Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Gala UNITER: Sibiul are cel mai bun spectacol al anului!

"Călătoriile lui Gulliver", de Silviu Purcărete la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Alexandru Dabija a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru "Două loturi", montat la TNB, luni seară, la cea de-a XXI-a gală a premiilor UNITER.

În discursul său de mulţumire, Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu a amintit faptul că producţia „Călătoriile lui Gulliver” a fost un spectacol comisionat de Festivalul Internaţional de la Edinburgh, unde a primit premiul Herald Angel pentru regie. „Graţie acestui premiu, pentru prima oară în România, Teatrul din Sibiu va participa anul viitor la Festivalul de la Edinburgh cu un spectacol la alegere.”a mai adăugat directorul teatrului.

Teatrul Naţional Maghiar de Stat din Cluj a fost unul dintre marii câştigători ai galei UNITER de luni seară, fiind destinatarul a trei premii de interpretare, pentru spectacolul "Hedda Gabler".

Anul acesta, gala premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) a avut loc la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi. Printre personalităţile care au înmânat premii la gală s-au numărat actriţele Anamaria Marinca şi Medeea Marinescu, principele Nicolae şi ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Juriul care a acordat premiile UNITER 2013 a fost format din criticii de teatru Florica Ichim şi Ludmila Patlanjoglu, regizoarea Sanda Manu, scenografa Viorica Petrovici şi actorul Adi Carauleanu, director artistic al Teatrului "Vasile Alecsandri".

Lista completă a premiilor UNITER 2013:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: "Călătoriile lui Gulliver", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu

Premiul pentru cea mai bună regie: Alexandru Dabija, pentru regia spectacolului "Două loturi", la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: George Costin, pentru rolul Maiorul din spectacolul "Familia Tót", la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Bucureşti

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Imola Kézdi, pentru rolul din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: András Hatházi, pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Enikő Györgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

Premiul pentru cea mai bună scenografie: Helmut Stürmer, pentru "Două loturi", la Teatrul Naţional Bucureşti

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "Suzana" (scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune)

Premiul pentru cel mai bun debut: Silvia Török, pentru rolul Iris din spectacolul "Fetiţa din bolul peştelui auriu", la Teatrul German de Stat din Timişoara

Premiul pentru critică teatrală: Octavian Saiu

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă - Teatrul Naţional Bucureşti, "pentru conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2013"

Premiul pentru întreaga activitate - scenografie: Axenti Marfa

Premiul pentru întreaga activitate - actor: Matei Alexandru

Premiul pentru întreaga activitate - critic de teatru: Constantin Paiu

Premiul pentru întreaga activitate - actriţă: Leni Pinţea- Homeag

Premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei adevărate: Tudor Gheorghe

Premiul special pentru teatru de păpuşi: Liviu Berehoi

Premiul special pentru muzică de teatru: Tibor Cari

Premiul de excelenţă pentru regie: Alexandru Colpacci

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2012: "Nostalgicii călători", de Liviu Lucaci

Premiul British Council: Mihai Mălaimare

Premiul special al preşedintelui UNITER: Emil Brumaru

Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Bsi_Hermannstadt

Acum 11 ani

Felicitari tuturor celor implicati!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus