Taco cu o umplutură de fasole picantă și toate garniturile. Se serveşte cu salată.
Ingrediente:
-1 lingură de ulei de măsline
-1 ceapă tocată mărunt
-1 căţel de usturoi
- 3 tulpini de ţelină, fin tocate
-200g ciuperci cu capac maro sau ciuperci shiitake, tocate
-2 băcăţi de ardei iute, tocat
-100g pastă de tomate
-1 linguriță de pudră de cacao
-100ml vin roșu
-150ml supă de legume
-150g fasole neagră din conservă, clătită și scursă
-150g fasole roşie din conservă, clătită și scursă
-150g/5oz boabe de soia din conservă, clătite și scurse
-sare si piper negru proaspăt măcinat
Pentru a servi:
- 12 coji de taco, încălzite
-150g brânză Monterey Jack sau brâneturi similare, rase
- 2 linguri de coriandru proaspăt tocat
- 200ml smântână
- cactus murat, tocat (dacă este disponibil)
Metodă de preparare:
Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se prăjesc ceapa, usturoiul şi ţelina până se înmoaie. Se adaugă ciupercile şi ardeiul și se fierbe timp de un minut.
Apoi se mai adaugă pasta de tomate și se fierbe timp de încă 2-3 minute. Când ciupercile sunt moi, se adaugă pudra de cacao, vinul și supa și se lasă să dea în clocot.
Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, apoi se adaugă toată fasolea și se fierbe timp de înca 10-12 minute sau până când sosul a scăzut, iar boabele sunt fierte.
Pentru servire se pun 2-3 linguri de fasole cu ardei iute în fiecare coajă de taco.
Se acoperă cu brânză rasă, coriandru tocat, smântână și cactus murat (dacă utilizați), și se aşează pe farfurie.
Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/vegetarianchillitaco_86478
Ciuperca shiitake
Ciuperca shiitake este cel mai des întâlnită în bucătăria japoneză. Este un fel de ciupercă cu gust foarte intens, care la noi se găseşte de cele mai multe ori sub formă uscată.
Shittake este o ciupercă originară din Asia de Est, folosită în mâncărurile japoneze, chineze, coreene, tailandeze şi vietnameze. La gătit se foloseşte sub formă proaspătă şi uscată.
Cele uscate au un uşor gust de afumat şi trebuie rehidratate în apă înainte de a fi folosite. Sunt foarte versatile şi se pot folosi în supe sau pot fi amestecate cu alte ciuperci. Coada nu se foloseste deoarece este foarte tare. Ciupercile shiitake proaspete se păstrează acoperite cu un prosop uşor umezit, iar cele uscate trebuie să fie într-o pungă închisă ermetic, dar se pot şi congela.
Monterey Jack
Numită astfel pentru ca îşi are originea în Monterey, California, această brânză se poate face din lapte integral, parţial degresat sau complet degresat. Se mai numeşte şi California Jack, sau pur şi simplu Jack.
Versiunea nematurată, cea mai frecventă, are culoarea untului, textura semimoale şi gust moderat, aproape inexistent. Are grad ridicat de hidratare şi se topeşte bine, ceea ce o face excelentă pentru sandwich-uri şi pentru gătit.
Cactusul
Cactusul este din familia Cactaceae şi se cultivă pe terenuri noncultivabile, în sol sarac. În lume el este cultivat în foarte multe zone precum Mexic, Spania, Sicilia şi coastele din sudul Italiei, Grecia, Chile, Brazilia, Turcia. Înălţimea lui variază de la 4-5 m până la 15m.
Florile sunt în trei culori alb, galben şi roşu. În zona Orientului Mijlociu Iordania, Israel culoarea fructelor de cactus este galben portocalie. Începand cu luna august şi până în octombrie fructele se coc, iar gustul lor este dulce, savuros, suculent, se aseamănă cu al pepenelui verde.
Pentru a fi consumat, mai întâi se perie pentru a i se îndepărta ţepii după care se pune sub jet de apă. Se scoate miezul, eventual se pune în frigider să se răcească. Se poate consuma sub formă de suc, simplu sau în salată de fructe. Unii oameni îl folosesc ca medicament în diabetul zaharat.
Din cauza seminţelor nu este recomandat în cantităţi mari la cei cu probleme cu digestia. În unele bucătării tradiţionale se foloseşte sărat şi se adaugă sosurilor pentru carne şi salate. Din el se mai face gem sau se usucă şi se consumă aşa. Fructul de cactus conţine 12% zahăr, 6,75% materii nitrogenate şi 0,1% acizi organici. Fructul de cactus mai este folosit în industria cosmetică. Fructele de cactus se pot consuma proaspete, tăiate în jumatate şi servite cu linguriţa precum un kiwi.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 442
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Verzii?
Acum 4 ore
Un român
Acum 4 ore
Xman
Acum 4 ore
Q
Acum 4 ore
Till Eulenspiegel