimic ca asa trada Brasovul daca spun lucrul asta. Vezi asta e diferenta intre cele doua comunitati si poate asta ar trebui sa te faca sa te gandesti un moment ca poate se greseste in Sibiu facandu ne pe toti cei din Brasov ..in epitete care mai de care\" magulitoare\". sicer joseph eu nu am auzit asemenea aprecieri in Brasov ci numai cuvinte de lauda pentru oras. Acum sa spunem ca este mai mare sau mai bine dezvoltat economic nu se poate..dar nici nu ii consider pe sibeni inferiori noua cu ceva. Auzi tu ce crezi ..cati dintre cei care o sa ma injure acum pe forum din cauza ca sunt brasovean ...crezi ca vorbesc germana mai bine decat mine?
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Barosane, uite care-i treaba, eu personal am o alta viziune a regionalizarii, probabil o sa spui ca sunt un visator. Eu zic ca vechile granite istorice sunt o mare bariera in dezvoltarea Romaniei si politicienii de azi dovedesc ca nu le pasa absolut de loc de evolutia tarii. Ca daca le-ar pasa, ar face ca diferentele de civilizatie si educatie dintre regiuni (pentru ca ele exista si nu e cazul sa ne facem ca nu le vedem) sa dispara incetul cu incetul, printr-o regionalizare inter...regionala, adica, as uni Sibiul cu Valcea, Brasovul cu Buzaul, Covasna cu Focsaniul, Miercurea Ciuc cu Piatra Neam, Timisoara cu Tg Jiu, obligandu-le pe cele din urma sa le ajunga in toate privintele pe primele. Eu cred ca civilizatia si cultura se propaga incet, pas cu pas, exact ca intr-un proces de osmoza. Ce sens are sa pui la concurenta doua orase, relativ apropiate in toate domeniile pentru a deveni capitala unei regiuni care va deveni extrem de puternica, indiferent unde-i va fi capitala, iar pe cealalta parte sa ai regiuni subdezvoltate care vor fi clar finantate din produsul brut al celor dezvoltate? Regionalizarea asta de-acum pare a fi doar o lupta surda pentru ciolan si orgolii. Asa ca mi se rupe...
Raspunde

@joseph

Acum 11 ani

Aia cu ciolanul o sustin neprecupetit.. Acum daca e sa fac pe sfatosul ..exista o teorie care spune ca in momentul in care 2 culturi una evoluata si una mai putin dezvoltata vin in contact ..fenomenul de osmoza se va petrece la inceput cu latura cea mai joasa a culturii superioare.. Identic la nivelul civilizatiilor se petrece ceva si mai ciudat...culturile periferice ale unei regiuni tind sa se transforme in civilizatie si nu miezul puternic.. asa ca un exemplu ..in istorie ..persanii in Orientul Mijlociu...sau macedonenii ..in lumea Greaca..sau otomanii..fat de lumea bizantina.. Asa ca nu stim cum va evolua in viitor Romania dpdv cultural si civilizational.. Uite pentru noi e mai usor ..gandeste te la sasi la nivelul lor de cultura si educatie si acum au ramas cateva mii...ca si natiune au disparut insa ca si cultura rezista prin copii nostril care se duc la Honterus sau Brukenthal Din cauza asta eu sunt un altfel de visitor ..spre diferenta de tine eu cred in centre de iradiere culturale unde cei care vin chiar daca apertin unei alt tip de cultura sunt asimilati si folositi ca si vectori mai departe. ...Hihihi Iar ma face vasile al... tau iasovist. Gata plec spre Bucuresti acum o zi buna in continuare
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Parerea mea este ca te inseli, daca nu se intampla sa fie depasita foarte mult numeric, atunci intotdeauna civilizatia mai inaintata va asimilia pe cealalta. Daca s-ar fi mers pe logica ta, Romania sau Bulgaria nu ar fi intrat veci in Europa, care si ea, nu este decat o regiune a planetei. Si daca romanii din Transilvania arata altfel decat cei din Regat, sa stii ca nu este decat meritul sasilor si al ungurilor.
Raspunde

Sibiul va fi centrul regiunii, cu sau fara Brasov

Acum 11 ani

Brasovenii sa si- lia pe Scripcaru si pe Nita si sa conduca pe cine vor ei. Cam asta e treaba......doar n-o sa ajungem sa fim condusi de un oras fara eeroport, suportat de la stat, in mare parte turistic, ce traieste din turism national, deci bani tot din buget, cumva. Doar in Romania se poate concepe asa ceva !
Raspunde

@29

Acum 11 ani

De accord cu tine. In Brasov se contureaza o miscare care sa sustina Sibiul Capitala Regionala . Recunoastem ca aveti toate caracteristicile unei capitale Regionale.. Aveti cea mai mare autostrada, cel mai mare aeroport din zona , cea mai mare gara si infrastrucura feroviara, cele mai multe scoli in primele 10 din Romania, cel mai mare PIB , cel mai mare PIB/loc, cele mai mari exporturi,cele mai multe firme in top 10,cel mai mare numar de angajati, cel mai mare numar de turisti straini , cea mai mare statiune de iarna din Romania, cele mai multe locuri in sali de spectacole ,piscina olimpica , patinoar olimpic ,trambulina K90, sala de sport, cele mai multe locuri in spitalele private ..toate acestea si din cauza ca municipiul Sibiu e cam de doua ori si jumatate mai mare decat Brasovul. Singura conditie pentru aceasta sustinere neasteptata este sa nu mai postati pe forum , maltratand saraca limba romana. Este sacrificiul celor din Brasov pentru limba stramoseasca. E ok sa postati in limba germana si, folositi ca si traducator pe Domnul Klaus Heil JohhAnus.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus