Duminică,
28.05.2023
Parțial Noros
Acum
10°C

"Sa nu va imaginati ca nu exista o invidie enorma..."

Constantin Chiriac nu mai are nevoie de nicio prezentare. Care sunt cele mai importante noutăți ale ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, aflați în rândurile următoare.
 
Reporter: De unde a venit ideea amenajării la Sibiu a ”Walk of fame”?
 
Constantin Chiriac: Știți că la Hollywood există acea ”Walk of fame” unde starurile din lumea filmului, vorbesc de regizori, actori, foarte mari scenariști și directori de imagine, au primit câte o stea. Noi am hotărât să personalizăm un astfel de spațiu și la Sibiu și să creăm pentru prima dată în lume o cale a celebrităților care vin din zona teatrului și a artelor spectacolului. Cu sprijinul primăriei, care deja a realizat o parte din lucrări, între cele două ziduri de apărare a cetății, pornind de la Thalia și venind spre Cazarma 90, vom personaliza această cale a gloriei care va deveni un mare centru de atracție al Sibiului și al României. Va fi singurul loc care va celebra excelența și celebritatea în artele spectacolului. În data de 15 iunie vom avea un spectacol aniversar pentru 20 de ani de existență, la Sala Thalia, iar atunci vom dezvălui primele șapte stele, primele șapte personalități își vor primi stele. Sunt convins că în timp se vor aduna cele mai importante nume ale artelor spectacolului din lume și ele vor deveni un obiectiv turistic, un loc de pelerinaj pentru toți străinii și românii.
 
Rep.: Pe lângă aceste evenimente adiacente, forța festivalului de la Sibiu este dată marile spectacole de teatru, din țară și din străinătate. Care sunt cei mai importanți invitați din acest an?
C. C.: Chiar în deschidere va fi spectacolul lui Sacha Wlatz, numărul unu în lume în zona teatrului-dans, va fi Jan Klata, cel mai important regizor la Poloniei, pentru a treia oară vine Nekrosius, cu ”Divina Comedie”, pentru prima dată în România vine Teatrul Odeon de la Paris și regizorul Joel Pommerat cu spectacolul ”Reunificarea celor două Corei”, pentru prima dată vine cel mai mare regizor la Angliei, Declan Donnellan, cu spectacolul ”Cheek by Jowl”, Tokyo Metropolitan Theater – unde am triumfat cu ”Lulu”, vine iarăși la Sibiu, împreună cu cel mai important artist al Japoniei, Hideki Noda, care va prezenta ”Albina” chiar aici, la Teatrul Național din Sibiu. Creăm special pentru Teatrul Național de Bruxelles, pentru Odeonul de la Paris și mai ales pentru Festivalul de la Avignon, unde România n-a mai ajuns din 1995, spectacolul ”Solitaritate” în regia Gianinei Cărbunariu. Aducem de la Moscova pe Vladimir Pankov, unul din cei mai nebuni copii teribili ai teatrului rus, propus de Cehov Festival, cel mai important festival al Rusiei, cu un spectacol după ”Nunta” lui Cehov, un spectacol în care se cântă și în care există o trupă care cred eu că rivalizează oricând cu trupa de muzicieni a lui Bregovic și care participă activ la crearea acestui spectacol cu totul special. Din acest motiv l-am și pus de două ori la Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru că sunt convins că va fi o aglomerare de public fără precedent. Aducem de la Sankt Petersburg Nebolshoy Drama Theater cu ”Trei surori”, mai aducem compania Thor din Belgia, aducem Circa din Australia, de două ori ”Maestrul și Margareta” de Zoltan Balasz, mai aducem două mari companii din Israel, așa cum am obișnuit publicul din Sibiu cu mari companii de teatru și de dans. De data aceasta aducem două companii extraordinare pe care sunt convins că spectatorii le vor vedea cu mare plăcere. Este vorba despre Yssi Berg și Oded Graf Dance Theater și Kolben Dance. Mai aducem numărul unu pe flamenco din lume, vine celebrul Paco Pena și de asemenea aducem pe Rocio Molina Cruz, trupa care a luat anul trecut premiul Cervantes pentru cel mai bun spectacol de flamenco. Îl mai aducem pe Levan Tsuladze, cu spectacolul ”Cum vă place”, care anul trecut a fost selecționat de Festivalul Shakespeare și de Olimpiada Culturală de Londra, este un spectacol cu totul și cu totul special. În plus, sunt nenumărate spectacole de format mai mic dar care sunt atât de deosebite și de altfel. De exemplu, la Biblioteca Astra, în chiar sala festivă, vom juca spectacolul lui Kristian Smeds, care anul trecut a luat premiul Europa pentru cel mai bun regizor. Sunt foarte, foarte multe.
 
Rep.: Care este situația anul acesta din punct de vedere al bugetului? Ați primit mai mulți bani? Mai putem vorbi despre o ediție de criză, ca anul trecut?
C. C.: Evident că este o ediție de criză! Să nu vă imaginați că nu există o invidie enormă, orice bănuț pe care îl câștig din zona centrală este smuls cu multă, foarte multă greutate. Însă, ce vă pot spune este că pentru cinci spectacole, de fapt patru spectacole și un spectacol lectură și câteva prezențe notabile de personalități, Polonia, prin mai multe instituții, finanțează companiile direct și tot ce vine din Polonia, în proporție de 80%, cu suma de 380.000 de euro. Noi nu primim de la statul român, vorbesc aici de Guvern, minister și ICR, această sumă. Nu mai vorbesc de Japonia care trece de un milion. Din păcate, trebuie să înțelegem ce înseamnă acest festival care este unic în felul lui, pentru că este singurul din păcate din România, care aduce mult mai mult decât i se oferă. Practic banii se cheltuiesc aici, la Sibiu, și suma care este depusă de statul român și de comunitate este mult mai mică. Nu mai vorbesc despre capitalul de imagine sau capitalul artistic, cel educațional, social, vorbesc strict de câștigul economic direct, pe care comunitatea, regiunea, țara, îl are. 
 
Rep.: Care vor fi prețurile biletelor în acest an? Sunt modificări majore față de anul trecut?
C. C.: Există o cantitate uriașă de informații despre spectacolele din acest an care se găseşte pe site-ul festivalului, în așa fel încât oamenii care vor să-și cumpere bilete să găsească informații cât mai amănunțite despre spectacole. Formula principală de achiziționare a biletelor rămâne cea online, așa cum o știm de câțiva ani, oricine poate cumpăra bilete accesând www.sibfest.ro. Prețurile sunt exact aceleași de anul trecut, nu sunt schimbate în niciun fel. Cred că numai în două cazuri prețul biletului este de 40 de lei, câteva spectacole se vor vinde cu bilete de 30 de lei, iar restul cu 20 de lei și cu 10 lei. Am ținut să păstrăm prețurile de anul trecut în condițiile în care nu au fost creșteri evidente. Este important să existe această șansă de a ajunge la actul cultural atât de important.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

18 comentarii

sibian

Acum 10 ani

FELICITARI FELICITARI! Sibiului ii trebuie un nou teatru si o noua sala de spectacol. Si renovata casa de cultura a sindicatelor.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Adevărul îi că noi sibienii suntem proști cu spume din născare. Adică genetic.
Raspunde

sibian get-beget, ce plmea

Acum 10 ani

@Georg: Ai dreptate, suntem ultimii uoameni, ăia de la coada vacii. Duoamne , ce broști îs zibienii băga-mi-aș pbuLA in creerilor lor de venetici !!!
Raspunde

redusi

Acum 10 ani

muriti de ciuda!sa le mancati cucu sibienilor!
Raspunde

ciuda-sic

Acum 10 ani

Ba ,va iasa invidia prin izmene,hahalelelor
Raspunde

badea

Acum 10 ani

hahalelelor frustate nu va mai puteti abtine da ura si invidia pe dinafara din voi venetici + circotasi +detractori de unde veniti singura cultura este de porumb de si alte cereale si mai cite un bilci urmat de o trinta taraneasca la voi acasa hahalelelor si luati cu voi si pe circotasi nu va simte nimeni lipsa
Raspunde

ion

Acum 10 ani

Asta vorbeste de milioane de eur si cetatenii Sibiului merg prin glod.Eu l-as trimite la sapat santuri pe acest individ care n-a muncit nimic toata viata lui si acum da sfaturi oamenilor adevarati de teatru
Raspunde

circ

Acum 10 ani

Cam multi bani pentru circ si panarame. Dar prostu si pitipoanca pune botu ca maram e cultura de Sighii...
Raspunde

vlad

Acum 10 ani

\" Va fi singurul loc care va celebra excelența și celebritatea în artele spectacolului\" Sa inteleg ca domnul Chiriac se gandeste sa distruga piateta din fata magazinului Cocor, Bucuresti. Daca da, cum o va face? cu niste TNT sau va da el cu tarnacopul si va distruge pavajul acelei piatete.
Raspunde

karla

Acum 10 ani

aia din bucale e pt actori locali. cea din sb e pe \'internationali\'
Raspunde

@5

Acum 10 ani

N-ar fi mai bine sa se straduiasca sa construiasca o sala de teatru...ca super festivalul lui e tinut intr o hala si o sala de cinema..ca de aia a ajuns Sibiul orasul din Romania fara sali de cinema...Xanax repede repede la cat mai multi , sa ajunga sa se viseze si culti....bai ratatilor chiar nu vedeti ca rade o tara intreaga de voi...
Raspunde

@11

Acum 10 ani

Ratat ii fiul lu mata,hahalera invidioasa.Rizi de prostia ta ,retardatule.De aia ne copiaza toti .Multi ar vrea sa aiba festivalul nostru,de aia sabotateaza la greu.
Raspunde

@12

Acum 10 ani

Bai nu vorbim de acelasi lucru...sau nu cred ca voi chiar credeti ca circul ala pe care il face Chiriac chiar are valoare ...refuz sa cred ca sunteti toti asa de trogloditi...daca e vorba de un alt festival poate va copiaza cineva..dar asta al lui Chiriac se numeste Circul Kludzky
Raspunde

biliboc

Acum 10 ani

Un circ ieftin pe strada unde Johannis si Chiriac \"ruleaza\" cca.6 mil...Oare de ce nu construieste sasu o sala de teatru de atatia ani si prefera sa cheltuiasca anual atatia bani pe spectacole ieftine? Raspuns: la circ nu e nevoie de licitatie, deci sepoate fura...
Raspunde

anticircotasu

Acum 10 ani

De aia vor sa aiba toti festivalul ca e un circ ieftin cum ziceti voi,invidiosi si sabotori cu creiere spalate din tara asta anormala.Aveti rabdare ca va construi si sala.Va roade rau afluxul de turisti.Asta inseamna locuri se munca si bani,masochistilor.M-am format,crescut,muncit intr sasi si pot sa-ti raspund ferm.N-am prea vazut sas hot.Asta e meserie romaneasca.
Raspunde

economist

Acum 10 ani

Menegementul performant al resurselor-capitol la care ca popor sintem repetenti,nu furaciuni cum insinuati.
Raspunde

pt.economist

Acum 10 ani

Stiu o materie la care sunteti dv. repetent :limba romana.
Raspunde

corectoru si\" l\"- ptr. tine

Acum 10 ani

Ce insinuezi nu-mi ridica standardul de viata-postac platit ptr.denigrare.Si ce anume nu-ntelegi de ma faci repetent.Ca scriu concis si la obiect,iar unuia ca tine trebuie sa-i traduc, ca nu te duce \"bibilica\"?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus