Joi,
08.12.2022
Innorat
Acum
2°C

Studentii ULBS au fost selectati in programul Lifelong Learning Programme – ERASMUS

Peste 200 dintre cei mai buni studenţi înmatriculaţi la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu au fost selectaţi pentru a beneficia de un stagiu Erasmus de studiu şi/sau practică în centre universitare din întreaga Europă.
Studenții selectaţi în cadrul programului Lifelong Learning Programme - ERASMUS, vor avea șansa să studieze timp de trei, şase sau doisprezece luni la una dintre cele peste 250 de universităţi cu care ULBS are Acorduri Bilaterale Erasmus încheiate. Mobilităţile ERASMUS oferă oportunitatea de a studia la o universitate din Uniunea Europeană fără a plăti taxe de școlarizare, echivalarea examenelor şi a creditelor la întoarcerea din mobilitate, şansa de a întâlni studenţi din toate colțurile lumii şi de a învăța limbi străine precum şi un grant lunar pe durata stagiului.
Această acțiune permite studenților din instituții de învățământ superior să efectueze un plasament într-o întreprindere sau organizație dintr-o altă țară participantă.
“Plasament” este o altă denumire pentru cunoscutul ”training” sau practică. Organizațiile gazdă pentru plasamente studențești pot fi întreprinderi, centre de formare, centre de cercetare și alte organizații, inclusiv instituții de învățământ superior.
“Spre deosebire de vremea părinților noștri, bursele de studiu și de practică în străinătate sunt acum mult mai ușor de obținut și de finanțat. Pe lângă o serie de cursuri interesante, marele avantaj de a studia în străinătate îl reprezintă și șansa de a vizita cât mai multe locuri și de a-ți face mulți prieteni. Pentru un student la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și pentru mii de alți studenți din Uniunea Europeană, cea mai la îndemână metodă de a ajunge să studieze în străinătate este ERASMUS, un program care promovează mobilitatea între universitățile europene. La ULBS, acest program este gestionat de Departamentul de Relații Internaționale aflat în clădirea Rectoratului. E bine să treci pe acolo chiar și ca să afli unde este, fiindcă, dacă vei pleca în străinătate, cu siguranță vei reveni pentru a avea grijă de formalitățile necesare”, spun reprezentanții ULBS.
Înainte de plecare, studenții semnează un contract de plasament care include o invitație de la instituția gazdă, un "contract de formare" (Training Agreement) ce conține programul plasamentului; acest contract trebuie aprobat și semnat de instituția de învățământ de origine, de instituția gazdă și de către student; un "angajament pentru calitate în mobilitate" care precizează drepturile și obligațiile tuturor părților participante în mod specific la plasamentul în străinătate; și
Carta studentului Erasmus care conține drepturile și obligațiile studentului în perioada mobilității.

La sfârșitul perioadei petrecute în străinătate, instituția de învățământ superior de origine trebuie să recunoască pe deplin perioada petrecută în străinătate, conform contractului de formare, de preferință folosind sistemul de credite ECTS. În cazul special al unei perioade de plasament care nu este inclusă în curriculumul studentului, instituția care îl trimite trebuie să recunoască acest plasament cel puțin prin intermediul Suplimentului la diplomă.
Studenților li se poate acorda un grant pentru a-i ajuta să acopere cheltuielile de transport și subzistență (inclusiv cheltuielile cu asigurarea și viza) legate de perioada de plasament în străinătate.
Plata burselor naționale sau împrumuturi către studenții care pleacă se vor menține pe durata perioadei plasamentului în străinătate.
“Sunt cu toţii plini de entuziasm, conştienţi de oportunitatea extraordinară de care au parte. Studenţii au pus întrebări despre cazare, cursuri, perioada de şedere, grant etc., iar toate aceste detalii vor fi stabilite pentru fiecare student în parte. În urma selecţiei, studenţii vor efectua demersurile necesare pentru a pleca la universităţile partenere şi pentru a se întoarce acasă, după finalizarea perioadei de studiu, cu rezultate foarte bune, fapt care ne bucură şi reflectă procesul intens de internaţionalizare demarat de ULBS”, a declarat Daniela Preda, directorul Serviciului de Relaţii Internaţionale şi Programe Comunitare al ULBS.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus