Vineri,
30.09.2022
Partial Noros
Acum
9°C

Event in Austria, la primul sezon.Eli Pavel: "Baschetul m-a crescut ca om"

Elisabeth Pavel și-a dedicat mai mult de jumătate din viață baschetului. Sibianca, ajunsă acum la 23 de ani, a început să culeagă roadele muncii începute în 1999. Dacă pe atunci era un copil cu o deschidere pentru sporturi diverse, printre care volei, karate sau dans, acum Elisabeth este pivotul echipei naționale de baschet feminin, iar la nivel de club a câștigat, luna trecută, primele două trofee cu „vulpile zburătoare” din Viena.

„Am încercat foarte multe sporturi înainte. Am făcut aproape tot, de la karate, la volei, la dans și atletism. Nu căutam sporturile, cred că părinții mă tot încercau. La baschet, m-a luat mama de mână și m-a dus la sală. M-am lipit cumva de acest sport sau a făcut-o el de mine. Am făcut într-o perioadă baschet și volei, dar mi-a spus antrenorul că trebuie să aleg. Am ales baschetul!”, își amintește Eli Pavel.

Cupa și Campionatul, în primul sezon

Eli a început să cocheteze cu baschetul la vârsta de nouă ani. A evoluat la Magic Sibiu, apoi la BC Arad, în divizia A, a trecut pe la CSM Satu Mare, ca în 2010 să ia calea baschetului european. După doi ani petrecuți în Italia, la Saces Dike Napoli, a făcut pasul către Viena, un oraș de care s-a îndrăgostit iremediabil. De menționat că echipa cu care a semnat în 2012 - Flying Foxes Wien - trăiește cea mai prolifică perioadă din istoria recentă. „Vulpile zburătoare” au câștigat șapte campionate și patru cupe la rând în Austria.

Ultimul event, cu Eli în teren. Însă nu oricum, ci în zi de grație. Sibianca a fost principalul marcator al vienezelor, cu 22 de puncte, în meciul de 3-0 al Finalei Campionatului. „A fost mai ușor decât cu ce eram eu obișnuită la Napoli. Nivelul a fost mai scăzut, dar am avut și meciuri internaționale - am pierdut, ce e adevărat - per ansamblu a fost foarte bine. Oamenii au fost drăguți, primitori. Nu am avut probleme de adaptare, pentru că germana e limba mea maternă”, subliniază Eli, care divulgă „secretul” actualei sale formații - „Suntem singura echipă care are jucătoare străine, patru la număr. În afară de mine, mai e o colegă din America, una din Slovacia, iar alta din Ungaria. Sunt mai mari, mai cu experiență față de ce au celelalte echipe”.

Pe plan internațional, Flying Foxes a ratat calificarea în Final Four-ul CEWL și, totodată, o întâlnire cel puțin specială pentru Elisabeth cu BC ICIM Arad, fosta sa formație.

„Chiar așteptam să joc cu ele, aș fi vrut să joc din nou acolo. Nu a fost să fie!”, mai spune sibianca născută în primul an după Revoluție.

Exemplu pentru cele mici

Eli Pavel, la fel ca și Alexandra Uiuiu, este dată ca exemplu de „așa da” baschetbalistelor în devenire de la, spre exemplu, Clubul Sportiv Școlar Sibiu. „Noi două am început în aceeași zi. De atunci am rămas prietene. Normal că mă simt onorată și fericită. Mă mai duc la sală, în timpul verii, cu domnul profesor Călin Anton, cu fetele, și mereu mă dă exemplu, iar fetele mă întreabă despre baschet”, adaugă Elisabeth Pavel, care acum, în pauza competițională, spune că în sfârșit se poate bucura de concediu. Nu va face ceva extravagant - poate o excursie la mare, o vizită în Cluj, la sora sa, dar cu siguranță va petrece foarte mult timp cu mama și prietenii ei, cu care, „chiar dacă sună a clișeu”, are o relație foarte specială. Cât despre Viena, orașul a devenit o a doua casă pentru sibiancă. „Mă voi întoarce. E aproape sigur că o să mă întorc. Tot pe un sezon o să semnez!”.

„Baschetul m-a crescut”

Sibiul nu mai are echipă de baschet fete în prima divizie, acum punându-se accent exclusiv pe cel de la nivel masculin. Totuși, pivotul României consideră că din ce în ce mai multe fete trebuie să ia contact cu baschetul, un sport care, cel puțin în cazul său, i-a schimbat viața. În bine! „E cel mai frumos sport. Combină absolut totul, de la contact fizic, la sărituri, la sprinturi... Eu tot ce știu referitor la punctualitate, disciplină, spiritul de echipă am învățat din baschet. Sunt plecată de acasă de pe la 9-10 ani, am avut tot timpul colege de 17-18-19 ani. Baschetul m-a crescut și educat. M-a pregătit și crescut ca om. Înveți tot, de la respect la punctualitate”, spune, cu zâmbetul pe buze, Elisabeth Pavel.

România la EuroBasket 2015?

Țara noastră este, alături de Ungaria, co-organizatoare a EuroBasket 2015, ceea ce ne scapă de emoțiile calificării la turneul final. Chiar dacă mai sunt aproximativ doi ani de zile până la meciurile României, pivotul echipei feminine promite că niște meciuri frumoase și spectaculoase. „Eu abia aștept, sunt sigură că și colegele mele la fel. O să jucăm și o să dăm totul!”, spune Eli Pavel.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus