Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Dorin Cioaba ii indeamna pe judecatorii staborului sa se faca mediatori, pentru ca “de aici iau bani"

Proaspăt deţinător al unei autorizaţii de mediator, fiul regelui Cioabă le-a transmis astăzi tuturor judecătorilor de Stabor din ţară să îi urmeze exemplul.

“Diferenţa este că, în timp ce la Stabor nu li se plăteşte decât transportul şi masa, în calitate de mediatori sunt plătiţi cu chitanţă şi factură”, spune Dorin Cioabă, preşedintele Asociaţiei romilor nomazi şi căldărari Indirom.

Chiar dacă recunoaşte că judecătorii staborului sunt supuşi tentaţiilor de a lua mită de la cei pe care îi judecă, Cioabă susţine că nu cunoaşte şi cazuri concrete. În schimb, îi îndeamnă şi pe românii care au conflicte şi nu vor să ajungă la Tribunal, să se împace în faţa unui mediator rom. “Noi avem preţuri mai mici decât cei români. Avem 100 de lei pe oră, în timp ce românii iau 150-200 de lei pe oră”, a mai spus, astăzi, Dorin Cioabă, care a mai precizat că romii primesc “şi lei, şi valută, şi bănuţi din salbe, orice”.

Primele două procese

Dorin Cioabă a mediat, astăzi, primele două conflicte în calitate de mediator. Primul dintre el a avut ca părţi doi tineri care nu au reuşit să se înţeleagă asupra banilor pe care îi au de împărţit în urma unei afaceri cu fier vechi.

“Domnule preşedinte, el a avut marfa, eu am venit cu banii. După ce a vândut-o, nu mi-am mai primit decât jumătate din suma investită, ce să mai zic de profit…”, s-a plâns păgubitul. Fostul său partener de afaceri a recunoscut că a avut datorii şi a folosit profitul ca să mai achite din banii pe care îi avea de dat. El s-a angajat, însă, în faţa mediatorului, să plătească, în termen de 2 luni, 15.000 de lei către păgubit, lucru cu care acesta a fost, în cele din urmă, de acord. Romii au semnat actele prin care s-au înţeles asupra banilor, iar conflictul a fost stins.

Al doilea proces a implicat o problemă mult mai gravă. O familie din Târgu Jiu a venit în faţa Staborului să se plângă că, după ce a împrumutat, cu contract, 10.000 de lei de la un alt rom, acesta le-a confiscat foarte multe bunuri personale, în valoare totală de 500.000 de euro, dar şi salba de aur, fără de care fiica familiei nu se mai poate mărita, conform tradiţiei romilor. Cazul de camătă a fost şi în atenţia instanţei, care însă s-a pronunţat diferit, în fond, la apel şi la Înalta Curte. Cămătarii nu au venit în faţa mediatorului, iar Dorin Cioabă nu a putut decât să le promită romilor din Târgu Jiu că va încerca să le rezolve problema.

Potrivit lui Dorin Cioabă, instituţii de mediere ale romilor vor fi înfiinţate şi în Vâlcea, Argeş, Ilfov, Călăraşi, Galaţi şi Bucureşti.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 461

Comentarii

5 comentarii

na na

Acum 10 ani

na na ce bursuc....a ti facut copy paste la vreun desen animat walt-disney din anii 50?tara de tzigani.......vai vai vai ceai ajuns ardeal
Raspunde

he he

Acum 10 ani

normal , doar romanii is cei mai toleranti. si intre romanii ardeleni, sibienii is cei mai tari toleranti. pl mea.
Raspunde

Pelicanul Negru cu Gusa

Acum 10 ani

Dorin Cioaba = cioara care viseaza ca este vultur. Nu-ti fa griji cu fata tiganca care nu se poate marita, gaseste aia cordaci o gramada.
Raspunde

vai vai

Acum 10 ani

si le da cocaraul gras ca un porc,chitanta pe bani de aur, ceasur , ceo mai fi acolo din ciordit?Cum se poate ca intr un stat de drept sa existe judecatori de clan?
Raspunde

un rom !

Acum 10 ani

va credeti romani smecheri.Daca da ,cititi ce insemana medierea.Cine ne--a distrus tara romanii sau tiganii.Tiganii au vina lor pentru multe fapte /infractiuni,dar voi ce ati facut din tara asta ,ai\\ti ruinat-o.Rusine celor care doar vorbesc si mananca seminte.Mai mergi si la scoala ,dupa cum va exprimati ,nici clasa o nu ati finalizat-o !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus