Vineri,
27.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Taxa de divort, majorata la 500 de lei la presiunea notarilor

Majorarea taxei de divorț pe cale administrativă a stabilit un record de fiscalitate: este cel mai mare salt valoric pe care l-a cunoscut o dare către stat, în acest an. De nu mai puțin de zece ori – de la 50, la 500 de lei – a crescut valoarea taxei percepute de Primărie, pentru cuplurile care vin în fața ofițerului de Stare Civilă, ca să renunțe la căsătorie.

Hotărârea a fost aprobată săptămâna trecută de Consiliul Local Sibiu, care nu avea de ales, din moment ce parlamentarii au aprobat încă din aprilie Legea cu numărul 127, care stabilește cuantumul acestei taxe la 500 de lei, cu posibilitatea conferită administrațiilor locale de a majora taxa cu încă maxim 20%.

Bătălia pentru banii cuplurilor aflate în pragul divorțurilor a fost aprigă. Imediat după instituirea posibilității desfacerii căsătoriilor pe cale administrativă, în decembrie 2010, Uniunea Naţională a Notarilor Publici a stabilit tariful pentru divorțurile oficiate de Birourile Notariale din toată țara la 620 de lei, cu tot cu TVA. Pentru că primăriile au stabilit taxe mult mai mici, ca cea de 50 de lei percepută la Sibiu, notarii au considerat că administrațiile locale le fac concurență neloială. “Nici noua lege nu putem să spunem că ne face dreptate întru totul. Noi suntem obligați să percepem TVA-ul, însă Primăriile, fiind structură de stat, nu. Și noi luăm, practic, tot 500 de lei, restul până la 620 se duc la stat”, a declarat un notar sibian, pentru Turnul Sfatului.

Mai convenabil în instanță

Chiar dacă divorțurile administrative erau menite să degreveze instanțele, noua majorare a taxei nu va face decât să le aglomereze la loc. Taxa de timbru care se plătește la Judecătorie pentru desfacerea căsătoriei este de 39 de lei, o diferență considerabilă față de taxa percepută de Primărie.

„Am preferat să mergem în instanță, pentru că ne-a costat de zece ori mai puțin decât la notar. Da, inconvenientul e că trebuie să aștepți mai mult, respectiv 30 de zile până la proces, pronunțarea îți vine acasă, prin poștă, în alte 30 de zile... Dar e mai ieftin și mai convenabil, dacă nu te grăbești prea mult”, spune Andrei Pescariu, un sibian proaspăt divorțat. În cazul celor cu venituri mai mici decât minimul pe economie, taxa de timbru percepută de instanță este de doar opt lei.

Iar timpul de așteptare nu este nici el atât de mare, având în vedere că și ofițerii de la Starea Civilă, și notarii trebuie să le dea cuplurilor un răgaz de 30 de zile de la depunerea cererii de divorț, timp în care cei doi soți se pot răzgândi.

Lucru care s-a și întâmplat, în cazul a șase cupluri care au depus cereri de divorț pe cale administrativă la Primăria Sibiu, anul acesta. “Două dosare au fost clasate la cerere, din care unul în baza declaraţiei de renunţare a ambilor soţi şi celălalt, doar în baza declaraţiei de renunţare a soţului. Alte patru dosare au fost clasate pentru că, la expirarea termenului de 30 zile, soţii nu s-au prezentat să dea câte o declaraţie cu privire la menţinerea cererii de divorţ”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Cuplurile pot divorța pe cale administrativă dacă nu au copii minori și se înțeleg în privința partajului.

În 2013, la Primăria Sibiu s-au pronunțat 29 de divorțuri, față de 34 pronunțate în aceeași perioadă a anului trecut. În tot anul 2012, ofițerul de stare civilă a dezlegat 85 de căsătorii. Cuplurile care au depus dosare la Serviciul de Stare Civilă Sibiu, în vederea obţinerii divorţului pe cale amiabilă, au fost formate din persoane cu vârste cuprinse între 24 şi 43 de ani.

Taxa de 500 de lei, pentru divorțul pe cale administrativă, se aplică începând din 1 iunie 2013.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus