Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Anti Smiley

După mine, nu cred că e cazul ca un festival de talia Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu să continue să plătească onorarii mult umflate pentru artiști ce s-au învățat să cânte mai mult în iarmaroace, decât pe scene prestigioase. Festivalul de Teatru este un brand și a reușit lucrul acesta după ani de muncă susținută, fără a face rabat, pe linia artei dramatice, la calitate. Am înțeles că și vulgul trebuie momit cu ceva, pentru a ieși din case, dar parcă sunt acum de la Festivalul de Teatru mai multe așteptări. Și mai mari. De educare.
În același fel, de la mass-media în general, și de la televiziuni în special, se așteaptă să mai crească puțin nivelul cultural. Să ne mai slăbească din manele, persoane dubioase și limbaje licențioase. Se așteaptă să educe poporul, nu să-l îndobitocească și mai tare. Acestea sunt așteptările. Cred.
Din acest motiv, cred că și de la Festivalul de Teatru de la Sibiu ar trebui să ne așteptăm la același lucru. Vorbim de teatru, de o altă perspectivă asupra vieții, asupra cotidianului. Nu cred că o mai putem lungi la infinit cu Smiley și Loredana. Cred că organizatorii mega-spectacolului de la Sibiu pot mai mult decât atât. Singura chestiune este și dacă și-au propus până acum așa ceva.
Sunt la nivel național, european și mondial sute de artiști care activează în domeniul muzical, care ar putea reprezenta altfel această artă, față de cum o fac Loredana sau Smiley. Sunt curente noi care pot destupa mai bine urechile și spiritele, decât o fac românașii mai sus amintiți. Că nu vor fi în prima ediție de festival 5.000 de oameni în Piața Mare, cu siguranță vor fi mai mulți în a doua ediție. Pe cei doi îi văd evoluând cu succes la Zilele orașului Brăila. Sau la Zilele recoltei din Călărași, dar nu aici.
Nu cred că publicul sibian este cu mult diferit decât de cel din Brașov sau Alba Iulia, dar sunt alte așteptări de la el. Și la 20 de ani de festival de teatru cred că putem vorbi de un teren pe care se poate pune sămânță de bun gust.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Elena

Acum 8 ani

Este loc pt toata lumea, IUBESC Sibiul, si am avut mare noroc ca nu a plouat cand a cantat Smiley, ca nu s-ar fi adunat asa de mult tineret? Ati fost in Piata Mare? Am 70 de ani si cand am vazut pe camere ca nu mai ploua, am mers si eu, any way, are fiecare dreptul la opinie
Raspunde

@alin

Acum 8 ani

Alin eu cred ca totusi \"publicul din Brasov si Alba Iulian e mult diferit de cel din Sibiu\".. Pe cel din Alba Iulia l am intalnit duminica la Cluj la un concert UB40 de execeptie..pebcel din Brasov o sa il intalnesc la concertul lui Richard Clayderman ..si apoi la cel a lui Peter Maffay in Piata Sfatului.. In Sibiu marea realizare de anul acesta a fost ca , Chiriac ( iarta mi cacofonia dar se potriveste) a reusit sa organizeze primul festival de circ si teatru unde numarul artistilor e mai mare decat al spectatorilor
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

UB40, richard clayderman, peter maffay, smiley, loredana, toti rasuflatii...<br> păsemne că habar n-aveţi ce-i aia muzica.
Raspunde

cleo

Acum 8 ani

Festivalul da teatru de la sibiu exte la aceasta ora festival de teatru popular cu bilciuri si artisti care aduna plebea.Dispare pe an ce trece fenomenul de cultura si se dezvolta si la Sibiu fenomenul de bilci care scate oamenii din casa.in ceea ce priveste numarul de artisti trebuie justificati intr-un fel banii luati.Inrest nu conteaza decit ca Johannis sa se identifice intr-un fel cu acest eveniment...
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Rasuflati...insa rasuflati in ordinea in care ii citezi tu.. In plus nu vreau sa te enervezi...primii trei canta pe banii incasati din bilete..pe cand ceilalti la tine acasa canta inclusiv pe banii mei si impozitele recent platite...CAM ASTA -I INTREBAREA
Raspunde

Dorell

Acum 8 ani

Sugi ***si mori !!!
Raspunde

@6

Acum 8 ani

Ai apucaturile lui Johannis...acum am inteles care e ce si cum... Uite pentru asta trebuie admirat Sibiul a avut curajul sa aleaga un minoritar la conducerea orasului. Bravo Sibiu
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Nu aveti dreptate festivalul international de teatru de la Sibiu este un festival extraordinar si de-o frumusete nemaintalnita in Romania. Si aici ii dau dreptate domnului reporter Alin ca ar trebui sa aduca mai multe trupe de cantareti din afara la cati bani sunt in joc. Dar compeseaza trupede de teatru de peste 70 de tari care sunt prezenti la sibiu. Asa ca nu mai fiti rautaciosi.
Raspunde

@8

Acum 8 ani

?..trupe care sunt prezente....asa ca suntem rautaciosi...dar ce sa te astepti..Sibiu...
Raspunde

Gabi

Acum 8 ani

Ce bine era daca Sibiul nu exista pe harta culturala a Europei si in Piata Mare se zbenguiau manelistii ProTv-ului sau Antenei 123. Cred ca atunci erau fericiti sibienii. Unu dintre nemultumitii din Romania sunt eu si acum imi fac veacul pe meleaguri straine, aici unde sunt caini cu colaci in coada....credet-ma nu sunt si cei mai faini oameni pe care i-am intalnit aici sunt romani. Asa ca lasati FITS sa devina primul festival din Europa, Sibiul orasul culturii si Romania ce a fost inainte de comunism. Si da mass-media trebuie sa contribuie la slefuirea publicui nu la indobitocirea lui.
Raspunde

allin4.ro

Acum 8 ani

Un festival este creat pentru public si nu in ciuda sa. Un festival trebuie sa educe, iar pentru a educa publicul trebuie sa il aduci intai la scoala. Concertul Smiley trebuie vazut in contextul festivalului si al comunitatii, nu doar ca nisa de produs. In vanzari, i s-ar spune \"carlig\". Smiley este un nume care atrage si care, prin denumirea \"comercial\" atasata de multe ori, face parte din \"pop culture-ul\" autohton de care suntem inconjurati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus